secondary dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken

DWDklaslokaal: alles wat je moet weten over T-shirts bedrukken

maandag 17 april 2023

Is het een S-shirt? Nee. Is het een U-shirt? Nee, het is een T-shirt! Geschikt voor bijna elke gelegenheid en nog leuker als je T-shirts kan bedrukken met jouw ontwerp of kleurrijke print. Ze zijn ideaal om weg te geven bij een event of voor de sportdag met je collega's. En we hebben aan de kleintjes gedacht, want ook voor kids bedruk je T-shirts. De keus is oneindig met verschillende modellen, kleuren en bedrukkingen. In deze aflevering van DWDklaslokaal legt Femke je uit hoe je ervoor zorgt dat je ontwerp perfect op je T-shirts gedrukt wordt!

Heb je een ontwerp klaar staan en het juiste T-shirt en de kleur gekozen? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. We bedrukken je T-shirts op verschillende manieren: met full color digitaal en zeefdruk. Het is belangrijk dat je de juiste druktechniek kiest voor jouw ontwerp. We loodsen je stap voor stap door de wereld van vectoren, zeefdruk en PMS-kleuren zodat jij met onze hulp eenvoudig je T-shirt bestelt en de drager piekfijn voor de dag komt!

Full color digitaal

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-1

Bij digitaal drukken gebruiken wij een printer. Vergelijkbaar met de printer die je thuis hebt staan, maar dan een stuk groter. Onze textielprinter draait ruim 15 uur per dag en bedrukt met gemak 50 T-shirts per uur. Digitaal printen is ideaal wanneer je een foto of een print met veel verschillende kleuren op jouw T-shirts wil drukken. Wil je jouw ontwerp digitaal op de T-shirts laten drukken? Volg deze stappen:

 1. Kies op welke plek je jouw ontwerp wil plaatsen. Dit bepaalt hoeveel centimeter je Photoshop-bestand moet zijn. Wil je bijvoorbeeld het ontwerp op de voorzijde, dan moet je Photoshop-bestand 30 x 35 cm zijn.

 2. Open Adobe Photoshop en maak een drukwerkbestand aan. Hier vul je de breedte en hoogte in, kies je voor 300 dpi en stel je de kleurmodus in op CMYK. Dan ben je klaar om aan de slag te gaan!

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-2

 1. Wil je het volledige drukbare gebied vullen met jouw ontwerp? Top! Dan kan je gemakkelijk jouw ontwerp in het vlak slepen en opslaan zoals bij stap 5.

 2. Wil je liever jouw ontwerp in een bepaalde vorm zoals een cirkel of hart? Doe dan het volgende:

 • Voeg het ontwerp met transparante achtergrond toe onder ‘bestand’ en ‘ingesloten plaatsen’ en zet de achtergrond uit in het lagenpaneel.
 • Weet je nog niet hoe je de afbeelding transparant maakt? Geen probleem, hier hebben wij een handige uitlegvideo over gemaakt.
 • Hierna kun je naar hartenlust teksten of vormen toevoegen, zolang het maar niet in de transparante achtergrond zit. Delen in de transparante achtergrond worden niet afgedrukt.

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-3

 1. Is alles naar wens? Dan sla je het bestand op als .tiff en is je ontwerp klaar om via onze aanlevertool aan te leveren voor productie!

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-4

Zeefdruk

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-5

Heb jij al een ontwerp met tekst of een logo dat bestaat uit veel losse letters? Dan is zeefdruk een goede druktechniek. Bij zeefdruk wordt jouw ontwerp op een zeefraam met speciale coating belicht. De belichte delen van het zeefraam worden vervolgens weggespoeld. De inkt wordt door de open gaatjes in het zeefraam met een rakel aangebracht op het T-shirt. Zeefdruk is dus eigenlijk een vorm van doordruk. In onze drukkerij kunnen we wel 300 T-shirts per uur drukken. Grote oplagen zijn voor ons dus geen probleem.

Bij zeefdruk is het belangrijk om de bestanden goed aan te leveren, met de juiste PMS-codes. Volg daarom deze stappen:

 1. Ten eerste is het belangrijk dat jouw logo en letters opgebouwd zijn uit vectoren. Een vector is een document dat uit één of meerdere objecten bestaat. Die objecten zijn opgebouwd uit ankerpunten en lijnen, in plaats van pixels. Weet je niet precies hoe dit moet? Geen paniek! Wij leggen het in dit blog uit.

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-6

 1. Zodra je een vectorbestand hebt, selecteer je dit en kopieer je dit in een InDesign-bestand met dezelfde afmetingen als het drukgebied.

 2. Het is belangrijk dat je dit bestand opmaakt in PMS-kleuren. Dit is te veranderen door als eerst het Stalen-paneel te openen. Hierin open je de tab die rechtsboven staat en je selecteert 'Nieuwe kleurenstaal'. Onder kleurtype kies je voor 'Steun'. Onder kleurmodus kies je voor 'PANTONE + Solid Coated'. Selecteer je gewenste kleur.

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-7

 1. Klik dan op je logo en in de kleurenstaal kies je voor de nieuwe PMS-kleur die je net hebt aangemaakt.

 2. Als dit gelukt is, kan je meer tekst toevoegen in een PMS-kleur. Vergeet niet om hier ook een vector van te maken. Selecteer je tekst en via 'Tekst' klik je op 'Contouren maken'.

 3. Je geeft in het bestelproces al aan hoeveel PMS-kleuren je gaat gebruiken. Hou er rekening mee dat je tijdens het ontwerpen dus niet meer kleuren gebruikt dan je besteld hebt of pas dit in je bestelling aan. Als dit allemaal juist ingesteld is, sla je het bestand op als PDF.

afb dwdklaslokaal-tshirt-bedrukken-8

Nu heb je alle benodigde informatie om aan de slag te gaan met het bedrukken van jouw T-shirt. Als je rustig alles nog eens wil doornemen, of de precieze aanleverspecificaties wil weten, bekijk je de video. Met deze tips zorgen we er samen voor dat jouw ontwerp perfect je T-shirt gedrukt wordt!


 1. #Tutorials
 2. #DWDklaslokaal
 3. #Producten & Materialen
 4. #Design

Marloes Woudstra

Stagiaire Copywriter bij Drukwerkdeal.nl

Lees meer van Marloes Woudstra

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.