secondary tips-tekstgebruik

Lettercontouren in Illustrator en InDesign: een complete gids

maandag 19 februari 2024

In de wereld van grafisch ontwerp is de precisie van je drukwerk essentieel. Of je nu een beginner bent of een ervaren ontwerper, het correct omgaan met tekst in je ontwerpen kan het verschil maken tussen professioneel ogend drukwerk en een resultaat dat niet aan je verwachtingen voldoet. Een cruciale techniek in dit proces is het omzetten van tekst naar lettercontouren. In dit blog duiken we diep in wat lettercontouren precies zijn en hoe je deze kunt toepassen in Adobe Illustrator en Adobe InDesign om je drukwerk naar een hoger niveau te tillen.

Wat zijn lettercontouren?

Lettercontouren, ook bekend als het omzetten van tekst naar contouren, transformeren je tekst van een lettertype naar een vectorvorm. Dit betekent dat elke letter wordt behandeld als een afzonderlijke grafische vorm, waardoor een lettertypebestand bij het drukken niet nodig is. Dit is vooral handig als je werkt met speciale of aangepaste lettertypen, omdat het ervoor zorgt dat je ontwerp er precies zo uitziet als jij het bedoeld hebt, ongeacht op welke computer of in welk programma het wordt geopend.

Illustrator: tekst omzetten in vorm

afb lettercontouren-illustrator Adobe Illustrator is een krachtige tool voor vectorontwerp die bij uitstek geschikt is voor het creëren van logo's, iconen en complexe illustraties. Wanneer je in Illustrator werkt en je tekst wilt omzetten naar contouren, volg je deze eenvoudige stappen:

 1. Selecteer de tekst die je wilt omzetten met het selectiegereedschap.
 2. Ga naar het menu 'Type' en kies 'Create Outlines' (Lettercontouren maken).
 3. Je tekst is nu omgezet in een vectorvorm!

Door deze stappen te volgen, kun je 'Illustrator tekst omzetten naar contouren' en ben je verzekerd van een consistent resultaat in je eindproduct, vrij van lettertype-afhankelijkheden.

InDesign: zo krijg je consistentie in je layouts

afb lettercontouren-indesign InDesign, bekend om zijn sterke lay-outmogelijkheden, wordt veel gebruikt voor het opmaken van tijdschriften, flyers en andere drukwerkmaterialen. Net als in Illustrator, is het omzetten van tekst naar lettercontouren in InDesign een eenvoudige taak:

 1. Selecteer de tekstbox met de tekst die je wilt omzetten.
 2. Kies 'Type' > 'Create Outlines' (Lettercontouren maken) in de menubalk.
 3. De geselecteerde tekst is nu een set van vectorvormen, waardoor je zeker weet dat de tekst er precies zo uitziet als gepland, zonder zorgen over lettertypecompatibiliteit.

Waarom lettercontouren gebruiken?

Het gebruik van lettercontouren in je ontwerpen zorgt ervoor dat je werk altijd wordt weergegeven zoals bedoeld, ongeacht de gebruikte apparatuur of software. Dit is vooral belangrijk bij drukwerk, waar kleine verschillen grote impact kunnen hebben op het eindresultaat. Lettercontouren zorgen voor:

 • Consistentie: je ontwerp ziet er op elk apparaat en in elke applicatie hetzelfde uit.
 • Onafhankelijkheid: je bent niet afhankelijk van lettertypebestanden die mogelijk niet op elke computer beschikbaar zijn.
 • Professionaliteit: door lettercontouren te gebruiken, voorkom je fouten in je drukwerk en zorg je voor een strak en professioneel resultaat.

Conclusie: daarom tekst omzetten naar lettercontouren!

Of je nu werkt aan een visitekaartje, een poster, of een uitgebreide brochure, het goed gebruiken van lettercontouren in Illustrator en InDesign is een onmisbare skill voor elke grafisch ontwerper. Door je tekst om te zetten naar contouren, zorg je voor de hoogst mogelijke kwaliteit van je drukwerk en voorkom je ongewenste verrassingen. Neem deze techniek op in je ontwerpproces en zorg ervoor dat je ontwerpen altijd schitteren, precies zoals jij ze voor ogen had.


 1. #DWDklaslokaal
 2. #Tutorials
 3. #Illustrator
 4. #InDesign
 5. #Typografie

Drukwerkdeal.nl

Jouw one-stop shop voor drukwerk, reclamematerialen, werkkleding en relatiegeschenken. Het ruimste assortiment van NL, precies zoals jij het hebben wil.

Lees meer van Drukwerkdeal.nl
Klantenservice
Telefonisch bereikbaar tot 18:30 uur, vrijdags tot 17:30 uurBekijk openingstijden
Wil je niets missen?
Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste trends, inspiratie en de beste aanbiedingen.
www.fsc.orgFSC® C103631
The mark of responsible forestry
Drukwerkdeal.nl is een FSC-gecertificeerd bedrijf met licensiecode C103631 en certificaatcode CU-COC-816048. Alleen producten gelabeld als zodanig zijn FSC-gecertificeerd.