Zwartste-zwart Secondary

Dit materiaal is zwarter dan CMYK zwart

zondag 3 april 2016

CMYK zwart, dat is toch gewoon zwart? Nou, niet echt. Als je wel eens drukwerk bestelt, weet je dat er verschillende manieren zijn om zwart in je ontwerp te krijgen. Britse wetenschappers maken het ons nu nog iets moeilijker: zij ontdekten onlangs het allerzwartste zwart!

blog-Cover-Vantablack-CMYK-zwart

Dat deden de onderzoekers van Surrey NanoSystems niet voor het eerst. In 2014 fabriceerden zij Vantablack. Een dunne coating die zo zwart is dat het 99.96% van al het licht absorbeert. Onlangs haalden de Britten een nieuw stuk Vantablack uit hun reactor. En tot hun verbazing was dit nog zwarter. Zo zwart dat de meetapparatuur geen reflectie kan meten, en dus ook niet kan bepalen hoe zwart Vantablack nu is. Surrey NanoSystems gaat het materiaal verkopen als coating voor onder andere telescopen, infraroodscanners en camera’s.

CMYK zwart en PMS zwart drukken

Vantablack-zwart drukken wij (nog) niet. Maar natuurlijk kunnen we je wel helpen aan het mooiste CMYK zwart voor jouw drukwerk. Voor drukwerk kies je de volgende instellingen als je een Adobe-programma gebruikt: 50% cyaan, 40% magenta, 40% geel en 100% key. Het komt voor dat gebruikers alleen 100% key (zwart) selecteren. Dat lijkt logisch, maar geeft misschien niet het gewenste resultaat. Eenmaal afgedrukt ziet dat er meer uit als antraciet.

Vantablack-CMYK-zwart

Zwart in PMS drukken is een stuk simpeler. Daar hoef je geen rekening te houden met een mengverhouding: kies gewoon voor PMS Black 6 C, dan heb je een mooi zwart te pakken.

Milieuvriendelijk zwart

Je hebt nogal wat inkt nodig om zwart af te drukken. Dat is niet altijd even duurzaam. Je kunt voor een milieuvriendelijkere verhouding gaan. Die je nagenoeg hetzelfde resultaat geeft en een stuk minder inkt nodig heeft. De verhouding 40% cyaan, 0% magenta, 0% geel en 100% key levert mooie resultaten. Gebruik diepzwart alleen voor grotere vlakken en tekst, niet voor kleine tekst kleiner dan 15pt. Als je deze verdeling aanhoudt is de kans op een minder scherp beeld of zelfs slechte leesbaarheid kleiner. Dit zwart werkt uitstekend voor je visitekaartjes.

Dit zijn de beste verhoudingen bij ons, tot wij ook in Vantablack kunnen printen 😉 Meer weten over het mooiste zwart voor je drukwerk? Lees dit blog [LINK: https://blog.drukwerkdeal.nl/7529/op-de-juiste-manier-met-zwart-werken ] er nog eens op na!


  1. #Diepzwart
  2. #Zwart drukken

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.