Emoji-in-je-drukwerk-secondary

Emoji in je drukwerk

zondag 29 mei 2016

Emoji zijn een vorm van ideografie, een chic woord voor beeldschrift. Net als een pictogram is het een duidelijk symbool of afbeelding die de plaats van tekst inneemt. Bij deze vorm van communicatie is de afbeelding praktisch gelijk aan de betekenis. Emoji zijn net als pictogrammen een universele taal die je in elk land kunt gebruiken.

Waar emoji vandaan komen

Zo nieuw is de emoji niet eens. De Egyptenaren, Summeriërs, Inca’s, Maja’s en zelfs holbewoners gebruikten deze manier van communiceren om kennis over te dragen.

De poppetjes en figuurtjes in het toetsenbord van onze telefoons komen oorspronkelijk uit Japan en het betekent letterlijk afbeelding – karakter. De Japanners gebruiken deze figuurtjes om communicatie nog duidelijker en directer te maken. De Aziatische taal kent wel 10.000 verschillende karakters waarbij de uitspraak essentieel is. Een uitgesproken teken met een andere toonhoogte of klank betekent al gauw weer wat anders.

Verschillende besturingssystemen hebben hun eigen emoji-figuurtjes maar die van WhatsApp zijn toch wel de bekendste… en de leukste!

Emojis Stel je voor – tijdens je vakantie op het strand in Verweggistan waar je de taal niet spreekt krijg je zin in een ijsje. Maar je weet niet waar je die kunt kopen. Hoe los je dat snel op?

Emoji in je drukwerk

Ik heb onderzocht wat je er allemaal mee kan doen als grafisch ontwerper. Ik ben een groot liefhebber van leuke patroontjes dus heb ik daar een paar leuke voorbeelden van gemaakt! Deze patroontjes kun je ook heel leuk op drukwerk terug laten komen. Denk maar eens aan een spandoek:

blog-Visuals-spandoek-emoji-in-je-drukwerk

Of een uitnodiging:

blog-Visuals-uitnodiging-emoji-in-je-drukwerk

Het lijkt me heel leuk om dit te verwerken in kleding:

blog-Visuals-kleding-emoji-in-je-drukwerk

Of druk het op een grote poster:

blog-Visuals-cadeaupapier-emoji-drukwerk

Aaron Magness

Bekijk ook eens de drolpatronen van mode ontwerper Aaron Magness. https://www.instagram.com/p/t-_h3xIu4w/

Jeroen Kouijzer

Op Instagram heb ik een aantal patroontjes geplaatst. Welke is jouw favoriet? https://www.instagram.com/p/BF8V0MLuA31/

Ben je geïnspireerd en kun je niet wachten om je eigen emoji-art te maken? Deel dan vooral je resultaten!

Noot: De emoji heb ik van het internet geplukt. Via Google afbeeldingen kom je al een heel eind. Maar pas op dat je geen commerciële uitingen maakt ivm het copyright van Apple op deze bekende emoji. Eigenlijk moet je ze als een font zien. Ze kunnen bijvoorbeeld niet de poep-emoji claimen. Maar wel hun design van de poep-emoji. Net zoals bij letters. Throwboy, een bedrijf dat emoji kussens maakt heeft bijvoorbeeld wel een speciale overeenkomst met Apple.


  1. #Inspiratie
  2. #Instagram
  3. #Design
  4. #Emoji
  5. #Patronen

Jeroen Kouijzer

Een creatief vormgever met een passie voor branding, gevoel voor vorm en liefde voor advertising. Inspiratie is overal!

Lees meer van Jeroen Kouijzer

Klantenservice
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.