secondary zwart-in-je-ontwerp

Kleurcode zwart: wat je moet weten over mooi zwart in je ontwerp

zondag 12 juni 2016

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zo veel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Femke helpt je graag op weg.

Wanneer je je bestanden opmaakt voor drukwerk, wil je natuurlijk graag dat het bedrukte zwart ook echt zwart is. Mooi diep zwart. Hoe zorg je hier voor? In dit blog leg ik uit hoe je de kleurcode zwart kunt instellen én controleren in InDesign, Photoshop en Illustrator.

CMYK zwart: de dekkingspercentages

afb zwart-in-je-ontwerp-1

Om een mooi zwart in je ontwerp te creëren is een goede CMYK-verhouding 50/40/40/100. Dit stel je als volgt in:

Stap 1: Zwart selecteren

Als je InDesign gebruikt, navigeer dan naar het ‘stalen’-menu en klik vervolgens op ‘nieuwe kleurenstaal’. Bij het gebruik van Photoshop of Illustrator klik je simpelweg op het kleurenpalet in de kleurkiezer.

Stap 2: De dekkingspercentages instellen

Je kunt nu de dekkingspercentages van cyaan, magenta, geel en zwart aangeven. Voor het mooie diepe zwart dat we voor ogen hebben vullen we bij cyaan 50%, magenta en geel 40% in en bij zwart 100%.

afb zwart-in-je-ontwerp-2

Let op: andere instelling voor teksten

De 50/40/40/100 verhouding is alleen benodigd voor zwarte vlakken in vectoren en afbeeldingen. Gebruik deze instelling nooit voor zwarte leesteksten of bodyteksten in je ontwerp! Wanneer je dit wel doet, heeft dit een negatieve invloed op het uiteindelijke druk-resultaat.

Uitzondering PVC visitekaartjes

Voor PVC visitekaartjes kun je het beste de verhouding 50/50/50/100 gebruiken.

Niet boven de 280%

Zorg ervoor dat het totale dekkingspercentage nooit ver boven de 280% uit komt. Dan loop je namelijk het risico dat de inkt niet goed droogt, gaat afgeven, of door het materiaal heen drukt.

Dekkingspercentage testen of meten

Testen in Acrobat X

Ga naar ‘Beeld’ -> ‘Gereedschappen’ -> ‘Afdrukproductie’. Rechts op het scherm verschijnt nu een venster genaamd ‘Uitvoervoorbeeld’.

afb zwart-in-je-ontwerp-3

Wanneer je met je muis over de afbeelding heen en weer beweegt zie je de percentages in dit venster in een rap tempo verspringen. In dit venster zie je namelijk de dekkingspercentages van de plek op de afbeelding waar de muis zich op dat moment bevindt. Het belangrijkste getal is ‘totale dekking gebied’. Deze mag immers niet ver boven de 280% uit komen.

Testen in InDesign

Ga naar ‘Venster’ -> ‘Uitvoer’ -> ‘Voorvertoning scheidingen’. Rechts op je beeldscherm verschijnt nu een venster. Waar in een uitklapvenstertje nu ‘Uit’ staat, selecteer je ‘Inktlimiet’. Geef 280% op in het venster. Vervolgens wordt op jouw afbeelding vanzelf in het rood aangegeven op welke plaatsen de dekkingspercentages te hoog zijn.

afb zwart-in-je-ontwerp-4


  1. #Photoshop
  2. #Illustrator
  3. #InDesign

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.