freebiefriyay-10 secondary

FreebieFriyay: Ga voor het wow-effect met brochuretemplates!

donderdag 1 februari 2018

In deze FreebieFriyay stappen we in de wereld van de brochuretemplates. Wat is de juiste marge? Hoe zet je een stramien op? En hoe creëer je een waanzinnig 3D-effect op je pagina’s? In dit blog leer je het allemaal!

Marge

Marges zijn een belangrijk deel van je magazine! Ze hebben een visuele functie, zorgen voor de juiste hoeveelheid witruimte en ze creëren een bufferzone die er voor zorgt dat er geen tekst van de pagina wordt gesneden. Maar, marges hebben ook praktisch nut. Marges zorgen er ook voor dat je het blad vasthoudt zonder dat je vingers in de weg zitten bij het lezen. Reden genoeg dus om je marges juist in te stellen.

Een goede vuistregel daarbij is om de bovenste marge de helft van de onderste te maken. Onderin heb je vaak paginanummers en footers die zorgen voor balans op de pagina. Bij spreads stel je de binnenmarge in op 1/3e van de onderste marge, de buitenkant op 2/3e. Op enkele pagina’s houd je de marges ongeveer gelijk.

Blog-marges

Basislijnraster

Laat je tekst lekker ogen met een basislijnraster. Een basislijnraster zorgt er voor dat alle tekst in je magazine netjes op dezelfde hoogte staat. Als de kollommen met je tekst niet uitgelijnd staan ziet het er al snel super rommelig uit. Laat het raster beginnen bij je bovenste marge, en zet de toename op dezelfde hoogte als je regelafstand. Zo staat je tekst er altijd netjes bij.

Stramien

Om je leven als designer stukken makkelijker te maken zijn stramienpagina’s uitgevonden. Hierop zet je items en instellingen die moeten terugkomen op alle pagina’s van je blad. Bijvoorbeeld ook je marges en paginanummers.

Ga naar het stramien rechtsbovenin, onder het paneel pagina’s, en stel je marges in. Voeg nu onderin twee tekstblokjes toe met de gewenste vormgeving van de paginanummering, titel van je magazine of een leuk designelement. Om automatisch een paginanummer aan te maken selecteer je de teksttool. Klik vervolgens op de plek waar je het paginanummer wil hebben en ga naar: ‘tekst’  ‘speciaal teken invoegen’  ‘markeringen’  ‘huidig paginanummer’.

Om dit stramien toe te passen selecteer je beide stramienpagina’s. Klik op je rechtermuisknop en selecteer nu ‘stramien toepassen op pagina’s’. Tot slot selecteer je alle pagina’s in het pop-up menu. Blog-stramien

Gebruik 3D-effecten

Ga voor een 3D-effect in je pagina’s! Dat klinkt ingewikkelder dan je denkt. Gebruik lagen, laat je titels achter modellen langslopen of laat een afbeelding over je tekst vallen. Het is een simpele manier om leven te blazen in lay-out. Blog-3d-effect

Tekstomloop

Vouw je tekst om beelden heen. Zo zorg je ervoor dat het niet gewoon saaie en gelimiteerde tekstblokken blijven. Een fantastische manier om tekst en beeld met elkaar te integreren. Zoek foto’s waar genoeg lege ruimte omheen zit. Bijvoorbeeld een model voor een lege muur. Je kan natuurlijk ook zelf je beelden vrijstaand maken. Blog-tekstomloop

Top-down fotografie

De beste manier om producten of etenswaren te tonen is om ze te fotograferen van bovenaf. Dit geeft een overzichtelijke look, waarbij tekst en beeld wederom lekker combineren. Voor een oogstrelend resultaat vul je de lege ruimtes op met originele koppen en stukken tekst. In een latere Freebiefriyay zoomen we in op top-down fotografie! Blog-foto-top


  1. #FreebieFriyay
  2. #Templates
  3. #Tutorials

Martijn Brummelhuis

Houdt zicht voornamelijk bezig met vormgeving en laat tekst over aan de copywriters. Maakt voor een interessant onderwerp toch graag een uitzondering.

Lees meer van Martijn Brummelhuis

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.