Bladspiegel

Wat is een bladspiegel?

Bladspiegel: de ideale verhouding voor je witruimte

Bestel je promotiemateriaal of ander drukwerk bij Drukwerkdeal.nl? Dan bedrukken we meestal niet het complete product. Bij onder andere het opmaken van magazines en brochures, moet je rekening houden met de bladspiegel, oftewel de indeling van je pagina. Het gedeelte dat buiten de bedrukking (oftewel de zetspiegel) valt, geven we aan in marges. De verhouding tussen die marges en de zetspiegel noemen we een bladspiegel. Een veelgebruikt term in drukwerkland, waarmee je een strakke huisstijl creëert.

Zetspiegel, witmarges en bladspiegel

De zetspiegel is het bedrukte gedeelte van een bestand. Stel je een simpel Word-document voor. Een brief of gedicht bijvoorbeeld. De teksten zijn niet paginavullend. Aan de onder, boven en beide zijkanten laat je witruimte over. Het gedeelte waarin je schrijft is de zetspiegel, de witte omranding is de witmarge. En de verhouding tussen beide noem je de bladspiegel van jouw brief of gedicht. Datzelfde principe geldt voor je drukwerk. Marges kan je zelf instellen in grafische programma’s. Ga je voor minimalistisch design met veel wit? Of wil je maximaal bedrukken? De ruime keuze in marges, zorgt er automatisch voor dat de bladspiegel voor elk type drukwerk anders kan zijn.

Bepalend voor je huisstijl

De bladspiegel is een belangrijk onderdeel binnen je huisstijl. Het heeft een grote impact op de leesbaarheid, het gebruiksgemak en de look & feel van je promotiemateriaal en ander drukwerk. Een kleine witrand biedt meer ruimte voor tekst en beeld, maar oogt vaak wel druk en uitbundig. Veel wit kan een korte en krachtige boodschap juist versterken.

Richtlijnen voor de bladspiegel

Naast het verschil in design, bepaalt de bladspiegel ook de hoeveelheid tekst en beeld per regel en per pagina. Wil je kostenefficiënt te werk gaan en papier besparen, dan kies je wellicht voor minder witruimte en meer woorden per regel. De maximale breedte van een enkele tekstregel noemen we in grafische termen ‘de zetbreedte’. Er zijn verschillende richtlijnen en stijlen die worden gehanteerd bij het bepalen van de bladspiegel. Een bekend voorbeeld is de Gulden Snede.

Bladspiegel drukwerk

De bladspiegel wordt met name bij bepaalde soorten drukwerk gebruikt. Bij brochures, flyers rapportages en tijdschriften bijvoorbeeld. De zetspiegel wordt dan in meerdere kolommen verdeeld en vormt samen met de witranden de indeling. In sommige gevallen worden de marges niet wit gelaten, maar gebruikt voor bijschriften of illustraties. Afbeeldingen worden soms wel tot aan de rand gedrukt. De marge komt op die plek te vervallen. Dit noemen we ‘een aflopende druk op de bladspiegel’.

hero-image bladspiegel

Gerelateerde artikelen