DPI

Wat is DPI?

DPI: de puntjes op de ‘i’ in je drukwerk

De afkorting DPI staat voor ´Dots Per Inch´, oftewel het aantal puntjes per inch: de resolutie van je beeld. Een term die je vaak tegenkomt bij het aanleveren van drukwerk. De hoogte van de resolutie bepaalt namelijk tot welk formaat je een afbeelding kunt gebruiken. Hoe kun je de DPI berekenen? Wat is de ideale resolutie voor drukwerk? En hoe kun je de DPI aanpassen van een bestaand ontwerp?

Waarom DPI?

Uploads voor drukwerk moeten aan bepaalde eisen voldoen. Zo zijn niet alle bestandsformaten bruikbaar en is ook de resolutie - het aantal DPI - belangrijk. Is de DPI te laag, dan betekent dit simpel gezegd dat er niet genoeg pixels per inch zijn om het beeld te vergroten. Bij het drukken kan de afbeelding dan onscherp worden. De term DPI wordt alleen gebruikt bij pixelbestanden. Dit zijn bestanden die zijn opgebouwd uit puntjes (pixels). Denk aan PNG, JPG en GIF.

Leestip: Pixels en vectoren: wat is het verschil?

DPI berekenen

Naast de betekenis van DPI, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe je de DPI waarde van een afbeelding of foto instelt. Dit doe je voordat je begint met het daadwerkelijke ontwerp in bijvoorbeeld Photoshop of Illustrator. Een DPI waarde van 300 betekent dat op elke inch (2,54 centimeter) 300 pixels worden gedrukt. Bij 150 DPI zijn dit 150 pixels per inch. 300 pixels per inch is hetzelfde als 118 pixels per centimeter. Dit is handig om te gebruiken bij het berekenen van de ideale resolutie voor jouw drukwerk. Om te checken of een afbeelding van voldoende kwaliteit is voor het gekozen drukformaat, kun je de volgende berekening gebruiken: pixels / afdrukformaat in centimeters. Pas de berekening toe op het aantal pixels in de lengte en op het aantal pixels in de breedte.

DPI berekenen: een voorbeeld

Een afbeelding is 3000 x 4500 px. De afdruk moet 20 x 30 centimeter groot worden.

Berekening: 3000 / 20 = 150 pixels per centimeter4500 / 30 = 150 pixels per centimeter

Weet je nog hoeveel pixels per centimeter 300 DPI is? Dat zijn er 118!

Hoeveel DPI voor drukwerk?

Bestel je een product bij Drukwerkdeal.nl? Dan vragen we je om een drukklaar bestand (bij voorkeur in PDF) aan te leveren. Maar hoeveel DPI moet je bestand voor drukwerk hebben? Dit is vaak 150 of 300 DPI, afhankelijk van het type product. Voor drukwerk in groot formaat - banners en spandoeken bijvoorbeeld – moet de resolutie minimaal 150 DPI zijn. Voor kleiner drukwerk – denk aan flyers, brochures en posters – is een minimale resolutie van 300 DPI vereist.

Leestip: Wat moet de minimale resolutie van mijn bestand zijn?

Leestip: Mijn bestand heeft een lagere resolutie dan jullie aanraden. Wat nu?

DPI verhogen

De DPI verhogen van een bestaand bestand is lastig. Feitelijk kun je een afbeelding in Photoshop natuurlijk vergroten (via afbeeldingsgrootte), maar dit zorgt voor kwaliteitsverlies. Wil je een bestand met een hogere resolutie aanleveren? Maak dan een nieuw bestand aan, in Photoshop, Illustrator of InDesign bijvoorbeeld.

hero-image dpi

Gerelateerde artikelen
Terug naar Grafisch woordenboek

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.