VIDEO: inktbezetting op je drukwerk. Waar moet je op letten?

VIDEO: inktbezetting op je drukwerk. Waar moet je op letten?

dinsdag 4 augustus 2015

VIDEOTRANSCRIPTIE:

Hoi, ik ben Femke en in deze video leg ik je uit wat inktbezetting of kleurdekking is en hoe je er rekening mee houdt als je gaat ontwerpen voor print of drukwerk.

Inktbezetting is de hoeveelheid inkt die je gebruikt in je ontwerp. Papier kan maar een beperkte hoeveelheid inkt absorberen. Als je te veel inkt gebruikt, bestaat het risico dat deze gaat vlekken. Zoals weleens gebeurt als je schrijft met een slechte pen. Ook bestaat het gevaar dat details in je drukwerk wegvallen.

Inktbezetting is belangrijk als je ontwerpen afdrukt in CMYK of full color drukwerk. Zoals bijvoorbeeld bij foto's. Het slaat op het totale percentage kleur dat je gebruikt. Tel de percentages cyaan, magenta, geel en zwart bij elkaar op en je hebt de totale kleurdekking.

Als je bijvoorbeeld een kleurvak wil aanbrengen in 100% geel dan is de inktbezetting 100%: 0% cyaan 0% magenta 100% geel 0% zwart

Je moet ervoor zorgen dat de kleurdekking niet meer dan 280% is. Boven dit percentage is er zoveel inkt nodig voor je drukwerk dat het kan gaan vlekken. Dit risico loop je vooral bij donkere kleurpartijen. Bij diepzwart kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je kiest voor de volgende kleuropbouw: 75% cyaan, 68% magenta, 67% geel, 89% zwart.

De totale inktbezetting is no 299%. Meer dan de 280% die we je aanraden. In dit geval raden we je aan nog eens kritisch te kijken naar je kleuropbouw.

Ook bij het omzetten van een RGB-bestand naar CMYK overschrijdt je deze waarde nog wel eens. Dat is vaak het geval bij foto's.

Je controleert in je opmaakprogramma met de color picker of kleurkiezer. Klik op en onderdeel van je ontwerp en in het venster rechts zie je wat de waarden zijn voor de verschillende kleuren. Het totaal is minder dan 280%, dan is er niks aan de hand. Ontdek je toch een te hoge kleurdekking in je bestand? In Photoshop corrigeer je dit als volgt:

Klik op 'Bewerken en ga naar 'Kleurinstellingen' of gebruik de sneltoets 'Shift + Command + K'. Klik op CMYK, op 'Aangepast CMYK' en in het scherm dat nu verschijnt zie je onder 'Kleurscheidingsopties' een viertal waardes staan. Stel je 'Limiet zwarte inkt in op 100%'. En stel het 'Totale inktlimiet' in op 280% en klik vervolgens op 'OK'.

Nu je jouw inktlimieten hebt ingestelt is het belangrijk dat je jouw kleurmodus omzet naar CMYK. Dit doe je zelf als je je ontwerp al hebt opgebouwd in CMYK. Anders gaan je wijzigingen verloren en kun je weer opnieuw beginnen. Om de kleurmodus om te zetten doe je het volgende:

Ga naar 'Afbeelding' > 'Modus' > 'CMYK'. Zet je kleurmodus op 'CMYK'. Staat je modus al op CMYK? Zet hem dan eerst op 'RGB' en vervolgens terug naar 'CMYK'. Klik op 'OK' in het scherm dat nu verschijnt. En nu is je bestand klaar om op te slaan als .TIFF op .PDF.

Nu is je bestand klaar om zonder vlekken of detailverlies af te drukken. Heb je nog vragen? Bel met de klantenservice of mail mij even. En wil je voortaan op de hoogte blijven van al onze tips en tricks? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Tot de volgende DWDklaslokaal!


  1. #DWDklaslokaal
  2. #Inkt
  3. #Photoshop
  4. #Inktbezetting

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.