Bestel op tijd: bekijk onze levertijdenpagina voor meer informatie over bezorging rond de feestdagen

Hoe zet ik mijn bestand om naar CMYK?

Waarom het omzetten van kleuren naar CMYK in drukwerk belangrijk is, leggen we je zo uit. Eerst het belangrijkste: hoe zet je kleuren om naar CMYK? Dat verschilt een beetje per programma. We leggen het hier uit voor de belangrijkste ontwerpprogramma: Adobe’s Photoshop, Illustrator en InDesign.

Kleuren naar CMYK omzetten in Adobe Photoshop

  • Open je bestand in Adobe Photoshop.
  • Ga naar ‘Afbeelding’, dan naar ‘Modus’ en kies voor CMYK-kleur. De afbeelding is nu omgezet naar CMYK.

Kleuren naar CMYK omzetten in Adobe Illustrator

  • Open je bestand in Adobe Illustrator
  • Ga naar ‘Bestand’, ‘Documentkleurmodus’ en selecteer ‘CMYK-kleur’.

Kleuren naar CMYK omzetten in Adobe InDesign

  • Begin je een nieuw document? Kies dan voor ‘Print’. Zo krijg je direct de juiste kleuren. Formaten worden in millimeters in plaats van pixels weergegeven.
  • In het paneel ‘Swatches’ kan je RGB-kleuren omzetten naar CMYK.
  • Bij het exporteren naar pdf kies je voor PDF/X-1a:2001. In dit venster kies je bij ‘Output’ voor ‘Convert to destination (preserve numbers)’ en ‘Coated Fogra 39’

Waarom moet ik mijn bestand omzetten naar CMYK

Drukpersen en printers werken met het CMYK-kleurenmodel. De letters staan voor de kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart) die de apparaten gebruiken om jouw ontwerp te drukken. Al het gedrukte beeld is opgebouwd uit die vier kleuren. Als er in jouw ontwerp elementen zitten die in een ander kleurenmodel opgemaakt zijn, werkt dat niet met onze printers. Denk aan bijvoorbeeld een foto die is opgemaakt in het RGB-kleurenmodel (Rood, Groen en Blauw). Hier lees je meer over CMYK. Als jij je bestand van tevoren niet omzet naar CMYK-kleuren, kan je onverwachte resultaten krijgen wanneer je je ontwerp toch laat afdrukken. Zo kunnen de kleuren compleet verkeerd uitpakken of delen van je ontwerp niet zichtbaar zijn. Check dus altijd even voor je jouw bestand aanlevert of je alles al naar CMYK hebt omgezet!


Klantenservice
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.