Preegdruk

Pregen

Een druktechniek waarbij geen inkt wordt gebruikt? Het bestaat! Je hebt vast weleens drukwerk met reliëf gezien. Hierbij wordt een gedeelte van het drukwerk – een tekst, logo of keurmerk bijvoorbeeld – in het papier geperst, zodat deze als het ware bovenop het papier komt te liggen. Deze techniek noemen we pregen, een traditionele manier van drukken en een vorm van een vorm van hoogdruk. Wat zo mooi is aan deze druktechniek? Het reliëf, de preeg dus, zorgt ervoor dat je bepaalde delen van het drukwerk extra kunt laten opvallen, zonder de rust in je ontwerp te verliezen.

Wat is pregen?

Pregen wordt ook wel blinddruk of droogstempelen genoemd. Uniek aan deze druktechniek is dat er geen inkt aan te pas komt, al kan pregen prima in combinatie met andere druktechnieken als foliedruk worden toegepast. Bij het pregen wordt er door middel van een preegstempel en contravorm een vorm naar keuze – dit kan een zelf gekozen tekst, afbeelding of logo zijn – in het materiaal geperst.

De meest voorkomende richting is omhoog, zodat het reliëf als het ware op het papier komt te liggen. Andersom is het natuurlijk ook mogelijk om de vorm dieper in het materiaal te drukken. Voor een optimaal effect wordt voornamelijk dik papier of karton gebruikt, al zijn materialen als dun metaal, leer en plastic ook geschikt als preeg drukwerk. Losse orders worden meestal met een preegtang gedrukt, maar voor grote oplagen wordt vaak een speciale preegmachine gebruikt.

Uniek en luxe effect

Een ander voordeel van preeg drukwerk is dat bijzonder lastig na te maken is. Niet voor niets wordt deze techniek, al dan niet in combinatie met een andere druktechniek, toegepast bij bankbiljetten, postzegels en credit cards. En wat dacht je van braille? Of naamkaartjes van leer en metaal met reliëf? Stuk voor stuk vormen van preeg drukwerk.

Preeg drukwerk bij Drukwerkdeal.nl

Op dit moment bieden wij helaas geen preeg drukwerk aan bij Drukwerkdeal.nl, maar gelukkig heb je wel de keuze uit tientallen andere druktechnieken. Zo is flexodruk een andere vorm van hoogdruk, waarbij tekst of een afbeelding in reliëf wordt aangebracht. Deze flexibele drukvorm passen we bij Drukwerkdeal.nl toe in onze plastic tassen en bedrukte tape. En ben je op zoek naar een preeg visitekaartje? Dus een visitekaartje waarbij je een bepaald gedeelte extra kan laten opvallen? Een mooi en luxe alternatief is foliedruk. Hierbij geef je de tekst of een deel van het kaartje een metallic uitstraling.

hero-image preegdruk

Gerelateerde artikelen
Terug naar Druktechnieken

Klantenservice
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.