secondary vouwwijzes

Van wikkelvouw tot zigzagvouw: hier vind je iedere vouwwijze voor gevouwen drukwerk

woensdag 22 maart 2023

Folders. De naam zegt het al: daarbij komt wat vouwen kijken. De simpele vouw kent iedereen, maar wist je dat er nog veel meer vouwwijzen zijn? De manier waarop jij jouw folder vouwt is belangrijk. Ontvouw jouw boodschap met een folder die perfect aansluit bij jouw huisstijl. Zo vang jij de aandacht van de lezer.  

Maar wat zijn al die vouwwijzen? En welke vouwwijze sluit het best aan bij jouw wensen? In dit blog leggen wij de vouwwijzen voor drukwerk aan je uit. Zo kies jij voor de perfecte vouwwijze, waarmee je een blijvende indruk achterlaat. Maak kennis met al onze vouwwijzen! 

1 slag gevouwen

De één slag vouw of ook wel de enkele vouw, zegt eigenlijk al genoeg. Het is een eenvoudige vouwwijze waarbij de folder een enkele keer wordt gevouwen! Zo vul jij vier pagina’s met jouw ontwerp of informatie. Een overzichtelijke folder, handig wanneer je niet te veel informatie kwijt moet.

afb vouwwijzes-1

Twee slagen wikkelvouw

De wikkelvouw is een populaire vouwwijze. Hierbij worden de pagina’s in dezelfde richting gevouwen: ze vouwen zich om de vorige pagina heen. De twee slagen wikkelvouw wordt twee keer gevouwen en zo heb je zes pagina’s om te vullen. De wikkelvouw is altijd een goede optie om jouw bedrijf of event te promoten.

Drie slagen wikkelvouw    

De drie slagen wikkelvouw is in essentie dezelfde vouwwijze als de twee slagen wikkelvouw. Alleen vouwen wij de folder nu drie keer in dezelfde richting. Zo heb je acht pagina’s de ruimte om jouw verhaal te vertellen.  

Vier slagen wikkelvouw    

De vier slagen wikkelvouw wordt, je raad het al, vier keer gevouwen. Net als bij de twee- en drie slagen wikkelvouw, worden de pagina’s dezelfde richting gevouwen en omsluiten zo één ander deel. Wil je tien pagina’s laten bedrukken en wil je genoeg ruimte voor tekst en afbeeldingen? Dan is de vier slagen wikkelvouw ideaal.  

afb vouwwijzes-2

Luikvouw

Een unieke manier van vouwen, waarbij je de luiken naar jouw boodschap opent. De folder wordt in drie stroken verdeeld waarbij de buitenste delen naar binnen vouwen. Zo vormen ze een luik over de middelste pagina. De luikvouw is een originele manier om je folder op te maken, waarbij je de lezer nieuwsgierig maakt naar meer.  

De luikvouw geeft je de mogelijkheid om zes pagina’s te vullen met informatie en afbeeldingen. Een leuke manier om bijvoorbeeld je menukaart of originele uitnodiging op te maken.

Twee slagen zigzagvouw

De zigzagfolder, leporello folder of harmonica folder: een hoop namen voor één vouwwijze. Wij noemen het de zigzagfolder. De folder wordt drie keer, in tegengestelde richting gevouwen. Zo heb je zes pagina’s die je kan laten bedrukken. De zijdes bij de zigzagvouw zijn even lang en vallen zo mooi over elkaar heen. Als je de folder van bovenaf bekijkt, dan zie je bij twee slagen een Z-vorm.  

Drie slagen zigzagvouw

Wil je stap voor stap jouw boodschap overbrengen? De zigzagvouw folder is hier hartstikke geschikt voor. Zoals zijn voorganger, de twee slagen zigzagvouw, wordt ook deze folder in tegengestelde richting gevouwen. Door de drie vouwen, zijn er acht pagina’s om te bedrukken. Zo vormt deze manier een W-vorm.    

Vier slagen zigzagvouw

De vier slagen zigzagvouw bevat de meeste pagina’s. Je bestelt deze folder met tien bedrukte pagina’s die in tegengestelde richting worden gevouwen. Zo heb jij de ruimte om met een hoop informatie en afbeeldingen jouw folder te vullen, die jouw boodschap kracht bijzetten. Ideaal voor een voorlichtingsfolder of uitgebreide prijslijst. 

afb vouwwijzes-3

Kruisvouw

De kruisslagvouw: een totaal andere vouwwijzen dan zijn voorgangers. Bij deze manier van vouwen wordt er één verticale en één horizontale vouw gemaakt in het midden van de folder. Hierdoor heeft jouw folder acht bedrukbare zijden. Zo kan je een hoop informatie of een grote afbeelding kwijt, terwijl je de folder toch makkelijk opvouwt en meeneemt. De perfecte vouwwijze voor een plattegrond van een grote beurs of een programmaboekje voor een festival.  

Nu je kennis hebt gemaakt met onze negen vouwwijzen, kan je aan de slag met het maken van jouw toffe folder. Kijk vooral wat goed bij jouw boodschap past en ontwerp erop los. Wil je meer informatie voor een gaaf eindresultaat? Laat je dan inspireren door onze zeven handige tips. Zo maak jij de beste folder, die wij voor je gaan drukken!


  1. #Producten & Materialen
  2. #Tutorials

Marloes Woudstra

Stagiaire Copywriter bij Drukwerkdeal.nl

Lees meer van Marloes Woudstra

Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.