AI

Wat is een AI bestand?

Van piepklein tot billboardformaat: een .ai is altijd haarscherp!

Een AI bestand is een zogeheten vector bestand, eenvoudig te herkennen aan de extensie .ai. De letters AI staan voor Adobe Illustrator en dat vertelt je direct met welk softwareprogramma je AI bestanden maakt. Maar wat is een AI bestand nu precies? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen en voordelen? En met welke programma’s kun je AI bestanden nog meer maken, openen en bewerken?

Wil je een logo of ander huisstijldrukwerk (laten) maken? Daarvoor is Adobe Illustrator hét aangewezen programma. Hiermee kun je foto’s en teksten uitstekend met elkaar combineren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Photoshop, wat voornamelijk geschikt is voor het bewerken van foto’s. Ontwerpen die je in Illustrator maakt, kun je opslaan als AI bestand.

Leestip: Illustrator of Photoshop: wat is het verschil?

Wat zijn AI bestanden?

Een belangrijk kenmerk van een AI bestand is dat alle lagen, tekst(en) en andere bewerkbare Illustrator-eigenschappen bewaard blijven. Je kunt een AI bestand dus nog op alle mogelijke manieren bewerken. Dat kan bijvoorbeeld niet met een ‘platgeslagen’ JPG. AI bestanden zijn daarnaast, net als EPS en PDF zogeheten vector bestanden. Dit betekent dat het ontwerp niet is opgebouwd uit pixels, maar uit lijnen en ankerpunten bestaat. Dit heeft als groot voordeel dat je een AI bestand oneindig kunt vergroten en verkleinen, zonder dat het ontwerp korrelig of wazig wordt. Van piepklein tot billboardformaat: een .ai bestand is altijd haarscherp!

Hoe herken je een AI bestand?

Je herkent een AI bestand natuurlijk aan de extensie: .ai dus. Het kan echter voorkomen dat je een AI bestand ontvangt en deze bij het uitvergroten toch korrelig of wazig blijkt te zijn. In dit geval heb je waarschijnlijk te maken met een pixelbestand en geen vectorbestand. Dit kan het geval zijn wanneer een pixelafbeelding geopend wordt met Adobe Illustrator en vervolgens weer wordt opgeslagen als vectorbestand. Een manier om te checken of je écht te maken hebt met een AI bestand, is door in Illustrator flink in te zoomen. Waar er bij een pixelafbeelding weinig van de kwaliteit overblijft, is een vector altijd haarscherp.

AI bestand openen

Wil je een AI bestand openen? Het meest voor de hand liggende programma is natuurlijk Adobe Illustrator, het programma waarmee je ook AI bestanden maakt. Een AI bestand openen en alleen bekijken, kan wel met een aantal andere programma’s. Adobe Acrobat, Adobe Photoshop en Adobe After Effects bijvoorbeeld. Ook met een PDF viewer kun je AI bestanden openen.

AI bestand maken & bewerken

Zoals gezegd, is er maar één programma waarmee je AI bestanden daadwerkelijk kunt maken: Adobe Illustrator. Hoewel je AI bestanden ook kunt bewerken in QuarkXpress en CorelDRAW, raden we je bij Drukwerkdeal.nl toch echt Illustrator aan. Heb jij geen beschikking tot Illustrator? In deze blog vertellen we je alles over Inkscape, een gratis alternatief voor Adobe Illustrator. Let wel: je kunt .ai bestanden met Inkscape wel openen en bewerken, maar alleen opslaan als SVG bestand.

ai-hero-image

Gerelateerde artikelen