druktechnieken-secondary

Verschillende druktechnieken

dinsdag 15 mei 2012

Drukken is het overbrengen van drukinkt op een te bedrukken materiaal, met behulp van een drukvorm en een drukkracht.Er zijn vier klassieke druktechnieken. Het verschil zit ‘m in de manier waarop de inkt wordt aangebracht.

einstein-druktechnieken

Digitaal drukken hebben we aan het rijtje toegevoegd, daar kunnen we tegenwoordig niet meer omheen:

  1. Hoogdruk
  2. Vlakdruk en offset
  3. Diepdruk
  4. Doordruk
  5. Digitaal drukken

Hoogdruk

Hoogdruk is de oudste vorm van drukken. De delen die de afdruk moeten vormen brengt men verhoogd aan op de drukvorm. In het begin werd hiervoor hout gebruikt, later bestond de drukvorm uit losse loden letters. De beeldvorm is in spiegelbeeld. Het gebruik van hoogdruk loopt sterk terug. Een handjevol hobbyisten die nog beschikt over de kennis en apparatuur houdt deze traditionele manier van drukken in stand.

Vlakdruk en offset

Vlakdruk is een manier van drukken waarbij water en vet elkaar afstoten. Eerst wordt de drukplaat bevochtigd waarbij gladde delen het water afstoten en ruwere delen het water juist aantrekken. Daarna wordt de plaat geïnkt waarbij het water op de ruwere delen de vette inkt afstoot. Vervolgens drukt men af. Het beeld is spiegelverkeerd. Om het te kunnen lezen hou je het beeld op de kop en lees je de tekst in de normale leesrichting.

Offset is een vorm van indirecte druk. De drukplaat wordt om een grote cilinder heengespannen. Deze draait onder inktrollen en vochtrollen door. Vervolgens wordt het beeld overgezet tegen een cilinder die bekleed is met een rubber doek en van daar af wordt de afdruk op het papier overgebracht. Onder dat papier bevindt zich een tegendrukcilinder die zorgt voor de nodige drukspanning. Bij offset is het beeld op de plaat normaal leesbaar. Het beeld op het rubber doek is spiegelverkeerd.

druktechnieken-Offset-drukken

Diepdruk

Diepdruk dankt zijn naam aan het verdiept aanbrengen van het drukbeeld. De hele drukvormcilinder wordt voorzien van een inktlaag. Deze strijkt men af met een rakel zodat alleen de inkt in verdiepte napjes blijft zitten. Dan volgt de afdruk. Het voordeel van deze techniek is vooral de hoge oplages en de grote kleurengamma.

Doordruk

Bij doordruk drukt de inkt door de open delen van de drukvorm. De drukvorm bestaat uit een op een raam gespannen fijn nylon of polyester gaas, waarop een sjabloon is gehecht. De mazen in het gaas die niet door het sjabloon zijn afgedekt, laten de inkt door.

Het te bedrukken materiaal wordt onder het raam gelegd. De inkt strijkt men door middel van een rubberen rakel over het gaas. De inkt wordt door middel van de rakel door de open mazen van het gaas op het te bedrukken materiaal geperst, waardoor de afbeelding tot stand komt.

Deze drukmethode leent zich prima voor het bedrukken van verschillende materiaalsoorten zoals papier, glas, weefsels en kunststoffen. Bij zeefdruk kan de inktlaagdikte worden gestuurd. Dit maakt deze manier prima geschikt voor buitentoepassingen.

Digitaal drukken

Sinds eind jaren negentig is digitaal drukken en printen sterk in opkomst. Los van de techniek is het grootste verschil met de traditionele druktechnieken de lage vaste kosten per drukwerkopdracht. De variabele kosten per vel zijn vaak juist weer hoger dan bij traditioneel drukwerk. Digitaal drukken is dus vooral voordelig bij kleine oplages.

Wil je meer informatie over de verschillende druktechnieken? Bekijk dan ook ons Druktechnieken kenniscentrum.


  1. #Digitaal drukken
  2. #Inkt
  3. #Offset
  4. #Print

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.