Folders

Wil je graag wat meer uitleg geven over je bedrijf, product of dienst? Een informatiefolder is het perfecte middel. Folders worden vaak bewaard waardoor je regelmatig onder de aandacht komt bij je doelgroep. Reclamefolders worden veel ingezet voor huis-aan-huis verspreiding. De makkelijkste manier om een groot publiek te bereiken. Als je een folder laat drukken moet je een aantal keuzes maken over het formaat, materiaal en afwerkingen. Wij helpen je hier graag bij.

Bij Drukwerkdeal.nl is een folder altijd een gevouwen blad. Ben je juist op zoek naar een ongevouwen folder? Kijk dan bij flyers. Wil je juist meer informatie kwijt en een boekje maken van je folder? Dan zijn brochures meer geschikt.


1. Welk formaat kan ik kiezen voor mijn folder?

A5 of groter:

 • A3 (297 x 420 mm)
 • A4 (210 x 297 mm)
 • A5 (148 x 210 mm)
 • A3 large (140 x 297 mm)
 • A5 large (105 x 297 mm)

Kleiner dan A5:

 • A6 (105 x 148 mm)
 • A7 (74 x 105 mm)
 • A6 large (74 x 210 mm)
 • Din large (98 x 210 mm)

Vierkante folders:

 • Carré S (98 x 98mm)
 • Carré M (148 x 148mm)
 • Carré L (210 x 210mm)

2. Hoe wordt een folder gevouwen?

Enkele vouw:

De meest eenvoudige vouwwijze waarbij de folder 1x in het midden wordt gevouwen. De folder heeft dan 4 zijdes waar een uiting op gedrukt kan worden.

Wikkel:

Bij een wikkelvouw worden de buitenste flappen naar binnen gevouwen. De flappen vallen over elkaar heen. De meest gekozen variant hierbij is 6-zijdig. Het is bij enkele formaten ook mogelijk om een wikkelvouw toe te passen met 8 of 10 zijdes die je kan bedrukken.

Luikvouw:

Bij een luikvouw worden de linker- en rechterzijde naar het midden gevouwen. De flappen overlappen elkaar niet. Een luikvouw is altijd 6-zijdig.

Zigzag:

Bij een zigzag vouw worden de flappen in tegengestelde richting gevouwen zodat er een harmonica-effect ontstaat. De verschillende zijdes zijn dan allemaal even groot. Een zigzagvouw is mogelijk met 6, 8 of 10 zijdes.

Kruisslag:

Bij een kruisslag wordt de folder zowel horizontaal als verticaal gevouwen. Er zijn dan 8 verschillende zijdes om te bedrukken. Deze vouwwijze is ook geschikt voor het vouwen van posters.


3. Op welk materiaal kan de folder gedrukt worden?

Houtvrij gesatineerd mc (glanzend):

Een mooie glanzende papiersoort. Deze gestreken papiersoort heeft een gladde structuur.

Houtvrij mat mc:

Ook een gestreken papiersoort met gladde structuur, maar met een matte afwerking.

Houtvrij offset:

Een wat ruwe, ongestreken papiersoort. Deze papiersoort is goed te beschrijven en hecht goed wanneer je het verlijmd.

Houtvrij natuurkarton wit:

Dit is een ruwe, wat zwaardere papiersoort (300 grams) en is goed te beschrijven.


Veelgestelde vragen over flyers

Wat is full color?

We gebruiken de term full color wanneer we iets bedrukken in het CMYK kleurenmodel. CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow (geel) en Key (zwart). Met dit kleurmodel kun je bijna elke kleur nabootsen. Full color (CMYK) gebruik je voor drukwerk waarin veel kleuren voorkomen. Foto's bijvoorbeeld. De kleuren worden gemengd tijdens het drukken.

Papierformaten van een folder

De juiste keuze voor je papierformaat is belangrijk, en we helpen je daar graag bij. Heb je bepaald welk papierformaat voor jouw drukwerk geschikt is? Dan moet je de exacte afmetingen weten voor het opmaken van je bestanden.

Lees meer over papierformaten