Gratis-alternatieven-secondary

Gratis fotobewerkingsprogramma: alternatieven voor Photoshop, InDesign en Illustrator

woensdag 16 maart 2016

Geweldig design maak je met de software van Adobe. Dat weet elke pro. Maar wat nou als je geen pro bent, en toch een ontwerp moet aanleveren voor je drukwerk? Dan kun je kiezen voor de gratis alternatieven voor Photoshop, InDesign en Illustrator.

gratis-fotobewerkingsprogrammas

Geweldig drukwerk begint met een fantastisch ontwerp. Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator zijn de aangewezen programma’s om topdesign mee neer te zetten. Maar als vormgeven niet je vak is, heb je die programma’s waarschijnlijk niet op je computer staan. En die professionele software aanschaffen voor dat ene visitekaartje dat je net nodig hebt? Daar zit niet iedereen op te wachten.

Daarom verzamelden wij hier gratis alternatieven voor Photoshop, InDesign en Illustrator voor je. Zodat je ook zelf aan de slag kunt met het ontwerpen van die folders, flyers of brochures die jou op de kaart zet!

Gratis alternatief voor Photoshop – GIMP

Alternatief-voor-Photoshop GIMP is al sinds 1995 het gratis alternatief voor Photoshop. De beeldbewerkingssoftware biedt grotendeels dezelfde functionaliteit als Photoshop, alleen in een minder strak jasje. Je moet GIMP dan ook niet zien als een kopie van Photoshop: als je het programma van Adobe gewend bent, heb je nog wel een kleine leercurve te gaan. GIMP is beschikbaar voor ieder besturingsprogramma.

Download GIMP hier

Gratis alternatief voor InDesign – Scribus

Alternatief-voor-Indesign

InDesign is het programma waar foto’s, illustraties en tekst samenkomen in prachtige publicaties, klaar voor druk. Scribus doet dan ook, maar dan gratis. Scribus ondersteunt de meeste bestandsformaten voor afbeeldingen. Het alternatief voor InDesign kan ook overweg met vectoren, die je zelfs in Scribus nog kunt bewerken. Scribus is beschikbaar voor ieder besturingsprogramma.

Download Scribus hier

Gratis alternatief voor Illustrator – Inkscape

Alternatief-voor-Illustrator

Tekenen: het is het eerste waar je aan denkt bij uitingen van creativiteit. Van de vingerverf op het tafelkleed tot de designer op zijn high-end Wacom: het heeft iets magisch om wat er in je hoofd zit vertaald te zien in beeld. Op je computer doe je dat gratis met Inkscape. Net als Illustrator is Inkscape een vectorprogramma. In Inkscape werk je met SVG-bestanden, hoewel andere bestandsformaten (zoals de ai-bestanden van Illustrator) wel gelezen kunnen worden.

Download Inkscape hier

Drukwerkdeal.nl online ontwerptool

Niks installeren en gewoon lekker online aan de slag gaan? Op Drukwerkdeal.nl ontwerp je heel gemakkelijk marketingmaterialen van posters en roll-up banners tot flyers en visitekaartjes. Upload je logo of een afbeelding, voeg tekst en vormen toe en plaats gelijk je bestelling.

Check deze video om te zien hoe het werkt:

Adobe Creative Cloud

Gratis-fotobewerking Voor een Adobe-programma moest je vroeger flink in de buidel tasten. Dat is verleden tijd met Creative Cloud, de abonnementsdienst van Adobe. Voor een bescheiden maandbedrag kun je elk Adobe-programma gebruiken. Je kunt daarbij kiezen voor slechts één of twee programma’s, of een pakket met alle programma’s. En handig voor de incidentele designer: je kunt de abonnementen op elk moment opzeggen. Meer informatie bij Adobe Laatzienwiejebent-blog


  1. #Photoshop
  2. #InDesign
  3. #Illustrator

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.