Bestanden opmaken

Taal en/of spelfouten

Het lijkt logisch! Toch zien we het best vaak: speel- en taalvouten in je teksten. Daarom deze tip van ons: laat je teksten eens door iemand anders lezen. En lees je ontwerp altijd even van papier voor je het uploadt. Helpt echt!

Kleuren

In je opmaakprogramma kun je kiezen met welk kleursysteem (CMYK of PMS) je gaat werken. Het juiste kleurprofiel is afhankelijk van de druktechniek die je wil gaan gebruiken.

CMYK CMYK staat voor cyaan, magenta, yellow en key (zwart). Dat zijn de kleuren inkt die we gebruiken voor full color drukwerk.

Full color Wil je jouw ontwerp in full color laten afdrukken? Let goed op het volgende:

  • Wanneer je alle percentages cyaan, magenta, geel en zwart bij elkaar optelt, mag het getal dat je krijgt nooit hoger zijn dan 280%. Drukwerk met een hogere kleurdekking dan 280% kan gaan vlekken.
  • Werk je met een percentage van de kleur (ook wel: een tint)? Gebruik dan minstens 10% dekking. Bij een lagere dekking valt de kleur weg.

Leestip: Wat is RGB, wat is CMYK en wat zijn de verschillen?

Leestip: PMS, CMYK of RGB kleuren in je drukwerk

PMS PMS staat voor ‘Pantone Matching System’. Elke PMS-kleur heeft een unieke code. Zo weet onze drukker precies welke kleur hij moet gebruiken. En weet jij precies wat je mag verwachten! PMS-kleuren zie je veel in huisstijldrukwerk en logo’s.

Wil je jouw ontwerp in PMS afdrukken? Let goed op het volgende:

  • Gebruik altijd één, twee, drie of maximaal vier kleuren (afhankelijk van wat je besteld).
  • Gebruik bij tinten (kleurpercentages) ten minste 10% kleurdekking. Bij een lagere dekking valt je bedrukking weg.

Leestip: PMS, CMYK of RGB kleuren in je drukwerk

RGB RGB staat voor rood, groen en blauw. Onder andere beeldschermen gebruiken de RGB-kleuropbouw. Bestanden die zijn opgemaakt in RGB zijn niet geschikt voor afdrukken.

Lever je toch een RGB-bestand bij ons aan? Dan zetten we je bestand automatisch om naar CMYK of PMS (afhankelijk van wat je besteld). Let op: dit kan kleurverschillen veroorzaken! Voorkom dit door jouw ontwerp op te maken in CMYK of in PMS.

Wil je weten hoe je RGB omzet naar CMYK in Photoshop? Lees dan ons blog 'RGB omzetten naar CMYK in Adobe Photoshop'.

Leestip: Wat is RGB, wat is CMYK en wat zijn de verschillen?

Leestip: PMS, CMYK of RGB kleuren in je drukwerk

Zwart Zwart is niet altijd zwart. Dat klinkt misschien gek, maar de opbouw van je zwart is erg belangrijk om het gewenste resultaat te krijgen. Wil je een extra krachtig zwart gebruiken in je grotere vlakken? Gebruik dan diepzwart. Voorbeelden van diepzwart zijn:

Zwart C M Y K
Warm black: C0% M60% Y30% K100%
Cool black: C60% M0% %Y0% K100%
Rich Black: C50% M40% Y40% K100%

Let op: gebruik altijd 100% zwart (key) voor tekst.

Meer weten over zwart in je ontwerp? Lees dan onze blog 'Tips voor zwart in je ontwerp'.

DPI / resolutie

DPI, het aantal dots per inch, bepaalt de resolutie van je bestand. Hoe lager het aantal DPI, hoe minder scherp het resultaat. Daarom is het belangrijk dat je altijd het minimale aantal DPI gebruikt. Dat aantal vind je in de infosheets bij het product van jouw keuze.

Overdruk

Check altijd of je bestand overdruk bevat. Overdruk in je bestand is niet perse goed of fout, maar kan een ongewenst resultaat hebben.

Als je een kleurvlak opmaakt in overdruk meng je dit kleurvlak met een ander kleurvlak daaronder. Grafisch ontwerpers doen dit soms met een goede reden. Daarom keuren wij je bestand niet automatisch af als we er overdruk in ontdekken.

Het is belangrijk dat je een witte kleur in je ontwerp nooit op overdruk zet. Witte tekst op een gekleurde ondergrond valt weg wanneer je deze opmaakt met overdruk.

Terug naar Aanleveren
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.