JPG

JPG: prima bestand voor online, minder geschikt voor drukwerk

Het JPG bestand is de bekendste en meest gebruikte indeling voor foto’s. Een paar klikken door je computer levert je gegarandeerd wat JPG’tjes op. Deze herken je aan .jpg of .jpeg extensie op het einde. Maar wat is een JPG precies? Kan je het gebruiken voor drukwerk? Wat is het verschil tussen JPG en JPEG? En met welke tools kan je een zelf een .jpg-bestand maken?

Is JPG geschikt voor drukwerk?

JPG staat voor Joint Photographic Experts Group en is verreweg het bekendste bestandstype voor foto’s. Een JPG is een gecomprimeerd formaat. De een noemt het ‘samengeperst’, de ander ‘platgeslagen’. Hoe dan ook, op het moment dat je van bijvoorbeeld een open AI bestand met meerdere lagen een JPG maakt, zijn deze lagen samengevoegd. Een JPG is dan ook een stuk kleiner, wat het een prima bestandstype voor online publicatie maakt. Voor drukwerk is een JPG over het algemeen wat minder geschikt. Het kan wel, maar dat moet je resolutie hoog genoeg zijn. Wil je toch een JPG bestand aanleveren voor een poster, flyer, visitekaartje of ander drukwerk? Gebruik dan een JPG afbeelding met een resolutie van minimaal 300 DPI.

Leestip: Hoe bereken ik de resolutie van mijn bestand?

Wat is het verschil tussen JPG en JPEG?

Misschien was je al opgevallen dat je letter ‘e’ uit ‘Joint Photographic Experts Group’ ontbreekt in de afkorting JPG. Dit komt doordat het JPG bestand er al was in de tijd van MS-DOS, toen extensies van bestandsnamen nog maximaal drie tekens konden bevatten. Omdat we tegenwoordig wel meer tekens kunnen gebruiken, wordt de ‘e’ er vaak aan toegevoegd. JPG en JPEG is verder exact hetzelfde.

JPG bestand openen

JPG bestanden zijn eenvoudig te openen. Elk programma dat afbeeldingen ondersteunt kan een JPG tonen. Je computer opent een JPG afbeelding altijd in het standaardprogramma dat is ingesteld om foto’s weer te geven: Windows Foto’s bijvoorbeeld. Wil je dit wijzigen? Klik met de rechtermuisknop en selecteer het gewenste programma onder ‘openen met’.

JPG bestand maken

Zelf een JPG afbeelding maken, kan met een fotobewerkingsprogramma. Adobe Photoshop is hier een bekend voorbeeld van, maar er zijn ook online tools waarmee je JPEG’s maakt en bewerkt. Ook hier geldt: vergroten en bewerken van JPG bestanden zorgt voor kwaliteitsverlies en komt de foto vaak niet ten goede. Om een JPG te maken, kun je een ander afbeeldingstype - PNG bijvoorbeeld - omzetten naar JPG, maar zelf een afbeelding ontwerpen is ook mogelijk.

jpg-hero-image

Gerelateerde artikelen