secondary tips-tekstgebruik

Lettercontouren: tips voor tekstgebruik in je drukwerk

donderdag 15 december 2016

Als je voor het eerst drukwerk bestelt, komen alle keuzes die je moet maken misschien wat overweldigend over. Er is zoveel mogelijk en al die grafische termen maken het er ook niet makkelijker op. Femke helpt je graag op weg.

Tekstgebruik is belangrijk in drukwerk, maar niet elke opmaak is geschikt om te drukken. In dit blog leg ik graag aan je uit hoe je het beste kunt omgaan met tekst in drukwerk.

afb tips-tekstgebruik onscherp

Onscherpe teksten

Wanneer je een document dat opgemaakt is in een programma als Microsoft Publisher of Microsoft Word omzet naar een PDF-bestand, zal deze worden opgemaakt als RGB-profiel in plaats van het voor drukken gewenste CMYK. Wanneer je deze RGB-kleuren vervolgens omzet naar CMYK worden aanwezige zwarte teksten opgebouwd uit alle kleuren (C(Cyaan)+M(Magenta)+Y(Yellow)+ K(Key/Zwart)). Dit resulteert erin dat na druk de tekst niet meer scherp is. Zwarte teksten dienen altijd enkel uit 100% K (Key) opgemaakt te worden om dit te voorkomen. Wel zo belangrijk als je een mooie folder of brochure hebt gemaakt.

Word-bestanden

Wij raden je aan om je drukwerk op te maken in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of Adobe InDesign. Regelmatig krijgen we de vraag of tekst in MS Word kan worden aangeleverd. Helaas is het met het Microsoft Office-pakket niet mogelijk drukbare bestanden op te maken. Ook wanneer een Word-bestand om wordt gezet naar PDF voldoet deze niet aan de daarvoor geldende vereisten. Op je beeldscherm ziet het PDF-bestand er prima uit, maar na druk blijkt de kwaliteit vaak te laag.

afb tips-tekstgebruik word-photoshop

Pas op met Photoshopfonts

Als je gebruik maakt van een lettertype dat niet standaard op je computer is geïnstalleerd, kun je het lettertype insluiten. Zo wordt je lettertype ook aan de ontvanger getoond die het lettertype niet op zijn computer heeft staan. Als je een letterfont insluit, kun je vaker met dit lettertype werken en de tekst bewerken. Dit is dus uitermate geschikt als je een eigen letterfont in je huisstijl hebt. Je kunt fonts insluiten in Acrobat of wanneer je een InDesign-document exporteert naar PDF. Een nog betere optie is om gebruik te maken van lettercontouren.

afb tips-tekstgebruik lettercontouren

Lettercontouren

Tekst omzetten naar lettercontouren is iets anders dan het insluiten van lettertypes. Wanneer je een tekst omzet naar lettercontouren ziet het opmaakprogramma de tekst als vector, dus als afbeelding. Hierdoor kan er niks veranderd of gewijzigd worden in de tekst, wanneer het wordt gedrukt. Door gebruik te maken van lettercontouren voorkom je foutmeldingen over ontbrekende lettertypes en ben je er van verzekerd dat je letters correct worden weergegeven op je drukwerk. We raden dan ook aan om je tekst om te zetten in lettercontouren voordat je het bestand naar ons stuurt.

In Adobe Illustrator en InDesign kun je tekst omzetten naar lettercontouren door in je ontwerpprogramma de tekst te selecteren en vervolgens in de menubalk te klikken op ‘Tekst’ > ‘Lettercontouren’. Photoshop zet tekst automatisch om.


  1. #Illustrator
  2. #InDesign
  3. #Photoshop
  4. #Drukklare PDF
  5. #Typografie

Femke Hopma

Femke is designer bij Drukwerkdeal.nl en zij houdt zich o.a. bezig met het maken van afbeeldingen voor op de website en de nieuwsbrief en ontwerpt en bouwt landingspagina's. Naast ontwerpen is ze ook af en toe voor de camera te vinden, om klantvragen te beantwoorden in de vorm van het DWDklaslokaal.

Lees meer van Femke Hopma

Klantenservice
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.