Femke Secondary

Spot UV: hoe en wat?

dinsdag 29 november 2011

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Femke helpt je graag op weg.

drukwerkafwerking matlaminaat spot UV

Eén van de opties voor luxe-afwerking, bijvoorbeeld bij visitekaartjes, is Spot UV-lak. Spot UV-lak is een glanzende lak die je op een bepaald deel van het ontwerp kunt laten plaatsen.

Wat heb je nodig?

Om een geschikt ontwerp voor Spot UV aan te leveren heb je ten eerste professionele DTP software nodig, zoals Adobe InDesign, Illustrator of Photoshop. Als voorbeeld gebruiken wij Adobe Indesign.

Stap 1

Open je ontwerp en geef aan waar je de Spot UV wilt aanbrengen. Wanneer je Spot UV-lak over een logo of object wilt aanbrengen, dien je deze te kopiëren. Het logo of object plaats je op de gewenste positie in een aparte pagina in het bestand, dus niet in het ontwerp van het basiskaartje.

Stap 2

In de nieuwe pagina plaats je enkel het beeld dat met de UV-lak moet worden bedrukt. Alles waar geen UV-lak moet worden aangebracht blijft wit.

Stap 3

Het beeld waar de UV-lak zal worden geplaatst, moet 100% zwart (K) worden opgemaakt. Je stelt de juiste kleurwaarden in door het object te selecteren en via het palet ‘Kleur/Colour’ de volgende waardes in te voeren: Cyaan: 0, Magenta: 0, Yellow en Black: 100 (zie afbeelding 2). Je ziet nu dat het object in het zwart wordt getoond. Dit zal niet zichtbaar zijn op het gedrukte visitekaartje.

Stap 4

Maak nu van het Indesign-document een PDF-bestand en sla deze op als PDF/x-1a:2001. Het document is nu klaar om naar ons te worden opgestuurd.

Deze uitleg even op je gemak nalezen? Download dan onze PDF. Of bekijk de video!

Heb jij een vraag aan Femke?

Femke heeft een grote passie voor mooi drukwerk en kent alle grafische ins en outs. Zij helpt je graag op weg! Stel jouw grafische vragen op onze Facebook-pagina, via Twitter of per mail en Femke beantwoordt ze zo snel mogelijk.


  1. #Afwerkingen

Femke Bosma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Bosma

Klantenservice
088-8855222
Telefonisch bereikbaar tot 17:00 uur
Bekijk openingstijden
Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.