• Altijd de beste deal!
 • Snel, sneller, snelst!
 • Al meer dan 15 jaar superbetrouwbaar
 • Gewoon goed gedrukt
 • Alles waar inkt op kan
 • Geen gedoe
 • kiyoh score9.1 kiyoh 745 reviews
InDesign: gradient in 5 stappen

InDesign: gradient in 5 stappen

maandag 3 september 2018

Gradients zijn helemaal terug van weggeweest! Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het bekende Instagramlogo. Een kleurverloop geeft je ontwerp meer volume en diepte. In dit blog lees je hoe je gradients toevoegt aan je ontwerp. We laten je stap voor stap zien hoe je een InDesign gradient maakt. Werk je liever in Photoshop of Illustrator? Geen probleem, ook dat laten we je zien!

Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is zeker dat zo’n kleurverloop je ontwerp een speelse en kleurrijke uitstraling geeft. Als je weet hoe het moet, is een verloop maken in InDesign een fluitje van een cent. Volg deze vijf simpele stappen en je ontwerp is een InDesign gradient rijker.

1. Open een nieuw bestand in InDesign en kies de gewenste afmetingen. Teken vervolgens een vorm met de Rechthoek/Rectangle Tool.

gradients-indesign-1

2. Ga naar Venster > Kleur > Verloop

Je krijgt een verlooppaneel te zien. Klik op het vierkantje in het paneel zodat je vorm ook een verloop krijgt.

gradients-indesign-2

3. Ga nu naar Venster > Kleur > Stalen

Je stalenpaneel wordt zichtbaar. In dit paneel kun je kleuren, verlopen of tinten maken en benoemen.

gradients-indesign-3

4. Sleep de kleuren van het stalenpaneel naar het verlooppaneel.

Dit doe je door de kleuren die je wil gebruiken naar de blokjes in het verlooppaneel te slepen. Je kunt de kleur aanpassen door dubbel te klikken op de kleur in het stalenpaneel. De kleur wordt dan automatisch ook in de vorm aangepast.

gradients-indesign-4

5. Bepaal de positie en oriëntatie van je kleuren of kies voor meerdere kleuren.

Kies in het verlooppaneel bijvoorbeeld voor ‘Lineair’ of ‘Radiaal’ of keer de gradient om. Klik in het kleurenbalkje om blokjes toe te voegen zodat je verloop meer kleuren krijgt. Pas de gradient helemaal aan naar jouw smaak.

gradients-indesign-5

Bekijk de video: Photoshop en Illustrator gradient

Zo maak je dus een gradient in InDesign! Wil je weten hoe dit in Photoshop of Illustrator gaat? Het maken van een gradient in Illustrator werkt bijna hetzelfde. Een Photoshop gradient maken gaat net even anders. In de video laten wij je stap voor stap zien hoe je een Photoshop gradient en een Illustrator gradient maakt. Ook bovenstaande stappen voor het maken van een kleurverloop in InDesign worden nog eens uitgebreid voorgedaan in de video, mocht je het fijner vinden om een video te kijken dan om te lezen. Heb je nog vragen na deze uitleg? Stel ze dan vooral in de comments hieronder!


 1. #InDesign
 2. #Tutorials
 3. #DWDklaslokaal
 4. #Photoshop
 5. #Gradients

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Klantenservice
088-8855222
Telefonisch bereikbaar tot 17:00 uur
Bekijk openingstijden
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.