gratis-fotobewerkingsprogrammas

5 gratis fotobewerkingsprogramma’s

donderdag 17 november 2016

Klik! Weer een onvergetelijk moment vastgelegd. Maar is je foto daarmee klaar? Natuurlijk niet! Haal alles uit je foto’s met deze 5 gratis fotobewerkingsprogramma’s, de beste alternatieven voor Photoshop.

Fotograferen draait voor de helft om het vinden van het perfecte licht, de ideale scéne, het beslissende moment. De andere helft: nabewerking. Dat is niet iets wat met de opkomst van digitale camera’s populair is geworden: ook in het analoge tijdperk werd er al flink gephotoshopt in fotolaboratoria.

Dat kan nu een stuk simpeler, met fotobewerkingsprogramma’s op je computer. Doe je dat maar af en toe, dan is een professioneel programma zoals bijvoorbeeld Photoshop misschien overbodig. Je foto bewerken kan ook gewoon gratis met één van deze online fotoprogramma’s.

Pixlr

Logo Pixlr

Wil je en fotobewerkingsprogramma online gebruiken? Pixlr gebruik je gewoon in je browser en is dus altijd en overal te gebruiken. Je kunt kiezen uit twee gratis apps: Pixlr Editor heeft bijna alle belangrijke functies zoals je die ook in Photoshop vindt. Pixlr Express is de snelle, simpele oplossing om je foto’s op te leuken met effecten en filters.

Naar Pixlr

PicMonkey

Logo-PicMonkey

Net als Pixlr is PicMonkey een online fotoprogramma dat je in je browser gebruikt. Installatie overbodig dus. Naast fotobewerking, biedt PicMonkey je meer: retoucheren, design en opmaak zijn ook makkelijk uit te voeren in het programma.

Naar PicMonkey

GIMP

Logo gimp

Al bijna net zo vertrouwd als het gratis fotobewerkingsprogramma waarop het gebaseerd is: GIMP. Dit gratis fotobewerkingsprogramma bestaat al sinds 1995 en is beschikbaar voor elk besturingsprogramma. Het ziet er misschien iets minder strak uit dan Photoshop, maar werkt bijna net zo goed.

Naar GIMP

Paint.NET

Logo-paint-net

Windowsgebruiker en op zoek naar een gratis fotoprogramma waarin je makkelijk met lagen kunt werken? Check dan Paint.NET eens. Een handige functie van het programma voor beginnelingen (of twijfelaars) onder ons: je kunt oneindig je acties ongedaan maken.

Naar Paint.NET

Google Nik Collection

Logo nik collection

Ok, dit is een beetje valsspelen. De Google Nik Collection is niet een op zichzelf staand fotobewerkingsprogramma, maar een verzameling plugins. De 7 kleine programmaatjes maken het realiseren van professionele resultaten in bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop (of Aperture, als je dat nog hebt) supersimpel. Het is de keuze van professionele fotografen en daarom is het ook niet vreemd dat de verzameling oorspronkelijk bijna € 500,- kostte. En nu? Helemaal niets.

Naar Google Nik Collection

__Let op: __ met deze apps bewerk je foto's gratis. Dit is anders dan het opmaken van drukbestanden. Wil je foto's bewerken om ze vervolgens te laten drukken? Dan adviseren wij altijd professionele fotobewerkingssoftware van Adobe.


  1. #Fotografie
  2. #Design

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.