secondary hacks

12 Photoshop-tutorials voor beginners én gevorderden

donderdag 2 september 2021

Bovenin de gereedschapskist van iedereen die wel eens iets met beeld doet zit natuurlijk Adobe Photoshop. Met de klassieke alleskunner kun je zó veel, dat je fantasie de enige begrenzing is. Maar: soms lukt het niet direct om dat idee uit je hoofd op het scherm te toveren. Daarvoor is dit blog: we zetten de beste (en soms onbekendste) Photoshop tips en hacks voor beginners en gevorderden op een rijtje zodat jouw fantasie grenzeloos los kan gaan!

Photoshop tip 1: tanden witter maken

De Colgate-smile: we zien hem graag, maar niet ieders lach glinstert je tegemoet. Met deze Photoshop tip is het een fluitje van een cent om zelfs de grootste koffieverslaafde een stralend witte glimlach te geven.

 1. Ga naar Laag > Nieuwe aanpassingslaag> Levendigheid en zet deze op -60.
 2. Kies de Levendigheid-laag in je lagenpaneel. Selecteer Laagmasker toevoegen.
 3. Druk op Control (of Command, op een Mac) + I om de laag om te keren.
 4. Gebruik het Penseel met een zachte rand, stel deze in op 50% dekking en schilder over het gebit.

Photoshop tip 2: glimmende huid matteren (huid retoucheren)

Zelfs de bekendste topmodellen hebben een poederlaagje nodig om hun huid van minder te laten glimmen voor het kritische oog van de camera. En als de visagie dat een keer vergeten is? Dan schiet Photoshop te hulp. Ook als je geen topmodel bent, overigens.

 1. Gebruik de Kleurenpipet om een niet-glimmend deel van de huid te selecteren.
 2. Voeg een nieuwe, lege laag toe.
 3. Selecteer je Penseel en stel de dekking in op 15%. Schilder hiermee over de glimmende delen van de huid.
 4. Je kunt het resultaat nog wat verder afstemmen door de dekking van je nieuwe laag aan te passen.

Photoshop tip 3: kleuren veranderen en verbeteren

Je kent het vast wel: je hebt een foto gemaakt waar je op zich hartstikke tevreden bent. Maar die kleuren…die zijn het net niet. Dat terwijl je net zo’n mooi kleurenpalet van die ene fotograaf of een bepaalde schilder in het hoofd hebt. In Photoshop is het simpel om de kleuren van een andere afbeelding toe te passen op je eigen foto.

Kleur

 1. Open een foto met een mooi kleurenpalet. Bijvoorbeeld een klassieke Rembrandt, of een klassieke kleurenfoto van William Eggleston.
 2. Open vervolgens de foto waarvan je de kleur wil aanpassen.
 3. Kies Afbeelding > Aanpassingen > Kleur afstemmen. Onderin dit venster selecteer je de foto waarvan je de kleuren wilt lenen. Je kunt de intensiteit van de kleur afstemmen door met de Luminantie en Kleurintensiteit schuifjes te spelen.
 4. Klik op Ok en klaar ben je!

Photoshop tip 4: toeristen van je vakantiefoto ‘wegshoppen’

Het Colosseum, de Eiffeltoren, het Vrijheidsbeeld. Zomaar wat eyecatchers die misschien wel bovenaan jouw lijstje staan om ooit te bezoeken. En dat wil je natuurlijk vastleggen. Jammer alleen van die drommen toeristen die er hetzelfde over denken… Je kunt ze proberen allemaal om te kopen om éven niet in beeld te staan wanneer jij je foto maakt. Makkelijker (en voordeliger) is het om dat euvel op te lossen in Photoshop.

colosseum

 1. Zet je camera op een statief.
 2. Maak elke tien seconden een foto van de trekpleister, tot je er een stuk of vijftien hebt.
 3. Open al deze foto’s in Photoshop op de volgende manier: ga naar Bestand > Scripts > Statistieken. Bij Stapelmodus kiezen, kies je voor Mediaan.
 4. Selecteer de foto’s die je wilt gebruiken.
 5. Photoshop zoekt nu voor je uit wat er steeds verandert in de foto’s (de bewegende toeristen) en verwijdert dit uit het eindresultaat.

Photoshop tip 5: rechte lijn tekenen in Photoshop

Zelfs de grootste meesters gebruikten wel eens een liniaal. Photoshop is ook de beroerdste niet en helpt je graag met het trekken van een rechte lijn. En het is supersimpel...

 • Houd Shift ingedrukt terwijl je eenlijn maakt en hij is gegarandeerd loodrecht.

Photoshop tip 6: weergave roteren

Dit is een functie die je gewoon in het menu vindt. Maar wel een die zó handig is, dat niemand hem over het hoofd mag zien.

roteren en geschiedenis

Net als bij een stuk papier is het soms handig om je foto of afbeelding te kunnen draaien zodat je bijvoorbeeld beter iets kunt schilderen met het penseel. Daarvoor gebruik je Weergave Roteren.

 1. Klik op het Handje en houd hem ingedrukt tot je de keuze Weergave roteren zien.
 2. Je kunt ook op R drukken op deze functie direct te gebruiken.

Photoshop tip 7: ongedaan maken en ongedaan maken en ongedaan maken en…

Iedereen weet het: Control (of Command) + Z is je beste vriend. En hoewel een foutje snel gemaakt is, zijn twee foutjes ook gemaakt. Soms drie, vier. En soms ben je zover van het rechte pad geraakt, dat je aan het einde van je Ctrl+Z’s zit. Standaard kun je in Photohop tot vijftig keer terug in je geschiedenis ongedaan maken. Dat aantal kun je eenvoudig verhogen.

 1. Druk op Control (of Command) + K om de instellingen te openen.
 2. Klik op Prestaties.
 3. Onder het kopje Historie en cache zie je een dropdown achter Historiestaten. Vul hier het gewenste aantal in en je hachje wordt zo vaak gered als jij het nodig hebt!

Let wel op: hoe hoger je dit getal instelt, hoe trager Photoshop kan zijn. Het programma moet immers meer geheugen reserveren om al je stappen te onthouden.

Photoshop tip 8: zwart-wit maken met impact

Het zwart-witfilter weet iedereen wel te vinden. Maar heb je liever wat meer controle over je foto’s? Doe het dan met de kanaalmixer.

zwart wit

 1. Kies Afbeelding > Aanpassingen > Kanaalmixer.
 2. Vink Monochroom aan.
 3. Pas de rode, groene en blauwe schuivers aan tot je het perfecte resultaat hebt.

Photoshop tip 9: penselen met precisie

Wanneer je het penseel gebruikt (en eigenlijk iedere andere tool waar een brush bij komt kijken), krijg je een rond bolletje te zien om het gebied aan te geven wat je aanpast. Dat is mooi, maar niet altijd precies genoeg. Daar kunnen we snel wat aan doen.

 1. Druk op Control (of Command) + K om het voorkeurenscherm te openen.
 2. Ga naar Cursors, in het linkermenu.
 3. Onder het kopje Tekencursors vink je de optie Dradenkruis tonen in penseeluiteinde aan.

Photoshop tip 10: zonder gedoe alles dupliceren

Vormen, afbeeldingen en allerlei andere elementen moet je soms dupliceren in je werkdocument. De simpelste manier om een element vaker te gebruiken?

 • Selecteer een object en sleep het terwijl je Alt/Option ingedrukt houdt. En hoppa: nu heb je er twee.

Photoshop tip 11: dramatische belichting

Fotografie is tekenen met licht. En deze hack geeft je de macht om dat licht eenvoudig wat dramatischer te maken.

dramatische belichting

 1. Open je foto.
 2. Dupliceer de laag met Control (of Command) + J.
 3. Stel de overvloeimodus in op Bleken.
 4. Dupliceer de laag nog eens.
 5. Geef deze laag een Guassiaanse vervaging: Filter > > Vervagen > Gaussiaans vervagen. Stel de overvloeimodus van deze laag in op vermenigvuldigen.
 6. Tot slot kun je de dekking van deze laag aanpassen om het effect naar smaak in te stellen.

Photoshop tip 12: shortcuts!

Na het lezen van dit blog is je Control- of Command-toets vast afgesleten van alle sneltoetscombinaties. Maarrr…er is meer! Want Photoshop wordt zoveel leuker én sneller wanneer je met shortcuts werkt. Daarom hebben we een handig overzicht gemaakt waar je alle belangrijke shortcuts op vindt. Niet alleen voor Photoshop, maar ook voor InDesign en Illustrator. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ga er direct mee aan de slag.


 1. #Design
 2. #Tutorials
 3. #Photoshop

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.