Papierformaten, een handig overzicht

De belangrijkste keuze bij het bestellen van drukwerk, is die voor het papierformaat. Ga je voor een veel voorkomend formaat, of wil je juist opvallen met afwijkende afmetingen? En wat is dan de standaard afmeting van een visitekaartje of de meest gebruikte grootte van een flyer of folder?

De juiste keuze voor je papierformaat is belangrijk, en we helpen je daar graag bij. Heb je bepaald welk papierformaat voor jouw drukwerk geschikt is? Dan moet je de exacte afmetingen weten voor het opmaken van je bestanden. Op deze poster hebben we de meest voorkomende papierformaten verzameld. Handig!

Gebruik de actiecode 'Formatenposter' bij stap 3 in het bestelproces en de poster wordt gratis naar je toegestuurd.

Bestel de poster gratis

(De kortingscode is max. 1x per klant te gebruiken)

A formaat

De meest populaire papierformaten komen uit de A-serie. Het grootste papierformaat in deze reeks is het A0 formaat, met een oppervlakte van 1 m². Elk volgend formaat is tweemaal zo klein. Het A1 formaat meet precies de helft van een vel met het A0 formaat, en heeft een oppervlakte van 0,5 m². Een vel met het A2 formaat heeft vervolgens een oppervlakte van een kwart vierkante meter, en zo verder.

Het bekendste papierformaat komt ook uit deze serie: het A4 formaat. Het rolt dagelijks uit je printer. En in drukwerk gebruik je het voor briefpapier, folders, menukaarten, placemats en zelfs kalenders. Bij flyers komt juist het A5 formaat vaak voor. Posters moeten opvallen op afstand, dus kies je daar voor A3 formaat, A2 formaat of zelfs het A1 formaat.

In onderstaande tabel hebben we alle afmetingen uit de A-serie papierformaten voor je op een rijtje gezet. Daarachter staat waar dat papierformaat vaak voor gebruikt wordt.

PapierformaatAfmetingToepassing
A0 formaat *1189 x 841 mmPosters, stoepbordenposters, werktekeningen, spandoeken, reclameborden, textieldoeken
A1 formaat *841 x 594 mmPosters, stoepbordenposters, werktekeningen, spandoeken, reclameborden, textieldoeken
A2 formaat594 x 420 mmPosters, bureau-onderleggers
A3 formaat420 x 297 mmPosters, bureau-onderleggers, placemats, ansicht- / wenskaarten
A4 formaat297 x 210 mmBriefpapier, folders, brochures / magazines, flyers, ansicht- / wenskaarten, menukaarten, placemats, kalenders, baliedisplay, consumptiebonnen
A5 formaat210 x 148 mmFlyers, folders, brochures / magazines, ansicht- / wenskaarten, kalender (driehoek), baliedisplay
A6 formaat148 x 105 mmFlyers, handleidingen (folders), ansicht- / wenskaarten, kalender (driehoek), tickets / entreekaarten, consumptiebonnen
A7 formaat105 x 74 mmTickets / entreekaarten, flyers, folders
A8 formaat74 x 52 mmStickers, flyers
A9 formaat52 x 37 mmStickers (zelf formaat invoeren)
A10 formaat37 x 26 mmStickers (zelf formaat invoeren)