secondary dwdklaslokaal-verpakkingen

Doe het zelf: je verpakking ontwerpen en aanleveren

maandag 27 september 2021

Naast het bekende drukwerk als visitekaartjes, spandoeken of pennen kun je bij ons ook je verpakkingsmateriaal laten bedrukken. Het ontwerpen en aanleveren daarvan gaat wel een tikje anders dan dat van je vertrouwde flyer of poster. Hoe precies, dat leggen we je stap-voor-stap uit in dit blog! Je leest hier hoe je een verpakking ontwerpt in Adobe Illustrator en in onze online ontwerptool, en hoe je dit ontwerp aanlevert op onze site. Klaar om het zelf te doen!

Pssst, geen zin om te lezen? Femke laat je in deze video stap voor stap zien hoe je verpakkingen ontwerpt en aanlevert. Net zo makkelijk!

Een verpakking ontwerpen in Adobe Illustrator

Een verpakking kun je in je favoriete designprogramma ontwerpen of in onze online ontwerptool. Hier lees je hoe je een verpakking ontwerpt in Adobe Illustrator. Maak je gebruik van onze online ontwerptool? Scroll dan naar beneden voor de uitleg!

afb verpakking-ontwerpen-aanleveren-1

 1. Download het template via het tabblad ‘Aanleveren’
 2. Open het template in Adobe Illustrator
 3. Je ziet het uitgevouwen doosje. De oranje stippellijn is de afloop. Laat je ontwerp tot hier doorlopen, zodat met het snijden geen witte randen kunnen ontstaan. De zwarte lijn is het uiteindelijke afgewerkte formaat. De grijze stippellijnen geven de vouwlijnen aan. Onderaan kun je zien hoe het doosje er uiteindelijk uit ziet.
 4. Zorg dat je in de laag “Ontwerp” werkt en gebruik CMYK-kleuren. Let goed op waar bijvoorbeeld een venster of handvat wordt uitgesneden, zodat je daar geen belangrijk beeld of tekst plaatst.
 5. Exporteer je ontwerp naar PDF (zie “Stappenplan” in het template)

Je ontwerp aanleveren

Als je verpakkingsontwerp klaar is, kun je het aanleveren. Dit gaat net even anders dan bij een poster of flyer!

afb verpakking-ontwerpen-aanleveren-2

 1. Kies het formaat
 2. Kies het venster (afhankelijk van welke verpakking en of je dit wil)
 3. Kies je luxe afwerking
 4. Selecteer het aantal
 5. Klik op ‘eigen bestanden aanleveren’
 6. De uploadtool opent. Het rode gedeelte is de afloop, dat snijden we in het productieproces af. Zorg dat je ontwerp hierin doorloopt, zodat er geen witte randen kunnen ontstaan tijdens het snijden. De rode stippellijnen zijn de vouwlijnen. De blauwe lijnen zijn de stanslijnen, deze zie je bijvoorbeeld bij het venster. Zorg dat je op deze gedeeltes geen belangrijk tekst of beeld hebt staan.
 7. Upload je bestand
 8. Positioneer je ontwerp
 9. Bekijk het voorbeeld
 10. Tevreden? Klik op ‘aanleveren’!

Een verpakking ontwerpen met onze online ontwerptool

Om een vette verpakking te ontwerpen heb je niet per se een professioneel ontwerpprogramma nodig. Je kunt het ook makkelijk en snel doen in onze online ontwerptool! Het resultaat is net zo professioneel en helemaal geschikt om te bedrukken.

afb verpakking-ontwerpen-aanleveren-3

 1. Kies het formaat, het venster, je luxe afwering en het aantal
 2. Klik op ‘Online ontwerpen’
 3. Bij het openen van de ontwerptool zie je het uitgevouwen doosje. De rode gedeeltes zijn de afloop, dit wordt in het productieproces afgesneden. Zorg dat je ontwerp hierin doorloopt, zodat er geen witte randen kunnen ontstaan tijdens het snijden. De rode stippellijnen zijn de vouwlijnen. De blauwe lijnen zijn de stanslijnen, deze zie je bijvoorbeeld bij het venster. Zorg dat je op deze gedeeltes geen belangrijke tekst of beeld hebt staan.
 4. Upload een afbeelding
 5. Voeg een tekst toe
 6. Voeg een vorm toe
 7. Sla je ontwerp op
 8. Maak een deelbare link
 9. Bekijk het voorbeeld
 10. Tevreden? Klik op ‘aanleveren’!

Nu weet je hoe je verpakkingen ontwerpt én aanlevert. Heb je wat inspiratie nodig voor bijzondere designs en creatieve toepassingen? Check dan zeker ons blog over hoe je nóg meer uit je verpakking kunt halen!


 1. #Tutorials
 2. #Producten & Materialen
 3. #Design

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.