SimpelLogo secondary-1

Logo ontwerpen - Keep it simple, stupid

maandag 2 oktober 2017

Nieuw onderzoek laat zien dat logo ontwerpen maar slecht onthouden worden, ook al zit er nog zo’n groot merk achter. De les die jij hieruit leert: zorg dat je logo design blijft plakken met een simpel ontwerp.

Stel: je hebt tien bedrijven. De grootste merken in je land. En je hebt dik 150 respondenten. Vraag ze allemaal die tien logo ontwerpen na te tekenen. Uit het hoofd, zonder spieken. Wat je dan krijgt? Een bizarre mix van tientallen compleet mislukte logo’s en maar een handjevol perfecte kopieën. Daar ga je dan met je merk dat al 60 jaar lang bestaat.

012 Branded in Memory Burger King

Logo ontwerpen voor directe merkassociatie

Dat was zo’n beetje de strekking van het onderzoek ‘Branded in Memory’ dat Signs.com onlangs uitvoerde. Logo’s van grote merken zijn ontworpen om dagelijks directe merkassociatie op te roepen bij miljarden mensen. Maar hoe goed kunnen mensen zich de kenmerken en kleuren van deze logo’s herinneren? Niet altijd even goed, blijkt.

Eigen logo maken? In deze gratis Illustrator tutorial leer je alles over de technieken. Na afloop kan je zelfstandig een bedrijflogo maken dat je kan showen aan je familie, je vrienden, of je collega's. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je in en maak je eigen logo!

En het lastigste logo is…

Respondenten werd gevraagd de logo’s van onder andere Apple, Ikea, Adidas en Starbucks na te tekenen. Het resultaat was duidelijk: hoe simpeler het logo, des te beter de deelnemers het logo konden natekenen. Ikea en Apple scoorden hoog, Adidas en Starbucks eindigden onderaan de lijst.

SimpelLogo featured-Overzicht

De mate waarin respondenten afweken van het oorspronkelijke logo verschilde nogal. Vooral het logo van Starbucks bleek lastig voor de geest te halen.

027 Branded in Memory Starbucks

Wat jij hiervan kunt leren

Een logo ontwerpen is een vak apart – vraag maar aan onze vormgevers. Toch is er een belangrijke les die helemaal niet ingewikkeld is: hou het simpel en duidelijk. Florissante details bewaar je maar voor een mooie tekening of kunstwerk. Zaken die je logo maken tot een succes zijn een beperkt kleurenpalet en duidelijke vormen. Zo kun jij een logo ontwerpen dat beter blijft plakken dan dat van de grootste multinationals.

Je eigen logo maken in Adobe Illustrator? Leer het in onze gratis tutorial!

Bron: Signs.com


  1. #Logo ontwerp
  2. #Merkloyaliteit
  3. #Ontwerp

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.