secondary marketingmix

Zo bereik je je doelgroep met de ultieme marketingmix (ook lokaal!)

donderdag 7 januari 2021

Multinational of groenteboer op de hoek: we hebben allemaal onze klanten die we warm willen laten lopen voor ons merk. In dit blog helpen we je de ultieme marketingmix te kiezen om die klanten te bereiken!

Wie zijn je (potentiële) klanten?

Je bent waarschijnlijk op zoek naar manieren om je bedrijf en omzet te laten groeien. Dat kan je op grofweg twee manieren doen:

 1. Nieuwe klanten aantrekken.
 2. Meer halen uit je bestaande klanten.

Welke richting je ook kiest: het is superbelangrijk om te weten wie je klanten zijn en waarom ze bij je kopen. Want met die informatie kan jij je campagnes en acties beter inrichten. Je wil namelijk dat je de mensen die je probeert te bereiken ook daadwerkelijk activeert met je acties.

lokaal3

Misschien heb je al een goed beeld van je doelgroep. Misschien ook niet. In dat geval helpen deze tips je op weg.

 1. Verzamel alle data die je hebt over je klanten en groepeer dit. Haal de data bijvoorbeeld uit je CRM, CMS of ander systeem dat je gebruikt.
 2. Gebruik Google Analytics om inzicht te verkrijgen in de bezoekers van je website. Waar komen ze vandaan? Hoe zijn ze op je website terecht gekomen? Welke pagina’s bekeken ze het meest?
 3. Pak de telefoon en bel een aantal van je klanten eens op om ze beter te leren kennen. Of stuur ze een e-mail met een korte vragenlijst.

De exacte informatie die je wilt achterhalen van je klanten is natuurlijk afhankelijk van je bedrijf en de sector waarin je actief bent. Maar bepaalde demografische en geografische informatie is in de meeste gevallen altijd handig. Denk aan:

 • Verdeling mannen en vrouwen
 • Leeftijd
 • Gezinssamenstelling
 • Taal
 • Opleiding
 • Land, plaats of wijk

Door het verzamelen van deze gegevens kun je ontdekken of je bepaalde (doel)groepen kunt maken met gemeenschappelijke kenmerken. Bijvoorbeeld: een meerderheid van je klanten is vrouw in de leeftijd 18-40 jaar.

Kies je communicatiekanalen

Nu je beter weer wie je wilt bereiken, is het makkelijker om de juiste communicatiekanalen en boodschap te kiezen. Je weet bijvoorbeeld dat je jongvolwassen vrouwen wilt bereiken in je regio. Daar selecteer je je communicatiekanalen op. Je kiest voor de kanalen waarvan je denkt dat de jongvolwassen vrouwen in jouw regio ze gebruiken. Zo zul je ze eerder vinden op Instagram of Pinterest, dan bijvoorbeeld op Twitter. Het is vaak beter om eerst je communicatiekanalen te kiezen, voordat je bezig gaat met de inhoud van de boodschap die je over gaat brengen. Door eerst je kanalen te kiezen, kan je namelijk je boodschap perfect toespitsen op dat kanaal.

Er zijn ontelbaar veel manieren om je boodschap over te brengen. Maar via welke kanalen bereik je jouw doelgroep nou het beste, en welke kanalen passen in je budget?

Natuurlijk is hier geen eenduidig antwoord op te geven, want het is volledig afhankelijk van je doelgroep, type bedrijf en budget. Maar deze voorbeelden geven je een goede richting.

1. Lokale Marketing

lokaal1 Zit je doelgroep vooral lokaal? Bijvoorbeeld alleen in dezelfde stad als je zaak is gevestigd? Dan kunnen de volgende kanalen interessant zijn voor jou:

 • Huis-aan-huisverspreiding van flyers en folders
 • Adverteren in lokale kranten
 • Lokale radio of tv
 • Abrireclame in bushokjes
 • Bioscoopreclame
 • Promoteams
 • Posters of flyers verspreiden op drukke plekken zoals bibliotheken, wijkcentra en horecagelegenheden.

Bonustip: Zorg dat je bedrijf tevoorschijn komt in Google Maps en verbeter je lokale zichtbaarheid via Google Mijn Bedrijf. Je wordt dan niet alleen getoond in Google Maps, maar ook binnen Google zelf als je doelgroep lokaal zoekt op je bedrijf.

Ben je benieuwd hoe je offline marketing meetbaar kunt maken? Lees dan ons blog daarover.

2. Online marketing

Elk bedrijf kan met online marketing aan de slag. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het voordeel is dat je precies kan targeten op de kenmerken van jouw doelgroep en precies kan bepalen hoeveel (of weinig) je uit wilt geven.

 • Facebook of Instagram. Je kunt hier heel doelgericht adverteren op de kenmerken van mensen uit jouw doelgroep. Bovendien kies je heel eenvoudig een maximaal budget.
 • YouTube advertising. Adverteren via YouTube biedt veel opties om je naamsbekendheid te vergoten voor een zelfgekozen budget. De targetingmogelijkheden zijn vergelijkbaar met die van Facebook en Instagram.
 • SEA. Creëer advertenties binnen Google en bied op de zoektermen die relevant zijn voor jouw bedrijf. Meer weten over SEA? Hier lees je de basics van tekstadvertenties!
 • SEO. Voor de lange termijn: investeer in je organische vindbaarheid in Google. Over scoren met SEO in de zoekmachine lees je hier meer!

3. Direct Marketing

lokaal2 Direct marketing zet je in als je direct één op één contact wil met je (potentiële) klant. Direct marketing is vooral effectief om reeds bestaande klanten te bereiken, daar heb je immers de juiste klantgegevens van. Direct marketing is vooral gericht op het aanzetten tot actie. Denk aan een websitebezoek, een afspraak bij je winkel of bellen met je verkooplijn.

 • E-mail. Heb je al een nieuwsbrief voor klanten? Wanneer klanten zich inschrijven, kan je ze eenvoudig informeren over nieuwe producten, acties en nieuws over je bedrijf.
 • Direct Mailing. Je mag je klanten niet e-mailen zonder dat ze daar nadrukkelijk toestemming voor gegeven hebben. Maar post versturen mag altijd! En zeg nou eerlijk: het is toch veel leuker om fysieke post te ontvangen dan een e-mail? Over succesvolle DM's lees je hier alles.
 • Telefoon. Pak de telefoon en bel je (potentiële) klanten om ze te informeren over wat jij voor ze kan betekenen.
 • Salesbezoek. Vergt jouw product wat meer uitleg? Maak een afspraak en ga persoonlijk langs om je klant in het echt te bezoeken.

4. High budget

lokaal4

Voor de grote jongens met diepere zakken:

 • Televisie. Bereik miljoenen mensen tegelijkertijd met jouw boodschap.
 • Radio. Kies zorgvuldig de zenders en tijdstippen om zo bepaalde doelgroepen te bereiken.
 • Buitenreclame via abri’s of reclamemasten langs de snelweg (Out-of-home reclame). Pak je doelgroep terwijl ze onderweg zijn!
 • Advertenties in kranten en tijdschriften. Als je je doelgroep goed kent, weet je wat ze graag lezen. Zorg dat je op die plekken onder de aandacht komt!

5. Moderne kanalen

lokaal5 Hierboven staan de bekende en meest gebruikte communicatiekanalen. De mogelijkheden ontwikkelen zich echter snel en er verschijnt altijd een nieuw communicatiemiddel aan de horizon. Experimenteer bijvoorbeeld eens met deze kanalen!

 • Marketplaces. Zit jouw doelgroep door het hele land, omdat je bijvoorbeeld een webshop hebt? Verkoop je producten via marketplaces zoals Marktplaats en Bol.com. Voor laatstgenoemde heb je niet eens website nodig!
 • Spotify: Wil je jongeren bereiken? Spotify biedt veel mogelijkheden om te adverteren op zijn platform, met meer targetingmogelijkheden dan traditionele radio. Adverteren kan al vanaf € 250,-.
 • Podcasts. Ze worden nu ook in Nederland steeds populairder: podcasts. Bevindt jouw bedrijf zich in een nichemarkt? Misschien bestaat er wel een podcast waarbinnen jij kunt adverteren.
 • Influencermarketing. Een vrij nieuwe manier van reclame maken die erg in opkomst is. Vaak zijn er mensen te vinden die in jouw branche actief zijn en een groot aantal volgers hebben op social media. Deze zogenoemde ‘influencers’ kunnen jouw merk onder de aandacht brengen op een unieke, directe manier. Let er wel altijd op dat de persoon een duidelijke link heeft met jouw bedrijf of product, anders zal je boodschap al snel niet goed overkomen.

Creëer je boodschap. Wat wil je overbrengen?

Je weet nu wie je doelgroep is, en welke kanalen je het best in kunt zetten. De laatste stap is de ontwikkeling van de juiste boodschap om je doelgroep mee te bereiken. Die boodschap kunnen we niet precies voor je invullen. Maar deze checklist helpt je een eind op weg.

 1. Wat wil je bereiken? Moet de ontvanger van je boodschap iets kopen? Moet zij zich ergens voor inschrijven? Of moet hij gewoon je naam onthouden? Dat bepaalt het verschil tussen een flyer met ‘3 halen, 2 betalen’ als boodschap en een poster met ‘Kom naar onze grootste opening voor een gratis adviesgesprek!’.
 2. Hoe klinkt jouw merk? Spreek jij je klanten aan met je of u? Kan er af en toe een woordgrapje vanaf? Schreeuw je het van de daken zoals een Media Markt of ben je meer ingetogen, zoals een Pearle?
 3. Wees creatief maar duidelijk. Een creatieve boodschap valt direct op. Verras je doelgroep en vang hun aandacht. Het belangrijkste is echter je boodschap en het doel wat je wilt bereiken. Je kan de creatiefste advertentie ooit maken. Maar als de boodschap onduidelijk is, heb je een waardeloze reclame gemaakt.

Je ziet: succesvol adverteren is er voor groot en klein. Je succes ligt binnen handbereik, als je zorgvuldig je middelen inzet, je doelgroepen goed kent en je boodschap scherp is!


 1. #Marketing
 2. #Klanten
 3. #Producten & Materialen

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.