• Altijd de beste deal!
  • Snel, sneller, snelst!
  • Al meer dan 15 jaar superbetrouwbaar
  • Gewoon goed gedrukt
  • Alles waar inkt op kan
  • Geen gedoe

Alles over Pantone-kleuren

Femke Bosmaplaatste dit bericht inTutorialsThursday, October 11, 2012

In een eerder blogbericht ging Femke in op het verschil tussen RGB- en CMYK-kleuren. Maar hoe zit het dan met de Pantone-kleuren? Wat is het verschil met het RGB- en CMYK-model? Wanneer worden deze kleuren gebruikt? Allemaal vragen die in dit blog de revue passeren.

CMYK, RGB en Pantone-kleuren: de verschillen

Net als CMYK-kleuren worden Pantone-kleuren gebruikt voor drukwerk. Dit in tegenstelling tot RGB-kleuren, die worden ingezet voor uitingen op de televisie, de computer en voor fotoproducten. Het grootste verschil tussen CMYK-kleuren en Pantone-kleuren is dat bij de laatste de kleuren vóóraf worden gemengd uit een aantal basiskleuren, resulterend in mooie en diepe verzadigde kleuren. Dit terwijl het mengproces bij CMYK-kleuren achteraf plaatsvindt (tijdens het daadwerkelijk drukken). Een ander verschil is dat Pantone-kleuren voornamelijk worden gebruikt om één of meerdere specifieke kleuren te drukken. CMYK-kleuren worden daarentegen vaak ingezet voor full color-drukwerk. Maar het is ook mogelijk CMYK-kleuren te combineren met een specifieke Pantone-kleur. Dit wordt ook wel meerkleurendruk genoemd.

Gebruik van Pantone is kiezen voor zekerheid

Het voordeel van het gebruik van Pantone-kleuren is dat het resultaat altijd en overal hetzelfde is. Hierdoor voorkom je afwijkingen ten opzichte van je beoogde kleuren en misverstanden achteraf. Kies voor je huisstijldrukwerk dus altijd voor Pantone-kleuren in plaats van CMYK-kleuren; briefpapier, enveloppen, visitekaartjes en with compliments cards vormen dan een mooi geheel! En het handige is dat alle Pantone-kleuren zijn vastgelegd in een universeel kleurstysteem; Pantone Matching System. Iedere kleur heeft een uniek nummer met de daarbij behorende specificaties. Hierdoor kunnen drukkers wereldwijd met een vooraf bepaald recept dezelfde kleur bereiken.

Pantone-waaier

Pantone publiceert de kleuren op verschillende manieren. De bekendste vorm is de Pantone formula guide; een kleurenwaaier waarin je Pantone-kleuren eenvoudig kunt opzoeken. Er bestaan verschillende varianten van de Pantone formula guide kleurenwaaiers, waaronder één voor glanzend papier (coated), één voor ongestreken papier (uncoated) en één voor de CMYK-varianten van Pantone-kleuren.

Meer over Pantone coated vs uncoated in deze video:

Bestel direct

Als officieel Pantone-dealer bieden wij verschillende Pantone-waaiers aan in onze webshop. Een onmisbaar instrument als je vaak drukwerk bestelt!


  1. #CMYK
  2. #RGB
  3. #Kleuren
  4. #Kleurenwaaier
  5. #Pantone
Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma
Klantenservice
088-8855222
Telefonisch bereikbaar tot 17:00 uur, via chat tot 18:30 uur
Bekijk openingstijden