Kleurencirkels

Wat is een kleurencirkel?

Een kleurencirkel met verbanden en contrasten

Een kleurencirkel is een handige tool voor vormgevers, designers en iedereen die met kleuren werkt. Alle kleuren die we onderscheiden vormen samen een cirkel, waaruit we verbanden en contrasten kunnen aflezen. Hoe is een kleurencirkel precies opgebouwd? Wat zijn primaire kleuren? En waaraan herken je contrasten in een kleurencirkel? We gaan het je allemaal uitleggen.

Wat is een kleurencirkel?

Het kiezen van de juiste kleuren is essentieel voor je ontwerp. Het bepaalt de visuele uitstraling. Wil je een ingetogen en zakelijke look? Of moet je boodschap juist van het papier afknallen? Een kleurencirkel kan je helpen bij het bepalen van de juiste kleuren voor je design. Een kleurencirkel is een ronde vorm waarin primaire kleuren, secundaire kleuren en tertiaire kleuren in elkaar overlopen. Een ideale manier om zichtbaar te maken hoe kleuren in verhouding staan met elkaar. Sommigen liggen dichtbij elkaar qua tint, anderen zijn juist complementair en steken dan ook af.

Primaire kleuren cirkel

Primaire kleuren zijn kleuren waarmee je samen alle andere kleurtinten kunt maken: de secundaire en tertiaire kleuren dus. Van oudsher zijn geel, rood en blauw primaire kleuren. In de schilderkunst bijvoorbeeld, waar ze worden gebruikt bij het mengen van de juiste verfkleur. In de praktijk blijken lichte kleuren als cyaan en magenta, wat afgeleiden zijn van blauw en rood, beter te mengen. In drukwerkland zijn geel, cyaan en magenta dan ook de basiskleuren. Je ziet ze bijvoorbeeld op de testpagina die je printer maakt. Want: drukt je printer geel, cyaan en magenta goed af? Dan drukt je printer alle kleuren goed af.

Leestip: Alles over Pantone-kleuren

Leestip: PMS, CMYK of RGB-kleuren in je drukwerk?

Kleurencirkel van Itten

Johannes Itten is de bedenker van de kleurencirkel. Hij was een Zwitserse kunstschilder met een passie voor kleurenleer. Met zijn cirkel bedacht Itten een manier om uit te drukken hoe kleuren met elkaar in verhouding staan en welke kleurcontrasten er zijn. De kleurencirkel van Itten onderscheidt zeven contrasten: het kleur-tegen-kleur contrast, het licht-donker contrast, warm-koud, simultaancontrast, kwaliteitscontrast, het kwantiteitscontrast en het complementaire kleurcontrast. Deze laatste is met name een veelgebruikt middel om beeldmateriaal extra op te laten vallen. We leggen hieronder uit wat een complementair kleurcontrast is en hoe je kleurparen herkent.

Kleurencirkel complementair

Complementaire kleuren zijn tinten die tegenover elkaar zijn in de kleurenwaaier. Visueel gezien staan ze ook recht tegenover elkaar in de kleurencirkel. Ze wijken het meest van elkaar af, waardoor ze beiden beter tot hun recht komen en bijna letterlijk van de flyers, posters of ander drukwerk afknallen. De complementaire kleur van cyaan is rood, die van geel is blauw en die van magenta is groen. Een complementair kleurcontrast zorgt ook voor een steviger contrast aan de randen van beide kleuren en dus voor harder lijnwerk.

hero-image kleurencirkel

Gerelateerde artikelen