secondary zwart-in-je-ontwerp

Kleurcode zwart: wat je moet weten over mooi zwart in je ontwerp

woensdag 14 september 2022

Maak het donkerste zwart dat je ooit gedrukt hebt met diepzwart. Het allerdonkerste zwart in je ontwerp maak je door je ontwerp aan te leveren in de vier basiskleuren: in CMYK. Van de perfecte kleurcode zwart tot aan dekkingspercentages; wij nemen je door de grafische termen heen. Je zal zien: diepzwart drukken in je ontwerp is zo gedaan!

Wat is diep zwart?

Diep zwart, ook wel diepzwart, is een kleur zwart die optisch heel erg lijkt op normaal zwart als je het voor je ziet. Tot je diepzwart drukken gaat ! Diepzwart is een diepere kleur door de toevoeging van cyaan, magenta en geel aan de zwarte basis.

Werk met een van de volgende drie ontwerpprogramma’s voor perfect diepzwart drukken in CMYK: Adobe Illustrator, InDesign of Photoshop. Ontwerpprogramma’s maken het perfecte zwart wanneer je de juiste dekkingspercentages voor zwart instelt. De interpretatie van de kleur zwart verschilt per programma. In Adobe Illustrator bijvoorbeeld krijg je met 100% key een soort antraciet zwart. Photoshop levert je juist weer een wat rijker zwart op met die instelling. Daarom is het belangrijk om de juiste instellingen te kiezen. Hier lees je zo meer over.

Diepzwart ontwerpen

CMYK bestaat uit vier kleuren: cyaan, magenta, geel en key. Key in CMYK staat voor zwart. Al deze kleuren hebben een individuele kleurwaarde die je kan instellen in ontwerpprogramma’s zoals Photoshop. Deze programma’s zijn allemaal zeer geschikt om jouw kleurcode zwart in te stellen. Zwart is key, dus je zou denken dat je key op 100% en dan heb je superzwart, toch? Bijna - je bent nog een stapje verwijderd van perfect zwart drukken. Juist de perfecte combinatie van alle kleuren bij elkaar zorgt voor het mooiste en diepste zwart. ‘Wat is dan die perfecte kleurcode?’ denk je nu vast! Dat lees je in de volgende alinea.

afb zwart-in-je-ontwerp-1

De perfecte kleurcode zwart instellen voor diepzwart drukwerk

Zo ga je voor diepzwart in je drukwerk! Grafisch vormgever Femke legt in onderstaande video van 6 minuten hoe je de kleurcode diepzwart kunt instellen en controleren met InDesign, Photoshop en Illustrator.

Of volg de volgende instructies: Creëer een mooi diep zwart in je ontwerp door een CMYK-verhouding te gebruiken van 50/40/40/100. Deze getallen volgen altijd de volgorde van CMYK en zijn in percentages. Cyaan zet je op 50%, magenta op 40%, geel op 40% en zwart op 100%. Dit stel je in twee stappen als volgt in:

Stap 1: Zwart selecteren

Als je InDesign gebruikt, navigeer dan naar het ‘stalen’-menu en klik vervolgens op ‘nieuwe kleurenstaal’. Bij het gebruik van Photoshop of Illustrator klik je simpelweg op het kleurenpalet in de kleurkiezer.

Stap 2: De dekkingspercentages instellen

Je kunt nu de dekkingspercentages van cyaan, magenta, geel en zwart aangeven. Voor het mooie diepe zwart dat we voor ogen hebben vullen we bij cyaan 50%, magenta en geel 40% in en bij zwart 100%.

afb zwart-in-je-ontwerp-2

Let op: andere instelling voor teksten De 50/40/40/100 verhouding is alleen nodig voor zwarte vlakken in vectoren en afbeeldingen. We raden je af om deze instellingen te gebruiken voor zwarte leesteksten of bodyteksten in je ontwerp. Wanneer je dit wel doet, heeft dit een negatieve invloed op het uiteindelijke drukresultaat.

Uitzondering PVC visitekaartjes Voor PVC visitekaartjes kun je het beste de verhouding 50/50/50/100 gebruiken.

Niet boven de 280% Zorg ervoor dat het totale dekkingspercentage nooit ver boven de 280% uit komt. Dan loop je namelijk het risico dat de inkt niet goed droogt, gaat afgeven, of door het materiaal heen drukt.

Dekkingspercentage testen of meten

Testen in Acrobat X

Ga naar ‘Beeld’ -> ‘Gereedschappen’ -> ‘Afdrukproductie’. Rechts op het scherm verschijnt nu een venster genaamd ‘Uitvoervoorbeeld’.

afb zwart-in-je-ontwerp-3

Wanneer je met je muis over de afbeelding heen en weer beweegt zie je de percentages in dit venster in een rap tempo verspringen. Dat zijn de dekkingspercentages van de plek op de afbeelding waar de muis zich op dat moment bevindt. Het belangrijkste getal is ‘totale dekking gebied’. Deze mag immers niet ver boven de 280% uitkomen.

Testen in InDesign

Ga naar ‘Venster’ -> ‘Uitvoer’ -> ‘Voorvertoning scheidingen’. Rechts op je beeldscherm verschijnt nu een venster.

afb zwart-in-je-ontwerp-4

Waar in een uitklapvenstertje nu ‘Uit’ staat, selecteer je ‘Inktlimiet’. Geef 280% op in het venster. Vervolgens wordt op jouw afbeelding vanzelf in het rood aangegeven op welke plaatsen de dekkingspercentages te hoog zijn.

En zo regel je dus perfect zwart in jouw drukwerk!


  1. #DWDklaslokaal
  2. #Tutorials
  3. #Photoshop
  4. #Illustrator
  5. #InDesign

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.