blog-logo-design-secondary

4 extreem dure logo's (en 4 koopjes!)

zondag 28 februari 2016

Even een nieuw logootje invoeren, wat is dat nou voor moeite? Huur een aardige ontwerper in, zet hem of haar in een kantoor met een koffiezetapparaat en acht uur later komt er een prachtig nieuw stijltje voor je bedrijf of instelling uit. Ging het maar zo makkelijk, of zo snel. Deze instellingen en merken waren duidelijk iets meer kwijt aan de kosten van hun logo ontwerp en uitstraling.

Eigen logo maken? In deze gratis Illustrator tutorial leer je alles over de technieken. Na afloop kan je zelfstandig een bedrijflogo maken dat je kan showen aan je familie, je vrienden, of je collega's. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je in en maak je eigen logo!

1. Rijksoverheid

blog-logo-design-rijksoverheid

Het nieuwe logo dat een oud logo werd. Ontwerpbureau Studio Dumbar ging op zoek naar een nieuwe identiteit voor de rijksoverheid. Uiteindelijk kwamen ze uit op het logo design van Algemene Zaken, dat nu uniform wordt gebruikt voor de verschillende overheidsorganisaties.

2. Gemeente Amsterdam

blog-logo-design-amsterdam

Misschien wel het meest besproken logo van Nederland. Het logo veranderde doordat het woord ‘Amsterdam’ onder ‘Gemeente’ staat in plaats van erboven. De totale kosten voor deze wisseling zijn 100.000 euro. Daarmee zijn wel direct de logo’s van alle gemeentelijke onderdelen zoals Stadstoezicht en stadsdelen aangepast. En zijn er een nieuwe illustratiestijl en een nieuwe iconentaal toegevoegd. De kosten voor de invoering van de nieuwe stijl zijn niet meegerekend in de 100.000 euro die de gemeente hiervoor heeft betaald.

3.Universiteit Twente

blog-logo-design-Twente

Na 25 jaar was het tijd voor een nieuw logo. Studio Dumbar ontwikkelde voor het bovengenoemde bedrag een compleet nieuwe identiteit met beeldmerken. Opvallend is de pay-off die niet meer is meegenomen in het nieuwe logo. Daarnaast verdween het symbool dat bij het logo zat. Ze gebruikten hiervoor het lettertype Univers Condensed.

4. Nike

blog-logo-design-nike

In 1971 ontwierp Carolyn Davidson het logo van Nike. Op dat moment nog grafisch ontwerpstudent aan de Portland State University. Met een uurloon van $2 declareerde hij $35,- voor het ontwerp. Later heeft Nike hem nog 500 aandelen gegeven, die inmiddels $600,000 waard zijn. Tot op de dag van vandaag is er niets veranderd aan het logo!

5. Twitter

blog-logo-design-twitter

Je zult het misschien niet geloven, maar dit logo komt van iStockphoto. Designer Simon Oxley realiseerde zich niet eens dat het echt gebruikt zou worden totdat iemand van Twitter contact met hem opnam om het logo te animeren.

6. Coca-cola

blog-logo-design-cocacola

In 1886 is John S. Pemberton klaar met de formule voor dit bekende drankje. Alleen nog even een logo ontwerpen. Zijn campagnon Frank M. Robinson gelooft erin dat de twee C’s het wel goed zullen doen in advertenties. Hij krabbelt het logo op een papiertje in het op dat moment veelgebruikte lettertype Spencerian Script.

7. Pepsi

blog-logo-design-pepsi

De grootste concurrent van Coca-Cola telde een behoorlijke smak geld neer voor een nieuw logo. In 2008 veranderden zij de swirl in het bolletje, tot de smile die wij nu kennen. De opdracht werd uitgevoerd door de Arnell Group waarvoor zij uiteindelijk $1.000.000 ontvingen.

8. Google

blog-logo-design-google

In 1998 geschetst door mede-oprichter Sergey Brin. Ondanks dat er inmiddels vele kleine wijzigingen zijn geweest lijkt het logo nog steeds sterk op het origineel. Het Google-logo staat ook vaak centraal in de bekende doodles [LINK: http://www.google.com/doodles/ ].

Meer weten over bekende logo’s? Bekijk dan eens logopedia [LINK: http://logos.wikia.com/wiki/Logopedia ] of famouslogos [LINK: http://www.famouslogos.us/ ].


  1. #Grafisch design
  2. #Inspiratie
  3. #Marketing
  4. #Logo

Joris Kroes

Digital Campaign Specialist. Verantwoordelijk voor de kanalen social media, display en affiliate.

Lees meer van Joris Kroes

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.