secondary nieuwe-features-adobe-photoshop

Dit zijn de 8 tofste nieuwe features in Adobe Photoshop 2021

dinsdag 5 januari 2021

Een nieuw jaar betekent een nieuwe versie van Adobe Photoshop! Ook in de 2021-versie is het weer raak en worden we verrast met een lading nieuwe functies en trucjes. Maak iemand 30 jaar ouder met één klik op de knop of verander een grauwe, Nederlandse lucht in een prachtige zonsondergang. Klinkt veelbelovend? Dat is het zeker. Onze grafisch vormgever Femke probeerde alle nieuwe functies uit en zette haar top 8 voor je op een rijtje.

1. Ontdek slimme mogelijkheden met Neural filters

featured nieuwe-features-adobe-photoshop smart-portrait

Mijn favoriete nieuwe features in Adobe Photoshop zijn met stip op één de nieuwe Neural filters. Met Skin Smoothing maak je in een paar seconden de huid van een persoon zo glad als een perzik. Ook kun je de gezichtsuitdrukking, leeftijd en hoeveelheid haar makkelijk aanpassen met het Smart Portrait-filter.

featured nieuwe-features-adobe-photoshop style-transfer

Het Style Transfer-filter gebruik je om een bepaalde stijl aan je afbeelding geven. Zo maak je bijvoorbeeld in een handomdraai een echte Vincent van Gogh van jouw foto.

featured nieuwe-features-adobe-photoshop colorize

Heb je nog een doos zwart-witfoto’s liggen die je in kleur wilt doen herleven? Dat kan met het Colorize-filter.

featured nieuwe-features-adobe-photoshop super-zoom

Ten slotte kun je met het Super Zoom-filter een gedeelte van je afbeelding vergroten zonder al te veel kwaliteitsverlies.

Alleen al over de Neural filters kan ik bijna een heel artikel vullen! Zelf proberen? Deze nieuwe filters vind je onder ‘Filter’ > ‘Neural Filters…’. Deze filters zijn nog in bèta, maar de mogelijkheden zijn nu al indrukwekkend. Door middel van machine learning zullen ze steeds beter gaan werken.

2. Kies zelf je wolkjes aan de lucht met Sky Replacement

featured nieuwe-features-adobe-photoshop sky-replacement

Je kent het vast wel: je moet een gebouw of skyline op de foto zetten op een saaie, grauwe, regenachtige dag. Het gebouw staat er prachtig op, maar die lucht erachter maakt de foto er niet beter op. Vervolgens kost het je handenvol tijd om de lucht te vervangen in Photoshop. Gelukkig is daar nu de nieuwe Sky Replacement-functie! Deze slimme tool herkent de lucht automatisch en vervangt druilerige vertoningen door een lucht naar keuze. Hierbij kun je kiezen uit een heel aantal presets, zelf beeld importeren of de foto op de voorgrond aanpassen zodat deze perfect past bij de aangepaste lucht. Deze indrukwekkende feature gaat uren van je leven besparen! Je vindt hem via ‘Edit’ > ‘Sky Replacement…’,.

3. Knip haren makkelijker uit met Refine Hair

featured nieuwe-features-adobe-photoshop refine-hair

De Select and Mask-omgeving heeft ook een update gekregen. Met Refine Hair wordt een wilde bos haar nu nog preciezer uitgeknipt, zelfs uit complexe achtergronden. Een heel fijne update, want haar uitknippen blijft een vervelend klusje. De nieuwe Refine Hair-tool vind je in de Select and Mask-omgeving (dubbelklikken op je masker) bovenin de menubalk naast Select Subject.

4. Pas vormen aan met het gemak van Illustrator

featured nieuwe-features-adobe-photoshop shapes

De Shapes in Adobe Photoshop zijn nu een stuk makkelijker in gebruik. Zo kun je nu een rechthoek ronde hoeken geven op de manier die we ook van Adobe Illustrator kennen. Ook de manier waarop je bijvoorbeeld sterren maakt is een stuk intuïtiever geworden. Gelukkig heeft de Line tool ook een update gekregen. In plaats van een gevulde rechthoek kun je er nu echt een lijn met een stroke mee maken en is deze ook heel makkelijk aan te passen.

5. Check vooraf je patronen met Pattern Preview

featured nieuwe-features-adobe-photoshop pattern-preview

Ben je bezig met het ontwerpen van een patroon, maar wil je eigenlijk wel weten hoe dit er op een groot vlak uitziet? Dat is nu mogelijk! Met Pattern Preview kun je in één oogopslag zien hoe je patroon eruit ziet en realtime aanpassingen doen. Deze gave nieuwe optie vind je via ‘View’ > ‘Pattern Preview’.

6. Haal je acties terug met Reset Smart Objects

featured nieuwe-features-adobe-photoshop reset-smart-object

In Adobe Photoshop kan ik niet meer zonder Smart Objects. Het houdt mijn lagen een stuk geordender. Ook kan ik met een Smart Object heel makkelijk meerdere elementen in 1 keer aanpassen. Heb je een Smart Object getransformeerd van bijvoorbeeld een vierkant naar een rechthoek, maar ben je eigenlijk niet zo tevreden? Je kunt hem nu heel simpel resetten naar de oorspronkelijke staat. Dit doe je door in het Properties-paneel (met de Smart Object-laag geselecteerd) op het pijltje terug te klikken. Of doe dit in je Layers-paneel door rechts te klikken op je Smart Object en dan te kiezen voor ‘Reset Transform’.

7. Werk efficiënter met handige plug-ins

featured nieuwe-features-adobe-photoshop plugin

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om mijn werk nog efficiënter te kunnen doen. Naast het toevoegen en verbeteren van tools heeft Adobe ook een aantal plug-ins en extensies beschikbaar gesteld die je daarbij kunnen helpen:

Daarnaast zijn er talloze plug-ins met bijvoorbeeld fotobewerking presets. Op de Adobe Add-ons website kun je deze plug-ins downloaden.

8. Leer sneller met Discover

featured nieuwe-features-adobe-photoshop discover

De laatste functie die ik wil uitlichten is het nieuwe Discover paneel, waarin je makkelijk zoekt op tools en bewerkingen. Wil je bijvoorbeeld weten hoe je een achtergrond verwijdert? Klik op het vergrootglas rechts bovenin (of gebruik de sneltoets CTR/CMD – F) en zoek remove background. Hier kun je doorklikken naar help-artikelen, waarin stap voor stap wordt uitgelegd wat je moet doen en kun je oefenbestanden downloaden. Als je uitgebreide uitleg wilt over onderwerken, kies dan voor Hands-on tutorials. Die nemen je mee door het hele proces aan de hand van een oefenbestand. Ideaal om op die manier nieuwe functies en tools te leren.

Heb je geen tijd om artikelen te lezen of tutorials te doorlopen? Kies dan de Quick action en laat Photoshop met één druk op de knop de actie voor je uitvoeren. Het Discover-paneel geeft ook suggesties op basis van jouw veel uitgevoerde handelingen. Zo kun je heel gericht je eigen werkwijze verbeteren. Wil je jouw Photoshop-leven nog makkelijker maken? In deze blog vind je 51 gratis actions om sneller te werken.

Zoals je ziet zit Adobe Photoshop 2021 vol met nieuwe spannende features om uit te proberen. Ik ben zelf vooral erg enthousiast over de nieuwe Neural Filters en ben heel benieuwd hoe deze zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Met welke nieuwe functie ga jij als eerst aan de slag?


  1. #Design
  2. #Photoshop

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.