DPI

Wat is DPI?

DPI: de puntjes op de ‘i’ in je drukwerk

De afkorting DPI staat voor ´Dots Per Inch´, oftewel het aantal puntjes per inch: de resolutie van je beeld. Een term die je vaak tegenkomt bij het aanleveren van drukwerk. De hoogte van de resolutie bepaalt namelijk tot welk formaat je een afbeelding kunt gebruiken. Hoe kun je de DPI berekenen? Wat is de ideale resolutie voor drukwerk? En hoe kun je de DPI aanpassen van een bestaand ontwerp?

Waarom DPI?

Uploads voor drukwerk moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo zijn niet alle bestandsformaten bruikbaar en is ook de resolutie - het aantal DPI - belangrijk. Is de DPI te laag, dan betekent dit simpel gezegd dat er niet genoeg pixels per inch zijn om het beeld te vergroten. Bij het drukken kan de afbeelding dan onscherp worden. De term DPI wordt alleen gebruikt bij pixelbestanden. Dit zijn bestanden die zijn opgebouwd uit puntjes (pixels). Denk aan PNG, JPG en GIF.

Leestip: Pixels en vectoren: wat is het verschil?

DPI berekenen

Naast de betekenis van DPI, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je de DPI waarde van een afbeelding of foto instelt. Dit doe je voordat je begint met het daadwerkelijke ontwerp in bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator. Een DPI waarde van 300 betekent dat op elke inch (2,54 centimeter) 300 pixels worden gedrukt. Bij 150 DPI zijn dit 150 pixels per inch. 300 pixels per inch is hetzelfde als 118 pixels per centimeter. Dit is handig om te gebruiken bij het berekenen van de ideale resolutie voor jouw drukwerk. Om te checken of een afbeelding van voldoende kwaliteit is voor het gekozen drukformaat, kun je de volgende berekening gebruiken: pixels / afdrukformaat in centimeters. Pas de berekening toe op het aantal pixels in de lengte en op het aantal pixels in de breedte.

DPI berekenen: een voorbeeld

Een afbeelding is 3000 x 4500 px. De afdruk moet 20 x 30 centimeter groot worden.

Berekening: 3000 / 20 = 150 pixels per centimeter4500 / 30 = 150 pixels per centimeter

Weet je nog hoeveel pixels per centimeter 300 DPI is? Dat zijn er 118!

Hoeveel DPI voor drukwerk?

Bestel je een product bij Drukwerkdeal.nl? Dan vragen we je om een drukklaar bestand (bij voorkeur in PDF) aan te leveren. Maar hoeveel DPI moet je bestand voor drukwerk hebben? Dit is vaak 150 of 300 DPI, afhankelijk van het type product. Voor drukwerk in groot formaat - banners en spandoeken bijvoorbeeld – moet de resolutie minimaal 150 DPI zijn. Voor kleiner drukwerk – denk aan flyers, brochures en posters – is een minimale resolutie van 300 DPI vereist.

Leestip: Wat moet de minimale resolutie van mijn bestand zijn?

Leestip: Mijn bestand heeft een lagere resolutie dan jullie aanraden. Wat nu?

DPI verhogen

De DPI verhogen van een bestaand bestand is lastig. Feitelijk kun je een afbeelding in Photoshop natuurlijk vergroten (via afbeeldingsgrootte), maar dit zorgt voor kwaliteitsverlies. Wil je een bestand met een hogere resolutie aanleveren? Maak dan een nieuw bestand aan, in Photoshop, Illustrator of InDesign bijvoorbeeld.

DPI instellen: hoeveel heb je nodig voor drukwerk?

Hoeveel DPI je nodig hebt, hangt af van het doel van je drukwerk. Voor een folder, tijdschrift of flyer is 300 DPI het beste. Dit drukwerk bekijk je van dichtbij, waardoor het snel opvalt als het beeld niet scherp genoeg is. Voor spandoeken, canvassen, posters en ander grootformaat drukwerk kun je 150 DPI aanhouden. Dat bekijk je immers vanaf een grotere afstand. Dan maakt het minder uit hoe scherp een afbeelding is. Gebruik je een lagere DPI dan aangeraden voor jouw drukwerk, dan riskeer je onscherp beeld. Lever je een bestand aan met een hogere DPI? Dan schalen wij dit automatisch terug naar 150 of 300 DPI.

TIP: Check voor je begint met je ontwerp altijd even de aanleverspcificaties voor je product. Hierin vind je ook de juiste hoeveelheid DPI.

DPI doet er toe wanneer je een bestand opmaakt in pixels. Bij vectoren is dat minder van belang. Hoe dat zit, laat Bart je zien in deze video.

DPI in Photoshop

In Photoshop bepaal je met hoeveel DPI je ontwerp gedrukt wordt door het aantal PPI (pixels per inch) in te stellen. Pixels, omdat je digitale bestand nog geen fysieke afmetingen heeft. In Photoshop doe je dit door te kiezen voor: ‘Bestand’ –> ‘Nieuw’. In het volgende scherm stel je naast de hoogte en breedte ook de PPI in. Vul bij ‘Resolutie’ 150 of 300 in, afhankelijk van het type drukwerk dat je gaat ontwerpen.

TIP! Maak je bestand altijd op in RGB en exporteer je ontwerp daarna als PDF met het profiel ‘FOGRA27’. Alle kleuren worden dan omgezet naar CMYK. Let erop dat 'preserve numbers' aangevinkt staat bij het exporteren.

DPI in Illustrator & InDesign

Illustrator en InDesign stellen de DPI van je document automatisch in. Als je een afbeelding direct in Illustrator of InDesign plaatst, ziet die er niet gelijk korrelig uit bij een te lage DPI. Pas als je je ontwerp omzet naar PDF zie je dit. Controleer of je de goede resolutie hebt door te klikken op ‘Venster’ > ‘Info’. Klik je afbeelding aan en er verschijnt een scherm met het aantal PPI. Dat staat voor Pixels Per Inch. PPI wordt gebruikt bij beeldschermwerk. Toch kun je ervan uitgaan dat wanneer de PPI net zo hoog is als de aanbevolen DPI, je afbeelding scherp wordt afgedrukt.

TIP! Maak eerst je foto’s op de juiste maat en DPI in Photoshop en importeer ze dan pas in Illustrator of InDesign.

DPI aanpassen in een bestaand bestand

Wanneer je al een ontwerp hebt, kun je de DPI ook achteraf instellen. Maar dat raden we niet aan. Als je een afbeelding met lage DPI omzet naar een hoge DPI, kan deze afbeelding nooit heel gedetailleerd worden weergegeven. Het programma vergroot dan wel de resolutie van de afbeelding, maar je voegt geen detail toe aan de afbeelding.

DPI bij producten groter dan 2 meter

Bij signproducten die groter zijn dan 2 meter moet je een erg groot bestand aanleveren om een scherpe afdruk te krijgen. Deze afbeeldingen zijn vaak te groot om te versturen of te uploaden. In dit geval kun je het bestand schalen.

Voorbeeld: je hebt een bestand van 2 meter groot. Dit wil je schalen. Dus deel je het eindformaat door 10, zodat je uiteindelijk een bestand van 20 cm breed hebt. De DPI van dit bestand moet je juist met een factor 10 vergroten: 1500 DPI. Op die manier is je bestand klein genoeg om te vergroten, en bevat het toch voldoende dots om even later op groot formaat af te drukken.

TIP! Als de kijker verder weg staat van je eindproduct, kun je een lagere resolutie gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een spandoek. Op grote afstand valt de mindere kwaliteit niet op, en kun je ongestraft een lagere DPI gebruiken.

hero-image dpi

Gerelateerde artikelen
Terug naar Grafisch woordenboek

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.