Snijtekens & snijlijnen

Wat zijn snijtekens en snijlijnen?

Hulpmiddelen voor perfect gesneden drukwerk

Jouw flyer, brochure of visitekaartje rolt niet kant-en-klaar uit de drukpers. Voordat we jouw drukwerk bij je bezorgen, snijden we deze eerst voor je op maat. Zonder lelijke witte snijranden of – nog erger – weggevallen delen natuurlijk. Bij het aanleveren van je bestand, hou je hier namelijk al rekening mee. Een manier om aan te geven waar het drukwerk gesneden moet worden, is door middel van snijtekens en snijlijnen. Bij Drukwerkdeal.nl vragen we je echter om een snijmarge aan te brengen in je ontwerp. Hoe je dat doet? Dat lees je hier.

Snijlijnen in je drukwerk

Met uitzondering van heel groot drukwerk – denk aan een Abri – kun je ervan uitgaan dat jouw product gesneden moet worden. Dat is logisch: geen drukker die voor elk visitekaartje een nieuw vel papier gebruikt. In plaats daarvan worden er soms wel tientallen exemplaren van een visitekaartje op één drukvel gedrukt. Eenmaal gedrukt, worden de visitekaartjes op het juiste formaat gesneden. Vroeger werd veel gebruik gemaakt van snijlijnen en snijtekens om aan te geven waar het papier moet worden gesneden. Snijlijnen en snijtekens herken je aan de vaak zwarte lijntjes op de hoeken of om het bestand. Deze zijn eenvoudig toe te voegen in professionele drukwerkprogramma’s als Adobe Indesign en Illustrator. Het aanbrengen van snijlijnen en snijtekens in je drukwerk is inmiddels niet meer nodig. Bij Drukwerkdeal.nl is het aanbrengen van een snijmarge voldoende om mooi schoongesneden drukwerk te garanderen.

Waarom een snijmarge?

Het snijden van jouw drukwerk doen we natuurlijk heel secuur, maar er is altijd een risico op een minimale afwijking. Dat is ook niet erg wanneer je een snijmarge (ook wel afloop genoemd) aanbrengt in je ontwerp. Dit betekent dat je het ontwerp iets groter aanlevert dan het uiteindelijke plano formaat. Voor de meeste producten hanteren we een snijmarge van 3 mm rondom. Dit is met name belangrijk wanneer je jouw afbeelding over de hele breedte of lengte van het papier wil laten drukken. In dat geval laat je de afbeelding dus ook 3 mm doorlopen, zodat je zeker weet dat er geen lelijke witte rand om de afbeelding verschijnt. Zorg wel dat je de delen van je ontwerp die niet afgesneden mogen worden binnen de zetspiegel plaatst of tenminste 3 mm binnen het plano formaat.

Snijtekens & snijlijnen in InDesign, Illustrator en Photoshop

Voordat je jouw bestand exporteert als drukklare PDF, kun je snijtekens & snijlijnen in InDesign, Illustrator en Photoshop aanbrengen. Dit doe je in InDesign via ‘Tekens en Aflooptekens’. In de Engelse versie heet dit ‘Marks en Bleeds’. Bij Drukwerkdeal.nl vragen we je echter om geen snijtekens en snijlijnen aan te geven, maar om de snijmarge van 3 mm direct op te nemen in je drukwerk. Bekijk onze aanleverspecificaties om per product te lezen hoe je dit doet. Dit betekent dat je geen extra afloopinstellingen hoeft aan te vinken. Vink in plaats daarvan ‘Use document settings’ aan. In deze tutorial leggen we je precies uit hoe je een ontwerp in InDesign, Illustrator of Photoshop opslaat als PDF.

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van onze online aanlevertool. Hierbij maken we je het extra makkelijk met een rode markering voor de snijmarge en een gele markering voor de veiligheidsmarge. Handig!

hero-image snijtekens

Gerelateerde artikelen