relatiegeschenk-aftrekbaar-secondary

ZZP’ers opgelet: is je relatiegeschenk aftrekbaar?

donderdag 12 oktober 2017

Een relatiegeschenk is dé manier om de band met je klanten te versterken, ook als hardwerkende zelfstandige. Denk bijvoorbeeld aan een leuke attentie na een geslaagde klus. Of geef juist een mooi eindejaarsgeschenk voor een vliegende start in het volgende jaar. Toch vragen we ons al snel af wat iets kost voordat we iets weggeven. Logisch, want je hebt hard gewerkt voor elke cent en we blijven natuurlijk Hollanders. Is er dus misschien iets te regelen met de belastingaftrek van je relatiegeschenk?

Relatiegeschenken aftrekbaar van je inkomstenbelasting

Als ZZP’er kun je de aanschaf van een relatiegeschenk opvoeren als zakelijke kosten. Dat zijn alle kosten die je moet maken om je onderneming te managen. Binnen de zakelijke kosten wordt onderscheid gemaakt tussen aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar als je ze volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van je onderneming. Let op: daarvoor geldt wel dat je als natuurlijk rechtspersoon moet ondernemen, en niet als bijvoorbeeld een bv.

relatiegeschenk-aftrekbaar-ontvangen

Volgens onze belastingdienst vallen relatiegeschenken onder de zogenaamde gemengde kosten. Het zijn dus eigenlijk gewoon kosten. Tot dat de aangifte van je inkomstenbelasting om de hoek komt kijken. In je aangifte vindt er dan een aanpassing plaats: 26,5% (BV) of 20% (vof en eenmanszaken) van de kosten voor je relatiegeschenken wordt opgeteld bij je winst en is dus niet aftrekbaar.

Is de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar?

relatiegeschenk-aftrekbaar-Smile belasting Normaal gesproken is de btw op je uitgaven aftrekbaar als voorbelasting. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen. Zo is de btw alleen aftrekbaar als de ontvanger van het relatiegeschenk de btw zelf ook zou mogen aftrekken. Als je een timmerman dus een hamer geeft, mag je die btw gerust aftrekken. Maar dat mag niet als je hem een Nintendo geeft.

En ook daar is weer een uitzondering op. Geef je per persoon per jaar minder dan € 227,- exclusief btw uit aan relatiegeschenken? Dan mag je de btw wel aftrekken.

Bestaande klant vs. nieuwe klant

Bij het geven van een relatiegeschenk moet je wel even stilstaan bij je band met de ontvanger. Geef je een attentie aan bestaande klanten of leveranciers? Dan kun je spreken van een relatiegeschenk en de regels hierboven toepassen. Gaat het om een cadeautje om nieuwe klanten te trekken? Dan kun je de kosten daarvoor inboeken als acquisitiekosten en dat zijn normale bedrijfskosten.

header goodies

Beter in drukken dan belasting

Toegegeven: wij weten meer van drukken dan van belasting aftrekken. Dus hoewel we dit goed onderzocht hebben, kun je beter niet blind varen op ons advies. Check voor de zekerheid bij je fiscalist of accountant wat je precies kunt doen. En ben je er helemaal over uit? Dan hebben wij genoeg moois om uit te kiezen.


  1. #Relatiegeschenken
  2. #ZZP
  3. #Ondernemen
  4. #Belasting

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.