• Altijd de beste deal!
  • Snel, sneller, snelst!
  • Al meer dan 15 jaar superbetrouwbaar
  • Gewoon goed gedrukt
  • Alles waar inkt op kan
  • Geen gedoe

Kleurcode zwart: wat je moet weten over mooi zwart in je ontwerp

Femke Bosmaplaatste dit bericht inTutorialsSunday, June 12, 2016

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zo veel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Femke helpt je graag op weg.

Wanneer je je bestanden opmaakt voor drukwerk, wil je natuurlijk graag dat het bedrukte zwart ook echt zwart is. Mooi diep zwart. Hoe zorg je hier voor? In dit blog leg ik uit hoe je de kleurcode zwart kunt instellen én controleren in InDesign, Photoshop en Illustrator.

CMYK zwart: de dekkingspercentages

Om een mooi zwart in je ontwerp te creëren is een goede CMYK-verhouding 50/40/40/100. Dit stel je als volgt in:

Stap 1: Zwart selecteren

Als je InDesign gebruikt, navigeer dan naar het ‘stalen’-menu en klik vervolgens op ‘nieuwe kleurenstaal’. Bij het gebruik van Photoshop of Illustrator klik je simpelweg op het kleurenpalet in de kleurkiezer.

Stap 2: De dekkingspercentages instellen

Je kunt nu de dekkingspercentages van cyaan, magenta, geel en zwart aangeven. Voor het mooie diepe zwart dat we voor ogen hebben vullen we bij cyaan 50%, magenta en geel 40% in en bij zwart 100%.

In InDesign

De kleurcode zwart in CMYK

In Photoshop of Illustrator

De kleur code zwart in Photoshop en Illustrator

Let op: andere instelling voor teksten

De 50/40/40/100 verhouding is alleen benodigd voor zwarte vlakken in vectoren en afbeeldingen. Gebruik deze instelling nooit voor zwarte leesteksten of bodyteksten in je ontwerp! Wanneer je dit wel doet, heeft dit een negatieve invloed op het uiteindelijke druk-resultaat.

Uitzondering PVC visitekaartjes

Voor PVC visitekaartjes kun je het beste de verhouding 50/50/50/100 gebruiken.

Laatzienwiejebent-blog

Niet boven de 280%

Zorg ervoor dat het totale dekkingspercentage nooit ver boven de 280% uit komt. Dan loop je namelijk het risico dat de inkt niet goed droogt, gaat afgeven, of door het materiaal heen drukt.

Dekkingspercentage testen of meten

Testen in Acrobat X

Ga naar ‘Beeld’ -> ‘Gereedschappen’ -> ‘Afdrukproductie’. Rechts op het scherm verschijnt nu een venster genaamd ‘Uitvoervoorbeeld’. Dekkingspercentage in het uitvoervoorbeeld

Wanneer je met je muis over de afbeelding heen en weer beweegt zie je de percentages in dit venster in een rap tempo verspringen. In dit venster zie je namelijk de dekkingspercentages van de plek op de afbeelding waar de muis zich op dat moment bevindt. Het belangrijkste getal is ‘totale dekking gebied’. Deze mag immers niet ver boven de 280% uit komen.

Testen in InDesign

Ga naar ‘Venster’ -> ‘Uitvoer’ -> ‘Voorvertoning scheidingen’. Rechts op je beeldscherm verschijnt nu een venster. Waar in een uitklapvenstertje nu ‘Uit’ staat, selecteer je ‘Inktlimiet’. Geef 280% op in het venster. Vervolgens wordt op jouw afbeelding vanzelf in het rood aangegeven op welke plaatsen de dekkingspercentages te hoog zijn.


  1. #Photoshop
  2. #Illustrator
  3. #InDesign
Femke Bosma

Femke is vormgever bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van ontwerpen voor de editor. Ze wordt de 'geek' van de afdeling genoemd, verzamelt Pantone-producten en is gek op goede muziek en films.

Lees meer van Femke Bosma
Klantenservice
088-8855222
Telefonisch bereikbaar tot 17:00 uur, via chat tot 18:30 uur
Bekijk openingstijden