Femke Secondary

Illustrator of Photoshop: wat is het verschil?

zondag 16 juni 2013

Als het om drukwerk gaat, kunnen de mogelijkheden nogal overweldigend zijn. Voor welke programma’s kies je, als je voor het beste resultaat wilt gaan? Wij raden je aan om drukwerk op te maken in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, of Adobe InDesign. Hieronder bespreken we de twee programma’s; Photoshop en Illustrator.

Het verschil tussen Illustrator en Photoshop

Wanneer gebruik je nou Photoshop of Illustrator? Het helpt al heel wat als je het verschil tussen de twee Adobe programma’s kent. Adobe Illustrator wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van ‘vector art’, waarbij foto’s en tekst uitstekend met elkaar gecombineerd kunnen worden. Ontwerpen voor branding, zoals logo’s en complete huisstijlen worden dan ook overwegend met Illustrator gemaakt. Illustrator bestanden worden opgeslagen met de .ai extensie. Illustrator wordt voornamelijk gebruikt door grafische ontwerpers en technische tekenaars.

Photoshop wordt – zoals de naam al doet vermoeden – grotendeels gebruikt voor fotobewerking. De mogelijkheden hierin variëren van belichting, restaureren van beschadigde afbeeldingen, bijsnijden en scherpte. Photoshop is dan ook een pixelbewerkingsprogramma. Illustrator daarentegen is een vectorbewerkingsprogramma. Als je een bestand opslaat met Photoshop, krijgt het bestand een .psd extensie. Photoshop wordt voornamelijk gebruikt door grafische ontwerpers en fotografen.

Waar kies je voor?

Voordat je een drukwerkontwerp aanlevert, is het belangrijk om te weten waar je het voor nodig hebt. Waar wil jij het drukwerkbestand voor gebruiken? Alleen dan kun je een goede keuze maken met betrekking tot het programma. Het ontwerpen van een logo kun je het beste in Illustrator doen, omdat een vectorbestand namelijk naar hartenlust vergroot en verkleind kan worden zonder in te leveren op kwaliteit. Als je echter afbeeldingen grondig wilt bewerken en leuke effecten wilt toevoegen, dan loont het zich om te kiezen voor Photoshop. Photoshop of Illustrator: dat is je nu hopelijk duidelijk!

Veel mensen gebruiken Microsoft Office om bestanden op te maken. Helaas blijken Microsoft Office-bestanden vaak van een te lage resolutie om drukbare bestanden van te maken. Microsoft Office is hierdoor niet de juiste keuze voor het opmaken van drukbestanden.

Meer leren: alles over resolutie


  1. #Illustrator
  2. #Photoshop

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.