freebiefriyay-65 secondary 1

#FreebieFriyay 65: helemaal van de planeet(jes)!

vrijdag 10 mei 2019

Ga op (ruimte)reis met Photoshop en veeg tegelijkertijd meteen de vloer aan met de Flat Earth Society. Maak je fantasieën visueel en creëer je eigen mini-planeten met marsmannetjes. En dat allemaal zónder 360 graden camera!

Wat heb je nodig? Een foto van een horizon, Photoshop en een flinke dosis inspiratie. Moeilijkheidsgraad: Makkelijk / Gevorderd

Voorbereiding is het halve werk!

Zorg voor een foto met een duidelijke horizon. Dit kan van alles zijn. Een skyline, een savannevlakte of misschien een oer-Hollands boerenlandschap. Voor het beste resultaat staat de horizon op het midden van de foto. Kies je voor een foto met meer lucht dan grond? Dan is het maken van een planeetje een stuk lastiger. Ook is het erg belangrijk dat de horizon links en rechts in de foto op gelijke hoogte ligt.

Stap 1 : Kies je foto

Ik heb gekozen voor een foto van de Afrikaanse savannes met een kudde olifanten. Zorg dat je de foto kunt verwerken in een verhouding van 2:1 of breder: zoals een panorama foto.

freebiefriyay-65 featured-stap1

Stap 2 : Aspect Ratio

Open je bestand en ga vervolgens naar ‘Image Size’ onder het tabblad ‘Image’ (Cmd+option+I). Koppel het ‘Contrain aspect ratio’ los. Voer de hoogtemaat ook in de breedtemaat en druk op ‘Enter’. Je beeld ziet er nu ingedrukt uit, maar je artboard is vierkant.

freebiefriyay-65 featured-stap2

Stap 3 : Polar Coordinates

Dubbelklik op de laag om deze van het slot te halen en draai het beeld 180 graden. Kies onder het tabblad ‘Filter’ > ‘Distort’ > ‘Polar Coordinates’. En zorg dat de optie op ‘Rectangular to Polar’ staat. Hoppa, je foto is ineens een planeet!

freebiefriyay-65 featured-stap3

Stap 4 : Puntjes op de ‘i’

Het grootste werk zit er op. Nu ga je de planeet perfectioneren. De kans is groot dat je kleurverschil ziet waar de lucht samenkomt. Dit verschil kan je ‘wegpoetsen’ met een Brush (B), Clone Stamp (S) of Spot Healing Brush (J). Zoals je ziet is het midden nog een raar samengetrokken punt. Die is lastig weg te poetsen. Plaats hier daarom een nieuwe afbeelding met een soortgelijke ondergrond. Nu is je planeet zo goed als klaar.

freebiefriyay-65 featured-stap4

Stap 5 : Kers op de taart

Maak het pas echt af door je creativiteit de vrije loop te geven. Vul de planeet in met elementen waarvan jij vindt dat die op het planeetje thuishoren. Ik heb gekozen om een foto van een persoon erin te verwerken. Ga je voor een cartoonesk effect? Kies dan een foto die van bovenaf met een groothoeklens gemaakt is.

Verder kun je de planeet invullen met elementen die je vrijstaand hebt gemaakt. Hou hierbij rekening met de ronde vorm en het perspectief. Gebruik bijvoorbeeld de Warp Tool en selecteer ‘Tranformeren’ (cmd+T , rechterklik > Warp).

freebiefriyay-65 featured-stap5

Nu je dit toffe ontwerp klaar hebt liggen, is het tijd om die te delen met de rest van de(ze) wereld. Druk je ontwerp op een set posters, flyers, stickers en veel meer. Laat zien wat je kan en vooral wie je bent. Wij zijn reuzebenieuwd naar het eindresultaat!


  1. #FreebieFriyay
  2. #Tutorials
  3. #Fotografie
  4. #Design
  5. #Photoshop

Jeroen Kouijzer

Een creatief vormgever met een passie voor branding, gevoel voor vorm en liefde voor advertising. Inspiratie is overal!

Lees meer van Jeroen Kouijzer
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.