Kruisslag-secondary

Tips: een kruisslagfolder maken in 3 eenvoudige stappen

donderdag 12 september 2019

Wanneer je folders besteld heb je ontzettend veel variaties om uit te kiezen. De gemiddelde folder is een A5’je met één vouw. Maar wil je echt voor de standaard optie kiezen? Of ben je eigenlijk wel eens toe aan wat anders? Trek je stoute schoenen aan en ga een 8-zijdige folder ontwerpen. Het ontwerpen van een folder kan best spannend zijn. Je moet namelijk rekening houden met de volgorde en oriëntatie van een pagina en het kruisslagfolderafmetingen. Volg alle stappen en jouw kruisslagfolder ziet er gegarandeerd tip top uit!

Waarom folders

Folder zijn een bewezen effectief middel om je doelgroep te bereiken. Je kan ze uitdelen in je winkel, events of zelfs door ons laten verspreiden.

Kruisslagfolder: afmetingen

Kruisslag folders zijn 8-zijdig. Dat wil zeggen dat je acht kantjes hebt waar je tekst en afbeeldingen op kan plaatsen. Je hebt keuze uit vijf verschillende eindformaten, namelijk A3, A4, A5, A6 en Din large. Het eindformaat zijn de kruisslagfolderafmetingen wanneer die volledig gevouwen in je handen hebt. Je folder helemaal uitgevouwen is dus een stuk groter dan je eindformaat. Volg je het nog? Mooi, dan kunnen we nu verder. Folder-Kruisslag-bread&Co

Wanneer kies je een kruisslagfolderformaat

Er zijn geen spelregels verbonden aan wanneer je kiest voor een kruisslag. Kies deze vouwwijze wanneer je nét te weinig te vertellen hebt voor een brochure, maar ook weer net te veel voor een standaard gevouwen folder. Deze vouwwijze is heel populair bij bijvoorbeeld pretparken en wandelkaarten. Het kruisslagfolderformaat is ideaal wanneer je net wat meer ruimte nodig hebt voor tekst en afbeeldingen. Folder-kruisslag-wandelkaart

In 2 stappen een 8-zijdige kruisslagfolder maken

1. Download de werktekening

De werktekening vind je op de productpagina in het tabblad ‘aanleveren’ links bovenin. Selecteer jouw bestelde eindformaat, open het zip-bestand en kies hier ‘…kruisslag naar…’. Open dit document in Adobe Indesign en begin met ontwerpen. Let op! Ben je klaar met je 8-zijdige folder ontwerpen? Verwijder dan de laag met hulplijnen definitief. Wanneer je die laag alleen onzichtbaar maakt, is er een grote kans dat die lijnen gedrukt worden op je folder.

2. Dubbelcheck je ontwerp

Vanwege de wat complexere vouwwijze is het verstandig altijd even te dubbelchecken of de pagina’s op de juiste plek zitten. Onthoud ook zeker om de positionering van je afbeeldingen en tekst per pagina te controleren. Het zou jammer zijn als uiteindelijk de helft van je folder op zijn kop staat.

Bonustip: heb je moeite om je folder te visualiseren? Pak een papiertje en vouw die zoals je folder. Schrijf er de paginanummers op en controleer zo of je alles er de juiste manier op staat. Blog-schets-kruisslag

Kijk je haast scheel van alle vouwen en rotaties? Dan kan je natuurlijk altijd de hulplijn inschakelen bij onze klantenservice. Bij twijfels over je ontwerp stuur je je folder samen met het ordernummer op naar info@drukwerkdeal.nl. Wij controleren dan voor jou of alles goed gelukt is.

Een kruisslagfolder maken is vanaf nu voor jou een eitje. Twijfel je of dit wel de vouwwijze is die je nodig hebt? Of weet je überhaupt nog niet welke materialen en formaten je kan en wil bestellen? Lees dan eens onze keuzehulp voordat je een bestelling plaatst. Heb je nog vragen of wil je je eigen gemaakte folder met ons delen? Reageer dan in de comments!


  1. #Tutorials
  2. #Design
  3. #Producten & Materialen

Jeanou Tegelaar

Is senior copywriter bij Drukwerkdeal.nl

Lees meer van Jeanou Tegelaar
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.