Offset druk

Wil je reclame maken en zoek je daarvoor passend drukwerk? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk de keuze moeten maken tussen digitale druk of offset druk. Op deze pagina gaan we dieper in op de laatstgenoemde. Wat is offset drukken? Hoe gaat het in z’n werk? En bij welke producten passen we offsetdruk toe? Alles wat je moet weten over deze druktechniek lees je hier.

druktechnieken-offset

Offset drukker

Offset druk is één van de meest voorkomende druktechnieken. Het gros van ons promotiedrukwerk laten wij drukken in onze offset drukkerij. Offset druk is vorm van vlakdruk en een afgeleide techniek van lithografie. Hierbij wordt kalksteen gebruikt om papier te bedrukken. Een offset drukker maakt gebruik van een vergelijkbare techniek, maar in plaats van steen wordt de afdruk door middel van een drukvorm en een rubberen doek op het papier aangebracht. En net als bij lithografie maakt de offset druktechniek gebruik van het gegeven dat water en vet elkaar afstoten.

Bij offset druk wordt eerst een afdruk op een aluminium plaat aangebracht. Deze plaat wordt vervolgens vochtig gemaakt. Alleen de delen die niet met beeld gevuld zijn, nemen het vocht aan. Daarna wordt er een vettige inkt aangebracht op de plaat. Het vocht stoot de inkt af, zodat de inkt alleen blijft zitten op de plekken waar het oorspronkelijke beeld is aangebracht. Tot slot wordt de inkt op een rubberen doek gedrukt, waarmee het beeld weer op het papier wordt gedrukt.

Je kunt offset druk zien als een verbeterde techniek van lithografie. Waar lithografie nog altijd zijn charme heeft door het ambachtelijke karakter, is offset druk bij uitstek geschikt om in een zeer korte tijd grote oplagen te drukken. En dat tegen een lagere prijs dan veel andere druktechnieken. Dat maakt offset druk in de meeste gevallen de meest voordelige optie voor grote oplagen.

Offset drukwerk bestellen? Dit moet je weten!

Wanneer kies je voor offset druk en wanneer voor digitale druk? Dat ligt voor een groot deel aan de oplage. Over het algemeen geldt de stelregel dat je voor hoge oplages beter kunt laten offset printen en voor kleinere orders beter kunt kiezen voor digitale druk. Bij digitaal drukken zijn de vaste kosten per drukopdracht namelijk lager, maar bij offsetdruk zijn de variabele kosten weer lager. Om deze reden worden flyers, folders en posters vaak door onze offset drukkerij verwerkt en drukken wij visitekaartjes en with compliment cards vaak digitaal. Heeft een order heel veel haast? Dan is digitaal print een fractie sneller.

Tip! Lees ook onze blog over het verschil tussen offset drukken en digitaal drukken.

Offset druk: voor welk papier kies je?

Reclame maken? Grote kans dat we dit offset voor je drukken. Het is namelijk de meest praktische druktechniek voor een groot aantal reclamemiddelen. De keuze voor offset is wel van invloed op het soort papier. Voor offset druk en digitale druk worden namelijk verschillende papiersoorten gebruikt. Zo is papier voor digitaal drukwerk voorzien van een speciale coating, die de hechting van de inkt aan het papier verbetert. Voor offset druk heb je onder andere de keuze uit houtvrij mc en het wat luxere vergé.


Gerelateerde artikelen
featured-image diepdruk

Diepdruk

Diepdruk wordt veel gebruikt voor tijdschriften en verpakkingen. Maar wat is diepdruk precies? En wat kun je er nog meer mee? Je leest het allemaal hier.

featured-image transferdruk

Digitaal transfer

Transferdruk is een techniek voor het bedrukken van textiel. Wat is het precies? En wat is het verschil tussen digitale transfer en zeefdruk transfer?

featured-image zeefdruk

Zeefdruk

Zeefdrukken is de populairste manier om textiel te bedrukken. Maar wat is een zeefdruk eigenlijk? En bij welke producten passen we deze druktechniek toe?

featured-image digitale-druk

Digitale druk

Snel en voordelig bij kleinere oplagen: dat is digitale druk. Wat is digitaal drukwerk en waarin verschilt het met offset druk? Je leest het hier!

featured-image letterpress

Letterpress

Letterpress kenmerkt zich door een authentieke, vintage uitstraling. Wat is letterpress en waarom is het nog altijd zo populair? Dat lees je hier.

featured-image preegdruk

Preegdruk

Pregen is een unieke druktechniek, waarbij je delen van je ontwerp door middel van reliëf extra kunt laten opvallen. Lees hier alles over preeg drukwerk.

featured-image textieldruk

Textieldruk

T-shirts, werkkleding of petten bedrukken? In onze textieldrukkerij werken we met verschillende vormen van textieldruk. Lees meer over textielbedrukking.

featured-image tampondruk

Tampondruk

Kleine, ronde of oneffen oppervlakken vragen om een flexibele druktechniek: tamponprint. Wat is tampondruk? En wat zijn de voordelen? Je leest het hier!

featured-image rotatiedruk

Rotatiedruk

Rotatiedruk, ook wel rotatie-offset genoemd, is een manier om razendsnel enorme oplagen te drukken. Maar wat is rotatiedruk exact? Je leest het hier.

featured-image lithografie

Lithografie

Lithografie is een eeuwenoude druktechniek en een voorloper van offset druk. Wat is lithografie precies en hoe wordt een litho gemaakt? Lees het hier!

featured-image doordruk

Doordruk

Doordrukken is een druktechniek, waarbij de inkt door een beelddrager op textiel wordt gedrukt. Lees hier wat moet je weten over het maken van een doordruk.

featured-image blinddruk

Blinddruk

Wat is blinddruk? Welke voordelen heeft blinddrukken? Wat je ook wilt weten over deze unieke druktechniek, Drukwerkdeal.nl zet het voor je op een rij.

featured-image foliedruk

Foliedruk

Jouw drukwerk voorzien van extra glans? Kies dan voor foliedruk. Maar wat is het precies? Hier lees je alles over het laten foliedrukken van jouw design.

featured-image tegendruk

Tegendruk

De zichtbaarheid van je poster vergroten? Met een tegendruk laat je jouw drukwerk nóg meer stralen. Lees alles over deze bijzondere druktechniek.

Terug naar Druktechnieken

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.