Femke Secondary

Designtip: dropshadow in photoshop

zondag 5 augustus 2018

Geef je ontwerpen wat extra diepte met een slagschaduw. In dit blog lees je hoe je dat doet. Gebruik je Photoshop, Illustrator of liever InDesign? Maakt niet uit, we laten je zien hoe het in al die programma’s werkt!

Bekijk de video

Slagschaduw maken in Illustrator

Open een nieuw document en kies daar zelf de afmetingen voor. In dit voorbeeld gebruiken wij een A4-formaat. Maak nu een object aan. Ik gebruik hiervoor de Rechthoek tool. Ik trek een rechthoek en geef deze een kleurtje. Deze vorm gaan we nu een drop shadow of slagschaduw geven. Dat doe je door bovenin het scherm te klikken op Effect > Stileren > Slagschaduw. dropshadow illustrator Je krijgt dan een venster met allerlei opties. Het is het makkelijkst om ‘Voorvertoning’ aan te vinken zodat je meteen ziet wat je doet. Door de X- of Y-verschuiving aan te passen, zie je dat de positie van de schaduw ten opzichte van je object verandert. De optie ‘Vervagen’ bepaalt hoe hard de rand van de schaduw is. Hoe lager dit getal, hoe vager de rand. Hoe hoger, hoe harder. Je kunt ook de kleur van de schaduw aanpassen. Standaard staat die op zwart, maar je kunt hem bijvoorbeeld ook de kleur geven van je object. Tot slot kun je de dekking bepalen. Daarmee stel je in hoe licht of donker de schaduw is. En het mooie is: als je nu je vorm aanpast, verandert de schaduw gewoon mee.

Slagschaduw maken in InDesign

Ook in InDesign start je door eerst een bestand te openen. Daarin maak je een object. Voor het gemak maken we ook hier een rechthoek die we een mooi kleurtje geven.

Ga vervolgens naar Object > Effecten > Slagschaduw. Dan krijg je een menu met alle opties voor je slagschaduw. Dit menu kun je overigens ook oproepen met de toetscombinatie Cmd/ctrl + Alt + M. Zet ook hier de Voorvertoning aan. Net als in Illustrator kun je de afstand van de schaduw tot je object aanpassen met de X- en Y-verschuiving aanpassen. Maar je kunt ook bij het kopje Afstand een waarde invullen. De schaduw verschuift dan in een hoek ten opzichte van je object. Die hoek kun je aanpassen in graden. dropshadow indesign Bij Formaat bepaal je hoe hard de randen van je schaduw zijn. Kies je voor ene laag getal, dan is de rand heel hard. Kies je voor een hoger getal, dan is de rand juist erg onscherp. Je vindt in dit venster nog veel meer opties die we zelf niet zoveel gebruiken. Maar speel er vooral mee en ontdek wat er allemaal kan!

Slagschaduw maken in Photoshop

In Photoshop hebben we een nieuw document waar we een rechthoek in maken. Die geven we ook even een kleurtje. Ga nu naar je lagen en selecteer de laag waar de vorm in zit. Klik op het icoon Laagstijl Toevoegen, dat ziet eruit als ‘fx’. Daarin kies je voor Slagschaduw. dropshadow photoshop Je krijgt een venster te zien waar alle opties voor je slagschaduw kan zien. Het leuke van Photoshop is dat je op je schaduw kunt klikken en zo dus simpel kunt verplaatsen naar precies de positie die jij wilt. Een hele intuïtieve manier om je schaduw te plaatsen.

Ook hier kun je nog gewoon de schuifjes gebruiken. Met Afstand bepaal je de afstand van je schaduw ten opzichte van je object. Met Spreiden maak je de schaduw harder of zachter en met Grootte bepaal je hoe hard de randen van je schaduw zijn. Ook kun je een andere kleur kiezen en de dekking aanpassen. Klik op Ok en je schaduw is gereed. Wanneer je nu je vorm aanpast, zie je dat je schaduw ook meebeweegt.

En zo maak je dus een slagschaduw in Adobe Illustrator, InDesign en Photoshop! Heb je nog vragen? Laat dan een reactie achter in deze comments. En heeft deze video je geholpen? Geef ons dan een like! Bedankt voor het kijken en tot de volgende keer!


  1. #DWDklaslokaal
  2. #Tutorials
  3. #Design
  4. #Photoshop
  5. #Illustrator

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma