Offset druk

Wil je reclame maken en zoek je daarvoor passend drukwerk? Dan zul je hoogstwaarschijnlijk de keuze moeten maken tussen digitale druk of offset druk. Op deze pagina gaan we dieper in op de laatstgenoemde. Wat is offset drukken? Hoe gaat het in z’n werk? En bij welke producten passen we offsetdruk toe? Alles wat je moet weten over deze druktechniek lees je hier.

druktechnieken-offset

Offset drukker

Offset druk is één van de meest voorkomende druktechnieken. Het gros van ons promotiedrukwerk laten wij drukken in onze offset drukkerij. Offset druk is vorm van vlakdruk en een afgeleide techniek van lithografie. Hierbij wordt kalksteen gebruikt om papier te bedrukken. Een offset drukker maakt gebruik van een vergelijkbare techniek, maar in plaats van steen wordt de afdruk door middel van een drukvorm en een rubberen doek op het papier aangebracht. En net als bij lithografie maakt de offset druktechniek gebruik van het gegeven dat water en vet elkaar afstoten.

Bij offset druk wordt eerst een afdruk op een aluminium plaat aangebracht. Deze plaat wordt vervolgens vochtig gemaakt. Alleen de delen die niet met beeld gevuld zijn, nemen het vocht aan. Daarna wordt er een vettige inkt aangebracht op de plaat. Het vocht stoot de inkt af, zodat de inkt alleen blijft zitten op de plekken waar het oorspronkelijke beeld is aangebracht. Tot slot wordt de inkt op een rubberen doek gedrukt, waarmee het beeld weer op het papier wordt gedrukt.

Je kunt offset druk zien als een verbeterde techniek van lithografie. Waar lithografie nog altijd zijn charme heeft door het ambachtelijke karakter, is offset druk bij uitstek geschikt om in een zeer korte tijd grote oplagen te drukken. En dat tegen een lagere prijs dan veel andere druktechnieken. Dat maakt offset druk in de meeste gevallen de meest voordelige optie voor grote oplagen.

Offset drukwerk bestellen? Dit moet je weten!

Wanneer kies je voor offset druk en wanneer voor digitale druk? Dat ligt voor een groot deel aan de oplage. Over het algemeen geldt de stelregel dat je voor hoge oplages beter kunt laten offset printen en voor kleinere orders beter kunt kiezen voor digitale druk. Bij digitaal drukken zijn de vaste kosten per drukopdracht namelijk lager, maar bij offsetdruk zijn de variabele kosten weer lager. Om deze reden worden flyers, folders en posters vaak door onze offset drukkerij verwerkt en drukken wij visitekaartjes en with compliment cards vaak digitaal. Heeft een order heel veel haast? Dan is digitaal print een fractie sneller.

Tip! Lees ook onze blog over het verschil tussen offset drukken en digitaal drukken.

Offset druk: voor welk papier kies je?

Reclame maken? Grote kans dat we dit offset voor je drukken. Het is namelijk de meest praktische druktechniek voor een groot aantal reclamemiddelen. De keuze voor offset is wel van invloed op het soort papier. Voor offset druk en digitale druk worden namelijk verschillende papiersoorten gebruikt. Zo is papier voor digitaal drukwerk voorzien van een speciale coating, die de hechting van de inkt aan het papier verbetert. Voor offset druk heb je onder andere de keuze uit houtvrij mc en het wat luxere vergé.


Gerelateerde artikelen
Terug naar Druktechnieken

Klantenservice
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.