Videotutorial: RGB omzetten naar CMYK in Adobe Photoshop

Videotutorial: RGB omzetten naar CMYK in Adobe Photoshop

dinsdag 12 juni 2018

Stel: je hebt een mooi logo dat je wilt gebruiken in je drukwerk. Dat is geen probleem, zolang je maar niet vergeet de kleuren om te zetten naar CMYK. Hoe je RGB-kleuren omzetten moet, vertelt Femke je in dit blog mét uitlegvideo!

https://www.youtube.com/embed/5Ne4moh52jE

Wat is RGB?

Een illustratie is soms opgebouwd in RGB-kleuren. Die afkorting staat voor rood, groen en blauw. Misschien ken je die ook wel als de primaire kleuren. Apparaten die beeld elektronisch vastleggen en weergeven gebruiken dit systeem. Denk aan de sensor in je camera en de monitor waarop je dat beeld weergeeft. RGB-CMYK-illustrator-spectrum-Gamut

Wat is CMYK?

Drukwerk gebruikt een ander kleurenmodel, CMYK. Die afkorting staat voor de kleuren die bij full color drukwerk gebruikt worden: cyaan, magenta, geel of yellow, en key. Key is de drukplaat die zorgt voor de details zoals lijnen en effecten. Deze details worden in de donkerste kleur gedrukt wat bij vierkleurendruk zwart is. Vandaar dat key vaak zwart wordt genoemd.

Even wat natuurkunde

De twee kleursystemen zijn compleet tegenovergesteld aan elkaar. RGB is een zogenaamd additief kleursysteem waarbij je drie lichtbronnen met elkaar mengt. Als je alle drie de kleuren in gelijke verhoudingen met elkaar mengt, krijg je wit. CMYK is daarentegen een subtractief kleurensysteem. Daarbij wordt licht door kleurstoffen zoals pigment of inkt selectief geabsorbeerd. Wanneer je de vier basiskleuren uit dit kleursysteem met elkaar vermengt, krijg je juist zwart.

Van RGB naar CMYK

RGB-CMYK-illustrator-featured-omzet2 Om een RGB-afbeelding af te drukken, moet je het dus eerst omzetten naar CMYK. In Illustrator is dat simpel. Selecteer de vlakken die RGB zijn en ga naar het venster kleur. In het menu selecteer je nu CMYK. Als je stalen gebruikt hebt, dubbelklik je op de kleur in het stalenmenu en selecteer je in het uitklapmenu kleurtype ‘Proces’ en bij kleurmodus CMYK. Klik nu op Ok en je bent klaar.

Hou er wel rekening mee dat RGB een groter kleurbereik heeft dan CMYK. Er zal dus altijd wat kleurverschil ontstaan bij het omzetten van RGB naar CMYK. Zoals je misschien wel ziet is de CMYK-afbeelding iets fletser van kleur dan de RGB-versie.

TIP: Op zoek naar een handige tool voor het vinden van de juiste CMYK-kleur? Check dan de CMYK-kleurenwaaier.


  1. #DWDklaslokaal
  2. #Tutorials
  3. #Illustrator

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.