Gratis reclame maken met wildplakken? Lees hier hoe het werkt!
Wildplakken: posters en stickers plakken op plaatsen die daar niet voor bestemd zijn. Wildgeplakte stickers zie je overal. Het is een lekker effectief en relatief goedkoop promotiemateriaal. In verkiezingstijd wordt er zelfs door alle politieke partijen naar hartenlust op los geplakt. Maar, de wet verbiedt het! Hoe moet dat nou? Lees snel verder voor alle do’s en don'ts voordat jij op de plaktour gaat.
Ook al staat je naam levensgroot op de stickers. Als jij geen opdracht hebt gegeven tot stickers plakken, heb je niets verkeerd gedaan. Alleen een heterdaadje houdt stand in de rechtbank. Zo is het tenminste geregeld in de meeste gemeenten. Maar... Sommige plaatsen hebben een uitzondering op de regel. Zoals in de gemeente Maastricht. Daar geldt dat wildplakken al strafbaar is op het moment dat jouw naam, of die van je organisatie, op de sticker staat. Check dus voordat je aan het plakken gaat goed of dit ook voor jou gemeente geldt.
Tip: loop jij liever helemaal geen risico op boetes, taakstraf of de cel? Ga dan gewoon voor ijzersterke branding met deze tien toffe en 100% toegestane #Printhacks met stickers.
Wil jij zeker weten hoe het zit in jouw gemeente? Lees voordat je op plakavontuur gaat even goed de APV (algemene plaatselijke verordening) van jouw gemeente. Daarnaast bestaat er ook nog reclamebelasting. De gemeente kan dit heffen over alle aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg.
De gemiddelde boete voor het zonder toestemming bekladden/ aanplakken is € 140,-. Dit bedrag kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Voor de ondernemers die dit risico liever niet nemen zijn er vaak gereguleerde plekken in de gemeente. Maar, de kans dat er de volgende dag alweer een nieuwe sticker over de jouwe zit is daar natuurlijk wel aanwezig!
Wildplakken bestaat dus niet alleen uit stickers plakken. Ook voor je posters gelden deze regels. Gemeentes vinden dat wildplakken een negatieve impact op het straatbeeld heeft. Daarom zijn veel gemeentes nogal streng in hun antiwildplakbeleid. De populairste wildplakspots worden dagelijks gecheckt. Als ze je sticker of poster direct weghalen is je boodschap maar eventjes te zien. Dit moet het wildplakken ontmoedigen. Maar, die-hard-plakkers laten zich niet uit het veld slaan. Het antwoord is: gewoon heel erg veel plakken. Want als op iedere lantaarnpaal en verkeersbord jouw sticker zit kan alsnog niemand om jouw boodschap heen.
Hoe zit het met je auto?
Autostickers plakken op je auto mag. Het is immers jouw auto. Maar zet je hem vervolgens neer zonder bestuurder op een plek waar je geen reclame mag maken? Dan is de boete voor jou! Want voor reclamedrukwerk in het straatbeeld gelden weer heel andere regels. De regels worden ook nog eens per gemeente bepaald. Dus, ook hier geldt: heb je plannen? Lees de APV voordat je van start gaat.
De ruiten van je wagen zijn bijna onbegaanbaar gebied. Voor je voorruit en zijruiten is het zo dat onnodige voorwerpen je zicht niet mogen belemmeren. Autostickers mogen dus op je achterzijruiten, en achterruit. Al moet je bolide dan wel een rechterbuitenspiegel hebben. Heb je dat niet? Dan blijft je auto volgens de wet stickervrij.
#Laatzienwiejebent
Ga je op de plaktour? Doe het dan met een oog open! En bedenk direct dat je stickers geld waard zijn. Post een foto van je stickers voor buiten, autostickers of wat voor een bedrukte stickers dan ook op social media. Voeg #Laatzienwiejebent toe en maak kans op € 100,- drukwerktegoed!
Tekstschrijver bij Drukwerkdeal.nl en is niet te beroerd om af en toe voor de camera te verschijnen!
Lees meer van Robin Bosch