Fotomozaiek secondary

Je eigen fotomozaïek in Photoshop

donderdag 17 januari 2013

Helemaal hot: foto mozaïek. Een optische illusie waarbij één grote foto uit meerdere kleine foto’s bestaat. Veel gebruikt voor familie- of trouwfoto’s, superleuk om te laten drukken op canvas of op dibond. In dit blog leggen we je uit hoe je een foto-mozaïek maakt in Photoshop.

Voorbereiding fotomozaïek

Verzamel een aantal foto’s die je wilt gebruiken voor het mozaïek. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel verschillende foto’s je wilt gebruiken. Kies ook één ‘hoofdfoto’ uit. Dit is de grote foto die wordt opgevuld door de kleine foto’s.

Stap 1

We beginnen met de ‘hoofdfoto’ van je foto mozaïek en we knippen een close-up uit het gezicht. Doe dit met de ‘Rectangular Marquee Tool’. Zorg ervoor dat het een rechthoekige vorm is. Kies voor de optie ‘Crop’ om de afbeelding bij te snijden, zodat de close-up overblijft.

fotomozaiek stap 1

Stap 2

Vervolgens ga je de kleinere foto’s bijsnijden. Deze moeten vierkant worden, dat past het best in je foto mozaïek. Experimenteer met het exacte formaat en het aantal pixels van de afbeeldingen, aangezien dit afhangt van de grootte van de ‘hoofdfoto’ en hoe klein je de overige foto’s wenst te hebben. Het bijsnijden doe je als in stap 1. Het aantal pixels kun je instellen via de ‘Option Bar’, vul hier de pixelwaarde in bij zowel ‘Width’ en ‘Height’. In dit voorbeeld hebben we gekozen voor 50 x 50.

fotomozaiek stap 2

Stap 3

Nu je foto’s klaar zijn, kun je het mozaïek maken. Hiervoor open je een nieuw document in Photoshop. In dit voorbeeld kiezen we voor Width’ 100 pixels en ‘Height’ 100 pixels, dit aangezien onze kleine foto’s 50 x 50 zijn. Let er ook op dat de resolutie hetzelfde is als van de foto’s die je gebruikt. Om dit te achterhalen, selecteer je 1 van je foto’s en ga via het menu naar ‘Image’, selecteer hier ‘Image Size’ en er verschijnt een klein scherm. Hier vind je de resolutie. Voer deze in bij het nieuwe document en klik op ‘Ok’.

fotomozaiek stap 3

Stap 4

In deze stap vullen we het nieuwe document met de kleine afbeeldingen. Selecteer hiervoor een foto met de ‘Move Tool’ en sleep deze naar het nieuwe document. Klik in het nieuwe document en sleep de foto in de linkerhoek. Doe dit voor alle afbeeldingen. Heb je te weinig afbeeldingen? Geen probleem. Zorg dat de afbeeldingen die je hebt in een vierkant in het document staan.

fotomozaiek stap 4

Stap 5

Als je kijkt naar het ‘Layers Palette’ van je nieuwe document, zie je dat iedere afbeelding een aparte laag heeft. Hier maken we 1 laag van door in het ‘Layer Menu’ te kiezen voor ‘Flatten Image’.

fotomozaiek stap 5

Stap 6

Ga naar het ‘Image Menu’ en kies voor ‘Adjustments’ en kies vervolgens voor ‘Saturate’. Met deze actie haal je de kleuren uit de afbeeldingen.

fotomozaiek stap 6

Stap 7

Waarschijnlijk heb je te weinig afbeeldingen om het document te vullen. Maak daarom een vierkant van de foto’s die je wilt gebruiken in het nieuwe document. Vervolgens maak je hier een patroon van aan. Ga naar het menu ‘Edit’ en kies ‘Define Pattern’. Vul hier de naam in die je het patroon wilt geven en klik op ‘OK’.

fotomozaiek stap 7

Stap 8

Ga weer terug naar je ‘hoofdfoto’ en maak in dit document een nieuwe laag aan door te klikken op het icoon voor ‘New Layer’.

fotomozaiek stap 8

Stap 9

Vul de nieuwe laag met het patroon. Dit doe je door in het menu te kiezen voor ‘Edit’, klik vervolgens op ‘Fill’. In het scherm wat nu verschijnt kies je bij ‘Use’ voor de optie ‘Pattern’. Vervolgens kies je het opgeslagen patroon uit stap 7. Zet de ‘Blending Mode’ op ‘Normal’ en ‘Opacity’ op 100%. Photoshop vult nu de laag met het patroon.

fotomozaiek stap 9

Stap 10

Om het patroon te mengen met de ‘hoofdfoto’ ga je naar de ‘Blend Mode’ in het ‘Layers Palette’. Kies in de lijst voor ‘Overlay’. Nadat je hier voor hebt gekozen mengen de twee lagen met elkaar, zodat je hoofdpagina bestaat uit het fotopatroon. Mocht je het patroon nog iets te aanwezig vinden, kun je in plaats van ‘Overlay’ ook kiezen voor ‘Soft Light’.

fotomozaiek stap 10

Et Voilà! Je eigen foto mozaïek!

fotomozaiek eindresultaat


  1. #Design
  2. #Photoshop

Jeroen Kouijzer

Een creatief vormgever met een passie voor branding, gevoel voor vorm en liefde voor advertising. Inspiratie is overal!

Lees meer van Jeroen Kouijzer

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.