Playboy secondary

Hoe stampertje een icoon werd: de geschiedenis van het Playboy logo

vrijdag 29 september 2017

Hugh Hefner, oprichter van het populairste blad dat niemand las, is niet meer. Tijd om terug te blikken op zijn grootste visuele geschenk aan de wereld: het Playboy-konijn.

De Verenigde Staten: een groot land vol vriendelijk en ambitieus volk. Wel een tikkie conservatief misschien, voor onze fris Hollandse smaak. Dus kun je je voorstellen dat er flink wat gefronst werd toen in 1953 het eerste exemplaar van een tijdschrift vol niet bepaald conservatief geklede dames in de kiosken verscheen: Playboy. Ook al stond op de cover van het eerste exemplaar het icoon van die tijd, Marilyn Monroe. Oprichter Hugh Hefner hield echter stand, met succes. Moest hij de eerste editie van Playboy nog financieren met een lening van $1.000,- van zijn moeder, later woonde hij in een huis dat hij in 2016 zou verkopen voor $100 miljoen.

Een chique konijn

Playboy featured2 Playboy liep wel lekker dus, en dat was niet alleen te danken aan de smakelijke content. Met Playboy zette Hefner ook een merk neer dat wereldwijd herkend wordt. Dat is voor een groot deel te danken aan het logo: een chique konijn.

Van Stag Party naar Playboy

Playboy featured3 Hefner wilde het blad aanvankelijk ‘Stag Party’ noemen, en liet cartoonist Arv Miller daar een mascotte voor tekenen: een stijlvol hert dat in zijn avondjas geniet van een drankje bij het haardvuur (dit waren de jaren ’50 hè). Op het laatste moment zag Hefner echter af van de naam Stag Party en koos hij voor Playboy. En wilde hij een modernere uitstraling voor zijn blad. Hij schakelde freelancevormgever Art Paul in die tekende voor de opmaak. Omdat het hert niet meer zo toepasselijk was, veranderde hij snel de kop van het beest in dat van een konijn. Want konijnen, tja, die zijn wel ergens goed in.

Eigen logo maken? In deze gratis Illustrator tutorial leer je alles over de technieken. Na afloop kan je zelfstandig een bedrijflogo maken dat je kan showen aan je familie, je vrienden, of je collega's. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je in en maak je eigen logo!

Keuze voor een logo

Over de keuze voor een konijn als logo, vertelde Paul het volgende: “Ik koos voor een konijn als symbool van het magazine vanwege de humoristische seksuele connotatie, en omdat het een vrolijk en speels beeld is. Ik trok hem een smoking aan omdat het hem een verfijnd voorkomen gaf. Er was ook een redactionele overweging. Omdat de tijdschriften de New Yorker en Esquire mannen als symbool gebruiken, dacht ik dat het konijn onderscheidend zou zijn. En het idee van een konijn gekleed in formele avondkleding vond ik charmant, amusant en goed”.

Gestileerd logo

Playboy featured1 In de eerste uitgave van Playboy is het konijn nog niet zo strak gestileerd als we dat nu kennen. Dat kwam in de tweede editie. Art Paul tekende het logo ongeveer in een uur. Oorspronkelijk was het bedoeld als afsluiter aan het einde van artikelen, maar het duurde niet lang voordat het chique konijn gepromoveerd werd tot logo.

De Playboy bunny groeide uit tot één van de sterkste merken ter wereld. Het siert niet alleen het iconische tijdschrift, je vindt het ook op tv-zenders, kleding, parfum en allerlei andere lifestyle artikelen. De Playboy bunny blijkt een lange adem te hebben.


  1. #Magazines
  2. #Logo ontwerp

Jan Jaap Holdijk

Knalt dagelijks keiharde copy uit zijn toetsenbord. Produceert rotsvaste content. En creëert concepten die grijpen, voor Drukwerkdeal.nl.

Lees meer van Jan Jaap Holdijk

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.