Direct visitekaartjes bestellen

DWDklaslokaal: visitekaartjes maken in InDesign in 3 minuten

Hoi, ik ben Femke. Welkom bij dit DWDklaslokaal!

Vandaag laat ik je zien hoe je simpel een visitekaartje ontwerpt in Adobe InDesign. Een visitekaartje ontwerpen kun je ook online doen bij Drukwerkdeal.nl, maar als je zelf een bestand wil aanleveren is het belangrijk dat je een programma gebruikt als InDesign.

Ik maak eerst een nieuw document aan en voer de afmetingen van het visitekaartje in.

Een standaardafmeting voor visitekaartjes is 85 x 55 millimeter.

Vul nu bij “bleed” de afloop in, deze is altijd 3mm aan alle zijden van je kaartje. Wat bleed precies is kun je zien in onze video ‘Alles over snijmarges, bleed en afloop in je drukwerk’.

Om te zorgen dat tekst en andere belangrijke elementen niet te dicht bij de rand komen te staan is het verstandig een veiligheidsmarge aan te geven. Hiermee creëer je gelijk een mooi visuele balans in je ontwerp. Ik geef de veiligheidsmarge aan met een paar hulplijnen.

Tenslotte maken we twee pagina’s aan: één voor de voor- en aan voor de achterkant van ons kaartje.

De opent je bestand met de twee pagina’s. Het witte gebied is het gebied waar we straks onze tekst in gaan plaatsen, de rode lijn is de bleed of afloop.

Nu ga ik het de voorkant van het kaartje een achtergrondkleur geven. Ik wil een kaartje met een sjieke uitstraling, dus ik kies voor zwart, in dit geval PMS black 6c. Daarvoor teken ik een rechthoek om het hele afloopgebied, de rode lijn, en kies ik voor PMS black 6c in de color picker.

Nu ga ik een logo aanbrengen op het kaartje. Daarbij zorg ik dat het logo binnen de veiligheidsmarge valt.

Op de andere, witte zijde van het visitekaartje voeg ik tekst toe: naam, adres, telefoonnummer, e-mail, etcetera. Let op dat je nooit een lettergrootte gebruikt kleiner dan 6 punts, anders wordt de tekst op je kaartje onleesbaar.

Voor je ontwerp gaat exporteren is het handig om je tekst om te zetten naar lettercontouren. Zo zorg ik dat de drukpers het lettertype afdrukt dat ik heb gekozen.

Gebruik in InDesign de sneltoets command A om alles te selecteren, en vervolgens de sneltoets command shift O voor lettercontouren. Bekijk voor meer info onze video “Tekst omzetten naar lettercontouren in InDesign”.

Drukwerkbestanden lever je altijd aan in pdf-formaat. Ik kies dus voor ‘exporteren’ of ‘command-E. Bij Adobe PDF Preset kies ik voor PDF/x-1a:2001. Vervolgens ga ik naar Compression en kies ik in deze dropdowns voor ‘Do not downsample’. Bij Marks and bleeds vink ik ‘Use document settings’ aan, zo wordt mijn afloop ook meegenomen in het drukbestand. Nu staan alle instellingen goed en kun je op exporteren klikken.

Een kijk aan: den drukklare pdf met beide zijden van mijn visitekaartje die ik kan uploaden naar onze site.

Ik heb je in deze video laten zien je hoe snel een eenvoudig visitekaartje ontwerp in Adobe InDesign. Heeft deze video je geholpen? Geef ‘m even een like. Een wil je voortaan op de hoogte blijven van onze tips en tricks? Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Tot de volgende DWDklaslokaal!