secondary qr-codes

QR-code scannen: vanaf nu gewoon met je camera

woensdag 25 oktober 2017

QR-codes vormen de perfecte brug tussen marketing en online: even een code een flyer of een verpakking scannen en je bekijkt met de je telefoon direct een site of video. De extra app die je daarvoor nodig had, was echter voor veel consumenten een drempel. Dat is niet langer het geval: de mogelijkheid om QR-codes te scannen zit nu ingebakken in iedere telefoon!

afb qr-codes-1

Misschien heb je het wel eens gezien in tijdschriften of advertenties: zo’n klein zwart-wit geblokt vierkantje. Bladenmakers en marketeers zijn er een periode lang gek op geweest. Want het is een mooie manier om je publiek te activeren. In plaats van een lastige URL onthouden om online content te bekijken of deel te nemen aan een online wedstrijd, is een QR-code scannen voldoende. Sinds enige tijd heb je daar geen aparte app meer voor nodig. Je kan gewoon een QR-code scannen met de camera app van je telefoon.

Dus je kunt een QR-code scannen. En nu?

afb qr-codes-2

Reclame heeft pas nut als het je publiek aanzet tot actie. En QR-codes maken dat simpel. Gebruik een QR-code op je flyer om ontvangers direct naar je actiepagina te sturen. Geef een tijdschriftartikel extra inhoud zoals een video. Of zet er een op een poster om iedereen die langsloopt direct naar je Instagramkanaal te sturen.

Zelf aan de slag met een QR code maker

QR-code-scannen-tinder

Zelf een QR-code maken is simpel met een QR-code maker. Het enige wat je zelf moet regelen is een URL van het adres waar jij je doelgroep naartoe wil sturen. Die URL kopieer je in een QR-code generator. Daar zijn er online tientallen van te vinden. Je krijgt een QR-code die je op een duidelijke plek in je drukwerk gebruikt, en klaar ben je!

Wil je zeker weten dat je het goed doet? Check dan even deze DWDklaslokaar waarin Femke je haarfijn uitlegt hoe je zelf een QR-code maakt. Een QR-code afdrukken? Lees hier meer informatie.

Zo werkt het op een iPhone

Voor je aan de slag kunt, moet je even een instelling checken.

 1. Open Instellingen en kies voor Camera
 2. Schuif bij de optie ‘Scan QR-codes’ het schakelaartje op groen
 3. Open nu je camera
 4. Richt de camera op een QR-code
 5. Bovenin verschijnt een melding. Klik hierop om de link van de QR-code te volgen

Zo werkt het op een Android telefoon

Voor je aan de slag kunt, moet je even checken of de Google-app op je telefoon staat.

 1. Open de Google Assistant
 2. Tik op het Lens-icoon, links van het microfoonicoontje
 3. Richt de camera op de QR-code
 4. Onderin verschijnt een melding. Klik hierop om de link van de QR-code te volgen

That’s it! En nu ermee aan de slag…


 1. #QR-codes
 2. #Activatie
 3. #Marketing

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.