Snijplotter

Wat is een snijplotter?

De snijplotter, revolutionair in de wereld van design

In de jaren 80 kwam een uitvinding op de markt die voor drukwerkbegrippen revolutionair genoemd mag worden: de snijplotter. Hiermee werd grootformaat drukwerk uitsnijden een fluitje van een cent. En niet alleen drukwerk. Een snijplotter kan logo’s en ontwerpen snijden uit verschillende materialen. Papier, vinyl, textiel, karton en stickerfolie bijvoorbeeld. Hoe werkt een snijplotter? En wat kun je er allemaal mee doen?

Reclame-uitingen in groot formaat kom je overal tegen. Langs de weg, op ramen, auto’s, in bushokjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Vroeger werden deze ontwerpen stuk voor stuk met de hand uitgesneden. Echt monnikenwerk. Je kunt je dus voorstellen dat de komst van een machine die dit werk sneller én beter kan, een mijlpaal is in de wereld van design.

Wat doet een snijplotter?

Een snijplotter is een snijmachine die kan worden toegepast op verschillende materialen. Wat de snijplotter vooral uniek maakt is dat hij (snel) kan werken in grootformaat en op diverse materialen kan worden toegepast. De eerste plotter snijmachine kon alleen snijfolie uitsnijden. Hiervan wordt belettering voor auto’s, vrachtwagens, reclameborden en gevels gemaakt. Tegenwoordig is de snijplotter ook voor vele andere ondergronden te gebruiken. Stickermateriaal bijvoorbeeld, papier en textielfolie. Dit soort uitsnedes worden vaak gemaakt om ze later weer op textiel te persen. Er zijn snijplotters die ook kunnen graveren, embossen en etsen.

Leestip: Zelf naam maken met plakletters

Hoe werkt een snijplotter?

Je kunt je ontwerp via speciale software invoeren in een snijplotter. Plotters werken alleen met vectorbestanden, omdat deze oneindig te vergroten en te verkleinen zijn dankzij de opbouw in lijnen. Pixelbestanden kun je niet invoeren in een snijplotter: PNG en JPG bijvoorbeeld. Er zijn tegenwoordig ook plug-ins die het mogelijk maken om vanuit een grafisch programma als Illustrator, je Vectorbestand naar een snijplotter te versturen. Vooral de snelheid van het snijden en de druk waarmee gesneden wordt zijn van belang voor een mooi eindresultaat. Op die manier kan de plotter verschillende materialen voor je uitsnijden.

Leestip: Ontwerp je eigen foto props met plaatmateriaal

Printplotters en Laserplotters

Naast snijplotters zijn er ook print- en laserplotters. Printplotters zijn - zoals de naam al doet vermoeden - ontworpen om kwalitatief drukwerk in groot formaat te kunnen ‘plotten’. XXL drukwerk, geschikt voor (technische) bouwtekeningen, productiemateriaal, banners, posters, stoepborden, displays, abri’s, bewegwijzering en ander promotiemateriaal. Laser Plotters snijden of tekenen jouw ontwerp niet uit, maar maken gebruik van een laserstraal. Dit geeft een uniek resultaat en is o.a. toe te passen op hout en aluminium.

hero-image snijplotter

Gerelateerde artikelen