Offset drukken of digitaal drukken: wat is het verschil?

Offset drukken of digitaal drukken: wat is het verschil?

maandag 19 oktober 2020

Wanneer je voor het eerst drukwerk bestelt, komen er allerlei keuzes op je af. Misschien komt het allemaal wat overweldigend over. Er zijn zoveel mogelijkheden, en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Maar Femke wel! Bij veel producten op onze site krijg je de keuze voorgelegd of je het offset of digitaal wilt laten drukken. Je zult je misschien afvragen wat het verschil is. In dit blog vertelt Femke je alles over dit verschil.

Offset drukken

Wat is offset drukken? Offsetdruk is een van de meest gebruikte druktechnieken. Bij offsetdruk wordt er beeld aangebracht op een aluminiumplaat. Vervolgens wordt deze offsetplaat vochtig gemaakt. Alle delen van de plaat die niet met beeld gevuld zijn, nemen dit vocht aan. Daarna wordt er een vettige inkt aangebracht op de plaat. Aangezien de natte delen de inkt afstoten blijft de inkt alleen achter op de delen waar beeld is aangebracht. De inkt wordt nu op een rubberen doek gedrukt en dit rubberen doek drukt het beeld weer op papier.

Digitaal drukken

Wat is digitaal drukken? Het grote verschil tussen een digitale drukker en een offset drukkerij, is dat de vaste kosten per drukopdracht (het opstarten van de pers bijvoorbeeld) lager zijn bij digitaal drukken. Daarentegen zijn de variabele kosten per drukvel veel hoger dan bij offsetdruk. Hierdoor is digitaal drukken vooral interessant bij kleine oplages. Ook de druktijden van digitaal drukken zijn korter dan bij offsetdruk, waardoor je makkelijker een spoedklus produceert. Wanneer kies je offset en wanneer digitaal?

Kies offset drukken voor:

Kies digitaal drukken voor:

Het afdrukken van je huisstijl

Bij het drukken van je huisstijl, wordt je order vaak met één van de twee bovenstaande technieken gedrukt. Bij een order van bijvoorbeeld 100 visitekaartjes en 500 vel briefpapier, adviseren wij de visitekaartjes digitaal te drukken en het briefpapier in offset. Echter is er een klein puntje; er kan mogelijk een kleurverschil ontstaan. Simpelweg omdat je gebruik maakt van een andere druktechniek. Het kleurverschil kan ook ontstaan doordat beide processen een ander papiersoort gebruiken. Wanneer je geen kleurverschil wenst in je drukwerk kies je voor al je huisstijlproducten één druktechniek en het zelfde type papier.

Heb jij een vraag aan Femke?

Femke heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Zij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Femke beantwoordt ze zo snel mogelijk.


  1. #DWDklaslokaal
  2. #Producten & Materialen

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.