EPS

Wat is een EPS bestand?

Je huisstijl haarscherp in beeld met een EPS

Een EPS bestand wordt veel gebruikt om logo’s op te slaan. Hiermee breng je je huisstijl haarscherp in beeld, waar je het ook voor wilt gebruiken. Een EPS is namelijk onbeperkt schaalbaar zonder kwaliteitsverlies en daarom erg geliefd in de grafische sector. Maar wat is een EPS Precies? Hoe herken je dit bestandstype? En – niet onbelangrijk – hoe maak je EPS bestanden?

Een EPS bestand is een vector bestand, wat met name wordt gebruikt om logo’s en lijntekeningen op te slaan. Van A10 tot A0, oftewel van sticker tot billboard: een EPS zorgt altijd voor haarscherp drukwerk. Of een vectorbestand nodig is, hangt overigens wel af van het productieproces. Voor digitaal en offset drukwerk is het niet altijd een vereiste, maar voor zeefdruk, borduren en tampondruk wel. Check dus altijd onze aanleverspecificaties goed.

Wat is EPS?

EPS staat voor ‘Encapsulated PostScript’. In tegenstelling tot een JPG of PNG, is dit bestandstype niet opgebouwd uit pixels (punten) maar uit vectoren. Dit zijn lijnen die met professionele tekensoftware worden gemaakt. Een EPS is dan ook een krachtig brondocument. Je kunt EPS bestanden namelijk eindeloos schalen en aanpassen, zonder dat het ontwerp wazig wordt. AI bestanden en PDF bestanden zijn ook vectorbestanden. Een ander voordeel van EPS is dat uitsluitend de lijnen en vullingen worden weergegeven. Het ontwerp is dus makkelijk vrijstaand te maken.

Hoe herken je een EPS bestand?

Je herkent een EPS bestand heel makkelijk aan de .eps extensie achter de bestandsnaam. Maar er zijn ook andere extensies die onder de vectorbestanden vallen: .ai en .pdf, bijvoorbeeld. Een andere herkenbare eigenschap van EPS bestanden is dat het relatief kleine files zijn. Ter vergelijking: een PNG van hetzelfde ontwerp kan zomaar vijf keer zo groot zijn als het EPS formaat!

EPS bestand openen

Een EPS bestand openen doe je met een grafisch programma. Adobe Illustrator, Adobe Photoshop en QuarkXpress worden het meest gebruikt. Heb je geen beschikking over deze betaalde software? Dan kun je EPS bestanden ook openen in Google Docs, Apple View, Irfanview en in Microsoft Word. Dit laatste rijtje biedt echter alleen de optie om EPS bestanden weer te geven. Bewerken is niet mogelijk.

EPS bestand maken & bewerken

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is Adobe Illustrator is het meest geschikt voor het maken en bewerken van EPS bestanden. Met dit opmaakprogramma kun je beeldmateriaal, vectorobjecten en tekst verzamelen tot één geheel. Ook met InDesign en Photoshop kun je EPS bestanden openen, al is deze laatste wel een stuk beperkter, omdat Photoshop eigenlijk bedoeld is voor fotobewerking. Adobe Illustrator blijft dus onze absolute favoriet!

eps-hero-image

Gerelateerde artikelen