Fonts

Wat is een Font?

Fonts, dé guideline voor letters in je zakelijke huisstijl!

Letters zijn een belangrijk onderdeel bij drukwerk. Ze moeten niet te klein zijn, niet te groot en ook de kleur is essentieel voor de juiste weergave en leesbaarheid. Een Font geeft een gedetailleerde beschrijving van een lettertype – of beter gezegd – van de letterstijl en de lettergrootte. Het is dé guideline voor letters in je zakelijke huisstijl! Wat is het verschil tussen Font en lettertype? En hoe maak je een Font?

Wat zijn fonts?

Het juiste lettertype kiezen voor je logo en huisstijl is belangrijk. Het draagt namelijk enorm bij aan de look & feel van je bedrijf. Welke indruk wil je in de eerste oogopslag maken? Moet het groots en uitbundig zijn? Of is het juist een bescheiden boodschap, verpakt in een fijne letterstijl? Veel bedrijven leggen de lettertypes die ze gebruiken vast in een huisstijlhandboek en voeren op die manier één lijn door in de Fonts op briefpapier, visitekaartjes, brochures, flyers, postermateriaal en ander drukwerk.

Leestip: Lettertype kiezen: waar begin je?

Verschillen Font en Lettertype

Binnen een zakelijke huisstijl wordt vaak één lettertype gehanteerd, maar wel meerdere Fonts. Dat komt omdat een lettertype - zoals de naam al zegt - alleen het lettersoort beschrijft, oftewel het type. Een Font is gedetailleerder. Veel mensen denken dat Font en lettertype hetzelfde is, ze worden vaak door elkaar gehaald. We hebben de verschillen voor je op een rij gezet.

Wat is een Lettertype?

Een lettertype is een set letters dezelfde stijl. Spreken we over een lettertype, dan hebben we het over het ontwerp van de letters. Bekende lettertypes zijn: Arial, Comic Sans, Times New Roman en Roboto. Een lettertype zegt niets over de grootte van de letters of over de stijl (dikgedrukt of cursief bijvoorbeeld).

Wat is een Font?

Een Font geeft een complete beschrijving van de letters. In de ontwerpfase wordt door een vormgever vaak één of meerdere Fonts gemaakt, die in de gehele huisstijl van het bedrijf worden doorgevoerd. Een Font vertelt de gebruiker wat het lettertype is, welke stijl wordt gehanteerd (regular, cursief, onderstreept of bold) en wat je lettergrootte is. Een tekst in exact hetzelfde lettertype, maar in een andere stijl of grootte is een ander Font.

Eigen Font maken

Een eigen Font maken doe je bij voorkeur met een grafisch programma als Adobe Illustrator. Photoshop is ook een optie, maar dit programma is meer gericht op het bewerken van foto’s. Om in Photoshop een Font te maken, zul je er eerst online een Font moeten downloaden en deze vervolgens openen en bewerken. Online zijn ook zogenaamde Font Generators te vinden. Deze bieden vaak wel minder mogelijkheden in het creëren van een unieke huisstijl. Vormgevers leggen Fonts vaak vast in een guideline. Hierbij wordt er voor elke uiting het lettertype, de -grootte, -stijl en -kleur benoemd. Op die manier wordt één lijn doorgevoerd in al het drukwerk.

Leestip: De vijf beste websites voor gratis Fonts

Een Font vinden

Misschien heb je wel eens van WhatTheFont of Font Flipper gehoord? Dit zijn zogenaamde Font Finders, een soort Google voor Fonts. Heb je ergens een unieke letterstijl gespot en wil je weten welk Font het is? Dan kun je een foto of screenshot van deze letters uploaden om erachter te komen wat de specificaties zijn. Erg handig voor wie zich graag online laat inspireren!

Leestip: Lettertypes zoeken met Font Flipper

hero-image lettertype

Gerelateerde artikelen