
Bewegwijzering Schiphol: een sterk staaltje Dutch Design
Je weg vinden op onbekende plekken. Zonder handige naambordjes zouden we dat moeten doen door ons met handen en voeten verstaanbaar te maken aan mensen die alleen de klank al van het woord ‘goedemorgen!’ angstaanjagend vinden.
Vreemde reizigers op weg helpen deden de Romeinen al. Hun mijlpalen gaven richtingen en de afstand naar Rome aan. In Nederland waren we er wat later bij: in 1892 verschenen hier de eerste officiële wegwijzers. Vanaf de jaren ’50 kregen de borden hun kenmerkende blauwe kleur en witte letters.
Wereld op de vierkante kilometer
Vliegvelden zijn plekken waar de hele wereld gecondenseerd wordt tot een transitiegebied van hooguit een paar vierkante kilometer. Daar moet je je weg vinden om te overleven. Niet gek dat voor het vernieuwde Schiphol in 1967 een gerenommeerd ontwerper werd aangetrokken voor de bewegwijzering: Benno Wissing.
Wissing was één van de oprichters van het designbureau Total Identity. Hij was opgeleid tot kunstschilder, en heeft gewerkt als graficus en architect. Het gebruik van zakelijke, schreefloze letters tegen gekleurde, open achtergronden kenmerkte zijn stijl.
Baken van rust
Dat zag je terug op Schiphol vanaf 1967. Volgens Wissing moest zijn bewegwijzering een baken van rust zijn op een druk vliegveld, bevolkt door nerveuze reizigers. Eenvoud is de kracht van de signing op Schiphol: de bestemming werd weergegeven in tekst, in het lettertype Akzidenz Groteske. Een pijl geeft de richting aan. De kleur geel staat voor aankomst en vertrek, de kleur groen voor al het overige. Belangrijke informatie als bestemmingen en richtingen plaatste hij dwars op de looprichting. Overige informatie plaatste hij parallel aan de looprichting.
Bewegwijzering bijpunten
Bewegwijzering is nooit af, en dat gold ook voor Wissings ontwerp. Bureau Mijksenaar puntte de bewegwijzering op Schiphol in de jaren ’90 bij. Zij vervingen het lettertype door het beter leesbare Frutiger, introduceerden pictogrammen en bedachten de driedimensionale kaarten die je vanuit een schuin perspectief de weg wijzen.
Sterk staaltje Dutch Design
Dit staaltje Dutch Design is al bijna vijftig jaar succesvol, en niet alleen op Schiphol. The Port Authority of New York and New Jersey, beheerder van alle vliegvelden in en om New York, schakelde Bureau Mijksenaar in voor hun eigen bewegwijzering. Ook Hollywood waardeert het design: Steven Spielberg schakelde het bureau in voor de juiste looks op de set van zijn film The Terminal.
Je weg vinden in stijl: wij zijn er goed in. Ook jij kunt je doelgroep de weg wijzen met naambordjes. Precies naar waar jij ze wilt hebben. Afdelingen binnen je bedrijf, een naamplaat voor je huis of bedrijf of om de weg te wijzen op je evenemententerrein: pas jouw Dutch Design toe!

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.
Lees meer van Jan Jaap Holdijk