PMS

Wat zijn PMS kleuren?

Eenheid in kleur met PMS

Kleur is hét basisingrediënt van je drukwerk. Om ervoor te zorgen dat jouw ontwerp aan de verwachtingen voldoet, vragen we je om bij de bestelling een aantal specificaties door te geven. Kies je bijvoorbeeld voor full color drukwerk of is jouw bestand opgebouwd uit Pantone oftewel PMS kleuren? Wat is het verschil? Waar staan de verschillende kleurcodes voor? En hoe lever je het juiste ontwerp aan voor pantone / PMS drukwerk? Alles wat je moet weten over het Pantone Matching System.

Wat is PMS?

PMS staat voor Pantone Matching System, een kleurensysteem waarin elke kleur een specifiek nummer heeft. De eerste PMS kleurenwaaier werd uitgebracht in 1963. Pantone is de naam van het bedrijf dat kleurcoderingen publiceert. Omdat de nummering overal ter wereld hetzelfde is, weten drukkers altijd exact welke kleur ze waar in je drukwerk moeten gebruiken. Bij de tegenhanger van PMS, full color drukwerk, worden kleuren gemengd vanuit de vier primaire kleuren in de druktechniek: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Full color drukwerk wordt daarom ook wel 4-kleurendrukwerk genoemd. Met full color kunnen meer kleuren worden gemengd, maar kan wel afwijken in tint.

PMS kleuren / Pantone kleuren

Wij adviseren om bij drukwerk in grote oplagen, waarbij scherpte van de afbeelding minder belangrijk is maar eenheid in kleur des te meer, voor PMS kleuren te kiezen. Voor briefpapier bijvoorbeeld en enveloppen met het bedrijfslogo. Spandoeken en posters vragen om meer kleurdetail en zijn hierdoor minder geschikt voor Pantone kleuren. Er wordt vaak voor Pantone kleuren gekozen als het ontwerp uit één tot drie kleuren bestaat.Kies je voor een PMS-bedrukking? Maak dan altijd je bestand op met de gewenste PMS-codes.

PMS kleurcodes

Dat de kleur inkt altijd hetzelfde is dankzij de PMS kleurcodes, garandeert niet dat de kleuren er in druk ook altijd hetzelfde uitziet. De kleur is namelijk ook afhankelijk van het papier. Verschillende papiersoorten absorberen inkt op een andere manier. Hierop heeft Pantone ook iets gevonden. In de code wordt met een ‘U’ of ‘C’ aangegeven of de papiersoort glad en gestreken is (coated) of ruw en grof (uncoated). PMS kleuren worden genoteerd op basis van het aantal kleuren en het aantal zijden dat bedrukt moet worden. Het getal voor de slash staat voor het aantal kleuren op de voorzijde van het drukwerk, het getal achter de slash voor het aantal kleuren op de achterzijde. Enkelzijdig PMS in drie kleuren wordt 3/0, de achterkant blijft onbedrukt. Dubbelzijdig drukwerk met twee PMS kleuren wordt 2/2.

PMS in drukwerk

Een ontwerp dat geschikt is voor PMS drukwerk kan worden gemaakt in Adobe Illustrator en in InDesign. In InDesign kun je in bij het instellen van de ‘colour mode’ kiezen uit de opties: ‘PANTONE solid coated’ en ‘PANTONE solid uncoated’. In Illustrator selecteer je ‘PANTONE solid coated’ of ‘PANTONE solid uncoated’ via de optie ‘Color Books’. Let altijd wel op dat je exact de juiste PMS kleur kiest. Je beeldscherm is hiervoor geen betrouwbare bron, die is namelijk opgebouwd uit RGB kleuren. We raden je aan om een PMS kleurenwaaier te kopen.

Leestip: Wat is RGB? Wat is CMYK? En wat zijn de verschillen?

pms-hero-image

Gerelateerde artikelen
featured-image grafisch-woordenboek

Vraag je je af wat DPI is of hoe je een vector bestand kunt openen? Het grafische woordenboek van Drukwerkdeal.nl geeft antwoord op al jouw grafische vragen.

featured-image b1-brandvertragend

B1 brandvertragend is de classificering van producten die moeilijk ontvlambaar zijn. Wat betekent het precies? En wat is de DIN 4102 norm?

png-featured-image

Een PNG bestand kan worden gecomprimeerd zonder kwaliteitsverlies. Wat zijn andere voor- en nadelen? En hoe kun je zelf een PNG maken en bewerken?

Tertiaire-kleuren-featured-image

Tertiaire kleuren zijn een mix van 3 primaire kleuren of van 1 primaire en 1 secundaire kleur. Welke tertiaire kleuren zijn er? Dat lees je hier.

featured-image snijtekens

Snijtekens en snijlijnen zijn hulplijnen, waarmee je aangeeft waar we je drukwerk moeten snijden. Waar plaats je ze en hoe breng je ze aan in je ontwerp?

psd-featured-image

PSD bestanden zijn meestal foto’s. PSD staat voor PhotoShop Document, hét programma om foto’s te bewerken. Wat is een PSD bestand precies?

featured-image vector

Eindeloos vergroten doe je met een Vector bestand. Een AI of EPS bijvoorbeeld. Ideaal voor logo’s, voor op een visitekaartje of poster!

ai-featured-image

Een AI bestand is een vector bestand. Je maakt AI bestanden met Adobe Illustrator. Van piepklein tot billboardformaat; een .ai is altijd haarscherp!

eps-featured-image

Logo’s worden vaak opgeslagen als EPS bestand. Dit bestandstype is onbeperkt schaalbaar zonder kwaliteitsverlies. Voor haarscherp drukwerk dus!

featured-image colofon

In een colofon lees je wie er allemaal hebben meegewerkt aan een boek of tijdschrift. Wat is een colofon? Wat zet je erin? En waar plaats je deze?

featured-image bladspiegel

De bladspiegel is de verhouding tussen het bedrukte gedeelte (de zetspiegel) en de witmarges van een bestand. Hoe pas je het toe in drukwerk?

featured-image broodtekst

De broodtekst is de hoofdtekst, exclusief intro’s, koppen, tussenkoppen en streamers. De kern van het verhaal dus. Dit moet je weten.

featured-image drukpers

Een drukpers is een machine die letters en illustraties op papier drukt. Hoe werkt een drukpers precies? En welke druktechnieken zijn er?

featured-image plano

Plano betekent vrij vertaald ‘vlak’ of ‘plat’. Bij het bestellen van bijvoorbeeld een folder is dit het ongevouwen ontwerp. Dit moet je weten over plano.

featured-image full-color

Full color of PMS? Een keuze die je moet maken als je drukwerk bestelt. Wat is full color? Wat zijn de basiskleuren? En hoe lever je een geschikt ontwerp aan?

featured-image ex-libris

Een ex libris vertelt je wie de eigenaar van een boek is. Een eigendomsmerkje dus. Vroeger een statussymbool, nu een vorm van kunst.

featured-image cellulose

Cellulose is het belangrijkste bestanddeel van papier en karton. Hoe ontstaat het? En hoe wordt van cellulose papier gemaakt?

bmp-featured-image

BMP staat voor bitmap en is een rasterafbeelding, waarbij van elke pixel de kleur wordt vastgelegd. Hoe meer bits, hoe meer kleur!

featured-image boekbinding

Het samenstellen van een boek noemen we boekbinding. Dat kan op allerlei verschillende manieren. Wil je een boekje binden? Dit moet je weten.

featured-image grafische-termen

Heb je je altijd al afgevraagd waar DPI voor staat of wat snijlijnen precies zijn? Kom alles te weten over grafische termen in ons kenniscentrum.

featured-image snijplotter

Met een snijplotter kun je drukwerk uitsnijden. En niet alleen papier. Een snijplotter werkt met verschillende materialen, zoals vinyl, karton en textiel.

featured-image brocheren

Brocheren betekent de manier waarop we jouw drukwerk inbinden. Alles wat je moet weten over garenloos, gehecht, geniet en gelijmd gebrocheerd drukwerk.

steunkleuren-featured-image

Vroeger maakten drukkers voor elke kleur een nieuwe plaat. Die extra kleur, naast zwart en wit, noemen we een steunkleur. Dit moet je weten.

featured-image afloop

Witte snijranden voorkomen? Dat doe je door afloop aan te brengen in je bestand. Wat is afloop precies? Hoe groot moet het zijn en hoe stel je dit in?

featured-image paperback

Een paperback is licht, buigzaam en compact. De ideale kaft voor drukwerk dat overal mee naartoe gaat en lekker leest. Goedkoop in grote én kleine oplages.

featured-image secundaire-kleuren

Secundaire kleuren zijn een mengsel van twee primaire kleuren. Welke secundaire kleuren zijn er? Wat zijn tertiaire kleuren? En welke kleurcontrasten zijn er?

pdf-featured-image

Zeker weten dat jouw ontwerp perfect wordt gedrukt? Lever dan een PDF bestand aan. Wat is een PDF precies? En hoe maak je jouw bestand drukklaar?

schutbald-featured-image

Een schutblad, schutvel of inbindcover beschermt het boekblok en verbindt het binnenwerk met de omslag. Hoe pas je het toe? Dat lees je hier.

featured-image kleuren

Heb je je altijd al afgevraagd waar RGB voor staat of wat steunkleuren zijn? Kom alles te weten over kleuren in ons kenniscentrum.

tiff-featured-image

Een TIF bestand garandeert maximale kwaliteit. Dit bestand is ideaal voor het opslaan van foto’s. Wat is een .tiff precies? En is het geschikt voor drukwerk?

featured-image complementaire-kleuren

Complementaire kleuren zijn tinten die tegenover elkaar staan in de kleurenwaaier. Wat zijn de complementaire kleuren van blauw, rood en groen?

jpg-featured-image

Het JPG bestand is de bekendste indeling voor foto’s. Elk programma dat beeld ondersteunt, kan een JPG tonen. Maar is JPG ook geschikt voor drukwerk?

featured-image prepress

Prepress is het proces tussen de creatie van een ontwerp en de daadwerkelijke druk. Wat is prepress en hoe maak je jouw bestand drukklaar?

featured-image kleurenspectrum

Een kleurenspectrum bestaat letterlijk uit alle kleuren van de regenboog. Uit welke kleuren bestaat een kleurenspectrum?

featured-image hardcover

Een hardcover is een harde kaft voor boeken. Hoe wordt hardcover gemaakt? En wat is het verschil tussen een hardcover boek en een paperback?

featured-image inbinden

Inbinden is een mooie manier om belangrijke papieren bij elkaar te houden. Er zijn verschillende manieren om drukwerk in te binden.

featured-image cahiersteek

De cahiersteek is een vorm van brocheren, waarbij gebruik gemaakt wordt van naald en draad. Hoe werkt het en voor welk drukwerk is het geschikt?

featured-image kaft

Een kaft is de omslag van je drukwerk. Van tijdschriften of boeken bijvoorbeeld. Hoe gaat het precies in zijn werk? En wat zijn de voordelen?

featured-image zetspiegel

De zetspiegel is het gedeelte van een pagina waar je tekst en eventuele afbeeldingen plaatst. Hoe bepaal je het formaat en de positie van je zetspiegel?

featured-image singersteek

De singersteek is een techniek om boeken met garen of touw te binden. De stiknaad is hierbij duidelijk zichtbaar. Alles over deze manier van boekbinden.

featured-image cmyk

CMYK is een systeem dat we gebruiken om het grootst mogelijke kleurengamma te verkrijgen. Waar staat CMYK voor en wat is het verschil met RGB?

featured-image dispersielak

Dispersielak is een dunne beschermlaag die wij over je drukwerk aanbrengen. Hoe brengen we het aan? En wat zijn de voordelen van dispersielak?

featured-image katern

Een katern is een enorm vel papier waarop we meerdere pagina’s drukken, om deze samen te vouwen tot een boekwerk. Hoe gaat dit precies in zijn werk?

featured-image gulden-snede

De Gulden Snede geeft de verdeling aan van een lijnstuk, in twee delen en in verhouding tot elkaar. Hoe kun je het toepassen in hedendaags design?

featured-image frankeren

De betekenis van frankeren is: van een postzegel voorzien. Hoeveel postzegels moet je plakken? En wat kost pakketpost? We hebben het op een rij gezet.

featured-image pixels

Wat is het verschil tussen een pixel en een vector? Hoe bereken je het aantal pixels per cm of mm? En wat is het verschil tussen DPI en PPI?

featured-image primaire-kleuren

Met primaire kleuren kunnen we alle secundaire kleuren en tertiaire kleuren maken. Welke 3 primaire kleuren zijn er? En wat is de rol van kleur in drukwerk?

featured-image plotter

Een plotter is een afdrukapparaat voor grootformaat drukwerk in hoge resolutie. Hoe werkt een plotter? En in welke papierformaten kun je ‘plotten’?

synopsis-featured-image

Synopsis betekent samenvatting. Vaak gaat het dan om een synopsis van een boek. Wat is een synopsis precies? En hoe schrijf je er één?

featured-image rgb

RGB kleuren zijn kleuren die licht absorberen. Waar staat RGB voor? Wat is het verschil tussen RGB en CMYK? En welke techniek gebruiken we voor drukwerk?

featured-image html-kleuren

Webpagina’s geven we kleur met HMTL kleuren. Codes voor het beste kleurresultaat op beeldschermen. Hoe ziet een HTML code eruit? En hoe vind je de juiste?

featured-image dpi

DPI is de resolutie van je foto. Een term die je vaak ziet bij het aanleveren van drukwerk. Hoe kun je de DPI berekenen? En wat is de ideale resolutie?

featured-image drukletters

Drukletters zijn de letters die worden gebruikt in een drukpers. Een soort stempels. Een uitvinding die de boekdrukkunst naar een hoger niveau tilde.

gif-featured-image

GIF bestanden grijpen de aandacht met hun bewegende afbeeldingen en eindeloze loop. Opgebouwd uit pixels en al 30 jaar een hit.

featured-image ral

RAL is een systeem waarin kleuren zijn gecodeerd. Fysieke kleuren: van verf en inkt. Waar staat RAL voor? Welke kleuren zijn er? En hoe lees je een RAL code?

featured-image redigeren

Voor elke tekst geldt: een extra paar ogen kan nooit kwaad. Bij het redigeren worden de puntjes op de i’s gezet en alle d’s en t’s goed gezet.

featured-image resolutie

Wat betekent resolutie precies? Dots Per Inch? En welke resolutie is geschikt voor jouw drukwerk? Alles wat je moet weten over resolutie!

featured-image kapitaalbandje

Een kapitaalbandje is de ruggengraat van je hardcoverboek. Is het noodzakelijk? En kan een kapitaalbandje op elk boek gelijmd worden?

beeldmerk-featured-image

Een beeldmerk is je merk in één oogopslag. Het appeltje van Apple, de Nike swoosh. Is een beeldmerk hetzelfde als een logo? En wat is een woordmerk?

featured-image flaptekst

De flaptekst of blurb moet ervoor zorgen dat mensen jouw boek kopen. Een belangrijke tekst dus, die je op of aan de binnenkant van je boek plaatst.

featured-image lettertype

Een verzameling letters in dezelfde stijl; dát is een lettertype. De keuze voor het type letter is heel bepalend voor de uitstraling van je drukwerk.

featured-image substraten

De substraat is het materiaal waarop je drukwerk wordt geprint. Papier, karton, PVC of canvas bijvoorbeeld. Welke substraten vind je bij Drukwerkdeal?

raw-featured-image

Een RAW bestand is de originele foto, genomen met een digitale camera. Een file dat eerst nog moet worden omgezet voordat het kan worden getoond.

featured-image kleurencirkel

Een kleurencirkel is een cirkel die kleurverbanden en kleurcontrasten weergeeft. Wat zijn primaire kleuren? En welke kleurcontrasten zijn er allemaal?

featured-image lettertype

Wat is het verschil tussen een Font en een lettertype? Hoe maak je een Font? En waarmee kun je een eigen font maken. Alles wat je moet weten op een rij!

featured-image isbn

ISBN is een unieke 13-cijferige code die je boek beschikbaar maakt voor verkoop en vindbaar voor klanten en retailers. Hoe vraag je hem aan?

Terug naar Kleuren

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.